Jung i kundalini

Jung i kundaliniEgo je središte svijesti, neukrotiv je i pripada mu arogantna volja koja se oslanja na tanku površinu racionalnosti. Ego je izgradio znanost vidljivog svijeta. Valovi “odozdo”, tj. iz nesvjesnog, mogu poremetiti i iskriviti tokove svačijeg života. Inače, ego je siguran u svoju prirodu. Navodno misli da je čvrstog identiteta, ali biva brzo poremećen kad nesvjesno provali u svijest u obliku psihoze. C. G. Jung je shvatio da su ti poremećaji “glas” prirode koja pokušava ispraviti neravnotežu u svijesti. On je primijetio da se snovi, instinkti, osjećaji, i određene vrste vizija, spontano očituju u psihi kao korektiv na jednostrano čovjekovo življenje.
Njegova studija o religiji i mitologiji otkriva nam simbole transformacije koji se vraćaju kroz cijelu povijest. On je te simbole zvao arhetipovi kolektivnog nesvjesnog. Ova bogata simbolika, u biti prepričava istu priču iznova i iznova, gdje junak pobjeđuje neprijatelje u potrazi za blagom neprocjenjive vrijednosti,  a to je besmrtnost, alkemijsko zlato, obnova, spasenje. Arhetip junaka utjelovljuju: Isus, Buddha, Krishna, a u modernom svijetu nogometne zvijezde. Da kojim slučajem nema arhetipa junaka u nama, nikada ne bi zamjećivali političare, niti bilo kakve zvijezde.
U psihološkim terminima, blago o kojem govorimo ustvari je “Jastvo”, neosobni centar našeg bića. Jung je taj put spoznaje nazvao procesom individuacije.
Jung je kundalini definirao kao duhovnu energiju ili životnu silu koja se nalazi na dnu kralježnice. Koncipirana je tako da je smotana u zmiju. U praksi, jogi u dubokoj meditaciji treba probuditi uspavanu Kundalini Shakti, ili zmiju. Ona prodire kroz 6 čakri, dok svoj vrhunac postiže u sedmoj ili krunskoj čakri.  One su energetske točke ili čvorovi u suptilnom tijelu.
Kao što to Jung opisuje, kretanje kroz te centre, ovo buđenje i podizanje Kundalini od baze kralježnice do vrha glave, upućuje na terapijski put individuacije.
Pošto bi nam detaljna analiza oduzela puno vremena, važno je reći da se kundalini  nalazi u Muladhara čakri, što predstavlja donju posudu ili abdomen, središte suptilnog tijela, kao simbol našeg zemaljskog života. Simbol je slon, koji sjedi unutar kvadrata, a predstavlja zemlju. Kundalini Zmija je ovdje samo klica u središtu čakri.
Predstavlja materijalno i rad, njome vlada Saturn. Prema Jungu, simbolički na ovoj razini se nalazi moderna europska svijest. Čovjek samo radi i nema nikakvu drugu funkciju.
Ova čakra je vanjski svijet našeg svjesnog života, dok u hinduističkom komentaru, predstavlja dubinu u našem tijelu, u našem trbuhu, to bi značilo utroba. Dakle, ovaj svijet je neka vrsta utrobe; mi smo tek početak, manji od embrija, mi smo samo klice koje tek trebaju izrasti osvještavanjem i na taj način se podiže kundalini ili libido prema višim centrima.
  Jung je vidio je ego labavo vezan za ogromno neosobno carstvo Jastva, koje je u svojim kasnijim radovima predstavio kao jedinu objektivnu i temeljnu stvarnost s kojom se ljudska bića mogu povezati. Iz ove je perspektive višeslojna, i svjesnom biću, zbunjujuća, složenost funkcija duše bila prolazna poput budističke Maye. Zapad ovu Mayu vidi kao stvarnost, a fokusiranje naše civilizacije na ovladavanje vanjskim stvorilo je vlastitu katastrofalnu psihičku disfunkcionalnost jer su vrijednosti unutarnje stvarnosti zanemarene.  Jungova interpretacija Kundalini nije proizašla iz teorija. Unutar psihičkog života njegovih pacijenata vidio je tragove o nastanku neosobnog života kolektivnog nesvjesnog. Bio je itekako svjestan opasnosti od napuhivanja ega uslijed miješanja nesvjesnih sadržaja do razine totalne psihičke neravnoteže. Bogovi, u europskom ili modernom čovjeku koji su se tako učinkovito usredotočili na vanjsko postojanje, Jung je opisao kao na puke funkcije neuroze želuca kako tu pojavu ustvari Zapad shvaća. Uspavani bogovi miješaju se u utrobi zemlje, jer je ideja Boga u svjesnom životu udaljena, apstraktna i zapravo mrtva. Kundalini je Jung pronalazio kod svojih pacijenata na njihovom putu prema neosobnom Jastvu koje je opisao kao proces individuacije. To je njegovim izjavama o čakrama dovelo i do stvarnog iskustva. Zaključio je žive na donja tri centra, počevši od Muladhare (korijenska čakra), gdje je leži postojanje, preko Swadistane (kreativnost u osobnosti) i do centra Manipure emocionalnosti, Crveno more Starog zavjeta čiji je prelazak do Srca (Anahata) zahtijevao disciplinu Gurua. U srcu se stvara prva intima s Jastvom.  Kad bi se, kao što Jung sugerira, dovoljno ljudi moglo povezati s ovom razinom postojanja, masovne psihoze iz moderne ere potpuno bi nestale. Jung je svaku čakru vidio kao cijeli svijet za sebe. Na razini Muladhare, na primjer, nalazi se zemlja, naš svjesni svijet, ali i tamo gdje su instinkt i želja uglavnom nesvjesni.
 Uglavnom, njegova analiza nas upućuje da svaka spoznaja, pa tako i odnosi, upućuju ljude prema višem shvaćanju stvarnosti koja donosi fizičku promjenu, te potpunu promjenu načina života.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Subota – Razumijeti i ne ulaziti u ulogu žrtveAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email