Jyotish horoskop: Paul Gauguin | Vedska astrologija

Jyotish horoskop: Paul Gauguin | Vedska astrologija


Ovaj horoskop napravljen je za studente Jyotisha (vedska astrologija), točnije, polaznike mog profesionalnog tečaja. Ipak, potrudio sam se približiti brojna značenja i tehničke astrološke podatke i onima koji o Jyotishu ne znaju puno.

Paul Gauguin (1848–1903.) bio je francuski postimpresionistički umjetnik. Necijenjen sve do svoje smrti, Gauguin je danas poznat po svojoj eksperimentalnoj upotrebi boja i sintetističkom stilu koji su se razlikovali od impresionizma. Pred kraj života proveo je deset godina u Francuskoj Polineziji. Njegov stil slikanja utjecao je na francusku avangardu i brojne moderne umjetnike, kao što su Pablo Picasso i Henri Matisse, a poznat je i po svom prijateljstvu s Vincentom i Theom van Goghom. Gauguinova umjetnost postala je popularna nakon njegove smrti, djelomično zahvaljujući naporima trgovca Ambroisea Vollarda, koji je organizirao izložbe njegovih radova kasno u njegovoj karijeri i pomogao u organizaciji dviju važnih posthumnih izložbi u Parizu. Gauguin je bio važna figura u simbolističkom pokretu kao slikar, kipar, grafičar, keramičar i pisac. Njegov izraz inherentnog značenja subjekata u njegovim slikama, pod utjecajem klozonističkog stila (post-impresionistički stil slikarstva s podebljanim i ravnim oblicima odvojenim tamnim konturama), otvorio je put primitivizmu i povratku pastoralu. Paul Gauguin je također bio vrlo vješt u graviranju na drvetu i drvorezu.

U njegovoj natalnoj karti, vladar podnaka u Lavu, Sunce, nalazi se u konjukciji s vladarom snažne 10. kendra kuće karijere, Venerom, koja predstavlja umjetnost. Venera se ovdje nalazi u svojoj vlastitoj kući (OH), u znaku Bika, što je iznimno povoljno. Ova dva planeta tvore snažnu Raja yogu (“visok, kraljevski položaj”). Sunce u 10. kendra kući je u Dik bali (“snaga prema položaju”), i time pojačava ovu Raja yogu.
Sunce prima aspekt od vladara 7. kendra kuće, Saturna, i time tvori još jednu Raja yogu.
Saturn, kao vladar 6. dusthana kuće u 8. dusthana kući tvori dobru Harsha Viparita Raja yogu koja ukazuje na sposobnost svladavanja neprijatelja i postizanje bogatstva i slave. No, Saturn svojim položajem u ovoj kući istovremeno formira i lošu Arishta yogu, koja uzrokuje bolesti i nevolje.

Paul Gauguin je umro u svojoj 55. godini. U njegovom podznaku tj. 1. kući, koja predstavlja zdravlje u cjelini, smjestio se vladar loše 12. dusthana kuće gubitaka, bolesti, prepreka, siromaštva i stranih zemalja, Mjesec, a sam podznak se nalazi u lošoj Papa Kartari yogi (“okruženost zloćudnim planetima”), što slabi Mjesec i podznak. Vladar podznaka i općeg zdravlja, Sunce, aspektirano je od prirodno zloćudnog Saturna iz loše 8. dusthana kuće kroničnih bolesti, što slabi njegovo zdravstveno stanje. Poznato je da je Gauguin bolovao od dizenterije, malarije i sifilisa. Jednom prilikom u tučnjavi je slomio gležanj. Ta ga je ozljeda mučila do kraja života i zbog nje je hodao lagano šepajući. Stalno je bio u bolovima, oslanjao se na tablete za ublažavanje simptoma i provodio dane u krevetu.

Što se tiče njegovog talenta za slikarstvo, u njegovoj natalnoj karti Venera se nalazi u 10. kendra kući, u svojoj vlastitoj kući (OH), u znaku Bika, i tako tvori snažnu Malavya Mahapurusha yogu koja daruje osobi vještinu u umjetnosti, slavu i ime. Venera je vladar 3. kuće slikarstva, a nalazi se u 10. kući karijere, što je nagnalo Gauguina da prihvati ovaj umjetnički poziv. Ovo podržava Venerina konjukcija sa Suncem, vladarom podznaka tj. 1. kuće, koja predstavlja životnu orijentaciju, svrhu i aspiraciju. Kada se vladar podznaka tj. 1. kuće smjesti u 10. kući karijere to nam govori da je osobi karijera na prvom mjestu važnosti u životu, zajedno s profesionalnim postignu¬ćem, statusom, slavom i aktivnostima koje utječu na društvo. Ako ovome pridodamo i karakteristike njegovog podznaka u Lavu, koji predstavlja izražajnost, kreativnost, vodstvo, energičnost, kraljevski stav i ponos, onda nam to jasno ukazuje na njegovu snažnu usmjerenost na životni uspjeh, u njegovom slučaju na polju umjetnosti.

Pročitaj  Utorak – Pun Mjesec | Vedski jyotish

Razlog njegovog polu(ne)uspjeha i djelomičnog ostvarenja životnog sna leži u tome što su sva četiri “Pokazatelja osobnosti” (podznak, vladar podznaka, Mjesec i Sunce) pod utjecajem loših Arishta yoga: Mjesec i podznak dodatno i u spomenutoj lošoj Papa Kartari yogi, a Sunce, ujedno i vladar podznaka, aspektirano je od zloćudnog Saturna. Ove Arishta yoge su ne samo oslabile njegovo zdravlje, već i cjelokupni životni uspjeh.
Na ruku mu nisu išle ni njegove Dashe (planetarna razdoblja) budući da se slikarstvom ozbiljnije bavio tijekom njegove Mjesečeve, Marsove i Rahuove Maha dashe (od 1876. godine do kraja života). Stanje Mjeseca opisao sam ranije, a s ostala dva planeta pozabavit ću se kasnije. Ono što je važno ovdje naglasiti odnosi se na to da su sva tri spomenuta planeta u njegovoj natalnoj karti povezana sa životom u stranim zemljama u kojima su nastala njegova najpoznatija djela. Tako Mjesec općenito predstavlja promjene a vladar je 12. kuće stranih zemalja, Mars se nalazi u 12. kući stranih zemalja, a Rahu općenito predstavlja putovanja, strance i strane zemlje.

Njegova poznata svađa s Vincentom van Goghom nakon koje si ovaj potonji odsjekao dio lijevog uha dogodila se 23.12.1888. godine u njegovoj Dashi Mars-Saturn. Ova su dva planeta “krvni neprijatelji” i njihova kombinacija uglavnom uzrokuje teške situacije, budući da Mars predstavlja svađu, agresivnost, impulzivnost i oružje, a Saturn nesreće i nevolje. Oba se planeta u Gauginovoj natalnoj karti nalaze u lošim dusthana kućama. Mars se nalazi u 12. dusthana kući koja predstavlja gubitke, muku i završetke, a Saturn u 8. dusthana kući koja predstavlja iznenadne nesreće, skandale i odvajanje. Poznato je da se nakon ove svađe njih dvojica više nikada nisu sreli.

Što se tiče prihoda, vladar 5. trikona kuće sreće, Jupiter, i vladar 2. kuće i 11. kuće novca, Merkur, nalaze se u konjukciji u 11. kući dobitaka, i tako formiraju dvije vrlo snažne Dhana yoge (“kombinacije bogatstva”). Tome svakako doprinosi položaj Merkura u vlastitoj kući (OH), u znaku Blizanaca, što je vrlo povoljno. Ovo nam govori da će Gauguin biti imućan, barem u jednom dijelu svog života (ovisno o aktivaciji Dasha), a zašto ne i tijekom cijelog života odgovor nam ponovno daje loša Papa Kartari yoga (“okruženost zloćudnim planetima”) u kojoj se nalaze Jupiter, Merkur i 11. kuća dobitaka, koja slabi njihov utjecaj.

Ipak, dobroćudni Jupiter koji predstavlja djecu i Merkur aspektiraju 5. kuću djece i još uvijek su dovoljno snažni u podržavanju potomstva. Paul Gauguin je imao petero djece. Ovome doprinosi i njegova dobra Saptamsha (Podjelna karta djece), u kojoj se u 5. kući djece nalazi dobroćudna Venera, a u 1. kući Merkur u Djevici, dakle u egzaltaciji (EX), što je iznimno povoljno.

No, njegova kuća braka nije odviše sjajna jer ona prima loš aspekt svadljivog i agresivnog Marsa iz 12. kuće, što tvori problematičnu Kuja doshu (“kombinacija za loš brak”), a vladar 7. kuće braka, Saturn, nalazi se u lošoj 8. dusthana kući prekida i razvoda. Zbog svoje odluke da se bavi slikarstvom, Gauguin se nakon niza neuspješnih godina razveo od svoje žene, Mette-Sophie Gad, s kojom je imao spomenutu djecu.

Pročitaj  Subota – Planiranje i kreativnost

Vladar 4. kuće doma, Mars, nalazi se u 12. kući inozemstva, što jasno upućuje na mogući život u stranim zemljama. Budući da je Mars ovdje u debilitaciji (DB) tj. “oslabljenosti”, u znaku Raka, to nam govori da mu boravak u stranim zemljama neće biti nimalo lak. Poznato je da je više godina proveo na Martiniku i Tahitiju tj. Francuskoj Polineziji, a živio je, pogotovo pred kraj života, u velikoj bijedi i neimaštini.

Oslabljen prekomjernim konzumiranjem alkohola, nepravilnom prehranom i prekomjernom dozom morfija za liječenje sifilisa, Gauguin je je umro 08.05.1903. godine od srčanog udara u dobi od 55 godina. Bilo je to u Dashi (planetarno razdoblje) Rahu-Merkur. Kao što možemo vidjeti, Rahu se nalazi u 2. primarnoj maraka kući (“kuća ubojica”), a prima loš aspekt od Saturna iz loše 8. dusthana kuće smrti. Saturn je vladar 6. dusthana kuće akutnih bolesti i nevolja i 7. sekundarne maraka kuće (“kuća ubojica”). Rahu se nalazi u Uttaraphalguna nakshatri (jedna od 27 Mjesečevih zvijezda), kojom vlada Sunce, vladar podznaka, koji predstavlja tijelo i opće zdravlje, a aspektirano je od zloćudnog Saturna iz spomenute loše 8. dusthana kuće. Merkur je vladar 2. primarne marake kuće, nalazi se u lošoj Papa Kartari yogi i Ardra nakshatri (jedna od 27 Mjesečevih zvijezda) kojom vlada spomenuti Rahu.
Svi ovi loši utjecaji kombinirali su se u spomenutoj Dashi i uzrokovali njegovu preranu smrt.Vir članka

https://jyotish-vedska-astrologija.com/

Od 2011. godine profesionalno se bavim Jyotishem (vedska ili indijska astrologija). Moj učitelj Jyotisha je jedan od najpoznatijih američkih jyotishija, Marc Boney. On se ubraja među prve učenike sa Zapada eminentnog živućeg indijskog astrologa, K. N. Raoa (Kotamraja Narayana Rao). U 2016. godini u “Pacific Institute of Vedic Science” (San Diego, SAD), čiji je on pokretač i voditelj, uspješno sam kod njega završio Jyotish školu “The Essentials of Maharishi Jaimini’s Upadesha Sutras” i “Advanced Jaimini Jyotisha”, a u 2019. godini i “Predicting Major Life Events”. Održavam savjetovanja i tečajeve numerologije i Jyotisha. Živim i radim u Zagrebu.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email