Jung o Sjeni | Vedski jyotish

Jung o Sjeni | Vedski jyotish


Jung o Sjeni

Osmotrimo vražija sredstva razaranja! Njih su izmislila potpuno nevina gospoda, razumni i uvaženi građani koji su sve ono što i sami želimo biti. I kad čitava stvar ode u zrak i otvori se neopisivi pakao razaranja, izgleda kao da za to nitko nije odgovoran. Dešava se jednostavno, a ipak je sve to čovjekovo djelo.
Ali pošto se svako u to slijepo uvjeri da on nije ništa drugo do skromno i nevažno biće koje smjerno izvršava svoje obaveze, te zaslužuje skroman životni opstanak, nitko ne primjećuje da je ova posve racionalno organizirana masa koja sebe naziva državom ili nacijom gonjena od jedne nelične, nevidljive, ali djelatne sile koja se od nikog i ničime ne može spriječiti. Ova strahovita sila se uglavnom objašnjava kao strah od susjedne nacije za koju se misli da je opsjednuta zlim đavolom. Pošto nitko nije u stanju da spozna gde i koliko je opsjednut i nesvjestan, vlastito stanje se jednostavno projicira na susjeda i na taj način ostvari sveta dužnost. Ono što je pri tom najgore jest da je sasvim u pravu.
Susjedima se vlada pomoću nekontroliranog straha, baš kakav je on i sam. Dobro je poznata činjenica da su u ludnicama pacijenti koji boluju od straha daleko opasniji kao gonjeni gnjevom i mržnjom. Psihologija rata je ovo stanje jasno istakla: sve što vlastita nacija čini je dobro, sve što druge čine je loše.
Tada je na subjektu zadatak da svu onu prostotu đavolje stvari koje se pripisuju drugom i koje dovode do nesuglasica, prebaci na vlastiti račun. Najiritirajuće u ovoj proceduri jest uvjerenje da, s jedne strane, ako se ljudi tako ponašaju život postaje snošljiviji, s druge strane, osjećaj najžešćeg otpora da se ovaj princip primjeni i na sebi samome – bar u stvarnosti. Ako to drugi učini, ništa bolje se ne bi moglo poželjeti; ali ako to sam učini onda je to nepoželjno.
Neurotično danas se ne vidi kao vlastita psihička smetnja. Neuroza se manifestira kroz socijalne i političke forme masovnog psihološkog ispoljavanja, naprimjer kroz ratove i revolucije. Neprijatelju se može natovariti ovo zlo. To znači da se otvoreno može reći tko je vrag, tj., da je posve jasno da se uzrok zla nalazi izvana, a ne u vlastitom stavu.
Smisao je mog života odgovoriti na pitanje koje mi je život davno postavio. Na to pitanje moji prethodnici nisu našli odgovora iako su stoljećima pokušavali. Tako se moj rad nastavlja na problem kojeg je postavio i filozof Nietzsche – Kako životu otvoriti onu drugu stranu naše osobnosti, onu Dionizijsku stranu koje dvije tisuće godina kršćanstva uzalud nastoji sakriti?

Pročitaj  Sadržaji duše koji pokoravaju modernog čovjeka

Naručite knjigu o Sjeni ili Saturnu i saznajte što ona označava u vašoj natalnoj karti.  Mail: nikola@vedski-jyotish.net

 Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email