Jung i era Vodenjaka

Jung i era VodenjakaFreud, Jung, Tesla, Heisenberg, Bhor, Bhom kao preteče novog doba u znanosti, donosili su otkrića i novi pristup i pogled na stvarnost.
Shri Yukteshvar smatra da je novo doba nastupilo  1781.g. kada započinju otkrića u znanosti, odnosno da će od tada započeti tumačenje stvarnosti kroz pojam energije. Znanost počinje istraživanja mikrostvarnosti. Kao što je znanost počela istraživati mikro svemir, tako je počela era mikro aspekta i u istraživanju psihe gdje su danas najbogatije kompanije koje se bave društvenim mrežama kao i njihovom manipulacijom i otkrivanja psiholoških mehanizama utjecaja na ljudski um. Jung se ovdje javlja kao prvi tumač svih svjetskih religija, kao i znanosti koju nikada nitko prije nije objedinio.
  Jung je promatrao desetke tisuće snova i došao do otkrića koja su i danas zanimljiva i njegova objašnjenja možemo primijeniti na doba u kojem živimo, pogotovo simbol  Vodenjaka. Jung je još tada bio zgrožen nad fenomenom “alternativnih činjenica” i “lažnih vijesti”, pogotovo ozbiljnim stanjem naše etike, jer je prepoznao da su “padom kršćanstva, te metafizičkih učenja urušile  moral. Mi smo u velikoj mjeri izgubili svoje bogove … stvarno stanje naše religije ne nudi učinkovit odgovor na svjetsku situaciju općenito … “ S druge strane,  svjetske religije su izvor mnogih svjetskih sukoba: suniti protiv šiita, budisti protiv muslimana, muslimani protiv Židova, hindusi protiv muslimana, katolici protiv pravoslavaca, protestanti protiv katolika. Jung je upozorio na ponovno oživljavanje “svjetskog wotanističkog eksperimenta (germanski bog)”, podsjećajući nas na užas prethodne manifestacije “Wotana” u Hitlerovoj Njemačkoj. Za Junga je takav “eksperiment” značio mentalne epidemije koje su ponovno danas došle s ovom epidemijom.
Zapamtite, ništa se ne može manifestirati ako ne postoji u ljudima kao predispozicija. Današnji totalitarizam jest ustvari unutarnje narcističko stanje koje je uzrok ovog stanja. Wotan kao trikster, ili bog koji je sklon šalama i prevarama kao arhetip je zavladao Njemačkom, a nagovjestio ga je Niezsche koji ga je tada otkrio u svojem nesvjesnom nazvavši ga Zaratustra, što mnogi filozofi nisu shvatili nego ga je tek Jung razotkrio i njegov navještaj koji je oživio kompleks manje vrijednosti Nijemaca. 
Dok je razmišljao o prelasku iz doba Riba u doba Vodenjaka, Jung je više puta spomenuo sibilinsko proročanstvo da „Luciferi vires accendit Aquarius hektara.” U prjevodu, Vodenjak rasplamsava Luciferove oštre snage i budući da je doba Ribe bilo toliko neuravnoteženo. To razdoblje Ribe je  ono Božansko vidjelo samo kao dobro, umjesto da uključuje i dobro i zlo ili polaritet muško i žensko koji su bili tako izostavljeni.
  Doba Vodenjaka je kroz znanost i njenu čestu dijaboličnost koje uništava planet,  razotkrilo spomenuti princip zla u Zapadnjaka koje je aktivirano atomskom bombom, koncentracionim logorima, te komunizmom. Jung je smatrao da će doći do “dramatične enantiodromije”. Sve se događa u polaritetima, kada zavlada zlo, onda dolazi njen polaritet dobro, kao i u sadašnjoj krizi. Kroz znanost i njene dijabolične posljedice susreli smo se s onim čega se Zapad najviše bojao, a to je sotonsko-luciferanskom stranom koju kršćanstvo niječe tisućama godina.
Kako bi moglo izgledati ovo sučeljavanje? Jung je smatrao da više neće biti “moguće zlo otpisati kao puku uskraćenost dobra (nju je prvi puta definirao sv. Toma Akvinski), morat će se prepoznati njegovo stvarno postojanje” i to predstavlja “istinske apokaliptične mogućnosti” pred kojima “čovječanstvo zadrhti”.
Budimo realni, znanost i tehnologija pružaju oskudno utočište. Naime, imamo dnevne izvještaje o globalnom zatopljenju, nestanku 70 posto prirode na planeti, rastućoj neučinkovitosti razoružavanja svijeta, izvještajima o pandemiji i ponovljenim slučajevima globalnih kibernetičkih napada. Hoćemo li reći da sada kada živimo u ovom polaritetu gdje je čovječanstvo momentalno zatvoreno u kućama, ovaj znanstveni pristup stvarnosti, a prije njega kršćanski lov na vještice koncept stvarnosti jest taj koji će spasiti svijet? Ipak, u ovo doba vladavina drugog polariteta, Jung je vidio velike pomake kako to uvijek ide u mračnim vremenima. Primjerice,  “Veliki svjetski rast interesa za istraživanje psihe. Moderni čovjek usmjerava pažnju s vanjskih materijalnih stvari na vlastite unutarnje procese”. U očekivanju da bi nam „nešto iz psihe“ moglo pomoći u suočavanju s izazovima koji nas snalaze. Ovi izazovi, iako su neželjeni i neugodni, djeluju u nama „sudbonosnim transformacijama“, – emocionalnim šokovima, udarcima sudbine, vjerskih ili mističnih iskustava. Jung je ovaj prijelaz vidio u pojavama NLO-a, te čovjekovim putem u svemir i željom da upozna drugi svijet ili drugu stvarnost, a to je Jastvo. On je  upućivao da u ovom novom vremenu ne možemo tražiti odgovore od filozofa, ekonomista ili političara. Naša „vizija postat će jasna tek kad mi možemo pogledati u svoje vlastito srce. Naše će probleme riješiti samo pojedinačno ljudsko biće, kroz njegovo iskustvo živog duha, …”   
Kao odgovor na pojedince koji su Jungu pisali za savjet kako se boriti sa životom, Jung je bio izričit : “… ti moraš pogledati   i komunicirati s nebom koje prebiva duboko u tebi… i slušajte u sebi da se pojavi riječ. Istodobno pravilno organizirajte svoj vanjski život tako da vaš glas ima težinu.”  Kako se stvari raspadaju, a uvjeti postaju kaotični, nitko neće znati „odakle dolazi korisno rješenje“. Jung je znao da takva rješenja neće proizaći iz logične, racionalne analize znanstvenika, tehnologa ili “kvanta” već iz “nečeg većeg”. Ego je previše ograničen i postoji sve veća opasnost od poplave i uništenja …“. To će biti neracionalno rješenje koje dolazi od Jastva ili Boga, „nešto veće“ što ego ili um ne može predvidjeti, „shvatiti“ ili kontrolirati.
Jung je bio zadovoljan kada je vidio svjetski rast psihološkog interesa tijekom posljednja dva desetljeća što nepogrešivo pokazuje da moderni čovjek usmjerava pažnju s vanjskih materijalnih stvari na svoje vlastite unutarnje procese. Rekao je: “Postanite ono što ste oduvijek bili.” Naime cjelina koju smo izgubili usred svog civiliziranog, svjesnog postojanja, cjelovitost kakva smo uvijek bili, a da to nismo znali … ”  Jung nas podsjeća “da velik dio zla na svijetu dolazi iz činjenice da je čovjek općenito beznadno nesvjestan, jer je istina i da se sve većim uvidima možemo boriti protiv ovog zla u njegovom izvoru u nama samima.”
Dakle, dok smo zgroženi nekim vijestima koje dolaze iz npr. Brisela, trebali bismo zaviriti u svoju mudru stranu i mudrovati.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Utorak – Krajnosti i strastiAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email