Jyotish horoskop: Paul Newman | Vedska astrologija

Jyotish horoskop: Paul Newman | Vedska astrologija


Ovaj horoskop napravljen je za studente Jyotisha (vedska astrologija), točnije, polaznike mog profesionalnog tečaja. Ipak, potrudio sam se približiti brojna značenja i tehničke astrološke podatke i onima koji o Jyotishu ne znaju puno.

Paul Newman (1925 –2008.), američki glumac, imao je lijep fizički izgled, dobro zdravlje i doživio je duboku starost. Također je bio iznimka među hollywoodskim filmskim zvijezdama budući da je imao dug i sretan brak s glumicom Joanne Woodward, sve do svoje smrti. U skladu s ovim, njegova bi 1. kuća i njezin vladar, koji ukazuju na opće zdravlje, kao i 7. kuća i njezin vladar, koji predstavljaju brak, morali biti u dobrom stanju, podržani utjecajem prirodno dobroćudnih planeta i lišeni štetnih utjecaja prirodno zloćudnih planeta. Upravo ovakve utjecaje možemo pronaći u njegovoj natalnoj karti.
U njegovoj 1. kući, s podznakom u Strijelcu, nalaze se sva tri prirodno dobroćudna planeta, Venera, Merkur i vladar podznaka, Jupiter, koji je ovdje iznimno snažan jer se nalazi u svom Moolatrikona (MT), muškom znaku, i Dik bali, snazi prema smjeru. Merkur također u 1. kući dobiva snagu prema smjeru, Dik balu, a Venera se nalazi u svom Moolatrikona znaku (MT), u Navamsha karti (D9). Jupiter ovdje tvori iznimno snažnu Hamsa Mahapurusha yogu koja daruje osobi dugovječnost, ljepotu, milosrđe, učenost, mudrost i religioznost.
Jedini štetan utjecaj na ovo izvrsno stanje njegovog podznaka i vladara podznaka, kao i spomenutu Hamsa yogu, loš je utjecaj egzaltiranog (EX) Saturna koji ih aspektira (drishti) iz 11. kuće.
Inače, njegova natalna karta prepuna je Dhana yoga (ima ih čak 13), koje osobi daruju bogatstvo. Prije svega, kao što sam naveo, on ima vladara podznaka, Jupitera, u 1. kući u konjukciji (yuti sambandha – “združenost”) s dva dobroćudna planeta, Venerom i Merkurom. To daje golemu snagu njegovom podznaku i vladaru podznaka, što automatski povećava snagu svih yoga u njegovoj natalnoj karti. Pored toga, svaki vladar Dhana yoge smješten je u Dhana yoga kućama – vladar 1. kuće, Jupiter, nalazi se u 1. kući, vladar 2. kuće, Saturn, nalazi se u 11. kući, vladar 5. kuće, Mars, nalazi se u 5. kući, vladar 9. kuće, Sunce, nalazi se u 2. kući, a vladar 11. kuće, Venera, nalazi se u 1. kući.
Ove Dhana yoge postaju još snažnije, jer se vladari 1. kuće, Jupiter, i 5. kuće, Mars, nalaze u Moolatrikoni (MT), svom muškom znaku, dok je vladar 2. kuće, Saturn, u egzaltaciji (EX) tj. “u stanju velike snage i sreće”. Obratimo pažnju i na snažnu os 5. i 11. kuće, gdje se egzaltirani (EX) vladar 2. kuće, Saturn, nalazi u međusobnom aspektu s vladarom 5. kuće, Marsom.
Newmanova glumačka karijera trajala je više od pedeset godina i donijela mu je brojne nagrade. U vrijeme njegove smrti u 83. godini života (2008.), njegovo bogatstvo procijenjeno je na preko 650 milijuna dolara. Početkom 1980-ih, Paul Newman je pokrenuo liniju proizvoda zdrave hrane pod robnom markom “Newman’s Own”, čiji je profit u potpunosti otišao u dobrotvorne svrhe (više od 250 milijuna dolara). Snažni dobroćudni Jupiter u njegovoj natalnoj karti pokazatelj je njegove velikodušne i filantropske prirode.
Od položaja Mjeseca (Chandra lagna), njegova tri dobroćudna planeta – Jupiter, Venera i Merkur – nalaze se u 11. upachaya kući. Ovo tvori iznimno snažnu Vasumati yogu jer se Jupiter ovdje nalazi u svom Moolatrikona znaku (MT), Strijelcu. Od Mjeseca, on je vladar 2. kuće i 11. kuće, Venera je vladar 9. trikona kuće, a Merkur 5. trikona kuće. Dakle, ova tri planeta povezuju sve Dhana kuće, izuzev 1. kuće s podznakom u Vodenjaku, kojom vlada Saturn.
Spomenimo usput i Saturna, vladara 1. kuće, koji se smjestio u 9. trikona kući, i nalazi se u egzaltaciji (EX), u znaku Vage.
U njegovoj natalnoj karti nalazi se tek nekoliko Arishta yoga (kombinacije planeta koje uzrokuju bolesti i nevolje), a puno Arishta Bhanga (kombinacije planeta koje poništavaju utjecaj Arishta yoga). Razumljivo, takva će situacija svakako dati dobro zdravlje i dug život pa ne čudi zašto je on uspio održati uspješnu glumačku karijeru više od pedeset godina.
Jednu od Arishta yoga uzrokuje Saturn koji aspektira podznak i vladara podznaka. Međutim, Saturn je u 11. kući, upachaya kući, i egzaltiran (EX) je u Vagi, tako da će njegov utjecaj dati samo djelomično negativne rezultate.
Također, vladar 6. dusthana kuće akutnih bolesti i nevolja, Venera, nalazi se u podznaku, u konjukciji s vladarom podznaka, Jupiterom. To također daje mješovite rezultate, jer je vladar 6. dusthana kuće, Venera, prirodno dobroćudni planet.
Što se tiče Arishta Bhanga, njih ima u puno većem broju. Prije svega, vladar podznaka, Jupiter, nalazi se u podznaku. To je već samo po sebi dovoljno da poništi ili uvelike umanji učinke bilo koje Arishta yoge. Međutim, ova situacija je još bolja jer je vladar podznaka prirodno dobroćudni Jupiter, pa time dvostruko štiti podznak.
Pored toga, dva dobroćudna planeta, Merkur i Venera, također su u podznaku, što dodatno jača i podznak i vladara podznaka. Moramo napomenuti da su ova tri dobroćudna planeta u podznaku također smještena u kendra kući (“kuća snage”), koja postaje zaseban Arishta Bhanga čimbenik.
I konačno, konjukcija između Jupitera i Merkura u podznaku tvori Raja yoge (“visok, kraljevski položaj”) jer se ona događaju između vladara 1. trikona kuće, Jupitera, i vladara 7. kendra kuće i 10. kendra kuće, Merkura. To još više jača podznak i vladara podznaka.
Iako je Paul Newman bio pušač gotovo 30 godina, imao je dug život. Svoj posljednji film snimio je u 81. godini, a umro je od raka pluća u 83. godini. Evo jedne njegove izjave: “Ne možeš biti star kao ja, a da se svako jutro ne probudiš s iznenađenim izrazom lica i kažeš: Bože, vidi, još sam tu! Apsolutno je nevjerojatno da sam preživio svo to opijanje, pušenje, trkaće automobile i napornu karijeru.”
Paul Newman u natalnoj karti ima samo 7 Raja yoga. Međutim, 5 od 7 ovih yoga uključuju vladara podznaka, Jupitera, koji je iznimno snažan zbog toga što se kao vladar podznaka nalazi u samom podznaku i to, kao što sam spomenuo, u svom Moolatrikona (MT) znaku, Strijelcu. Stoga je ovo dobar primjer koliko je važna kvaliteta (snaga i rezultati) Raja yoge, a ne samo kvantiteta (brojnost).
Merkur, kao vladar 7. kendra kuće i 10. kendra kuće, samim položajem u 1. trikona kući formira još dvije Raja yoge.
Još jedna Raja yoga u Newmanovoj natalnoj karti formirana je od vladara 1. kendra kuće, Jupitera, koji aspektira vladara 5. trikona kuće, Marsa.
Nadalje, prirodno dobroćudni planeti (Jupiter, Venera i Merkur) u 1. kući s podznakom u Strijelcu daju posebno dobru verziju Chamara yoge, jer je Jupiter, kao što sada već znate, u svom Moolatrikona (MT) znaku, a Merkur stječe dodatnu snagu Dik bale. Sva tri prirodno dobroćudna planeta, Jupiter, Merkur i Venera, u 1. kući daju takvu Chamara yogu. Jyotish klasici kažu da će osoba koja bude rođena s Chamara yogom “biti kralj ili će biti poštovana od kralja, bit će dugovječna, učena, elokventna, i dobro upućena ili vješta u umjetnosti.”
U Maha dashi (planetarno razdoblje) Merkura, Paul Newman je bio mega slavna filmska zvijezda, a “Oscara” je osvojio u Dashi Merkur-Jupiter. Kao što sam spomenuo, ovi planeti u 1. kući tvore više Raja i Dhana yoga te Saraswati yogu, a Jupiter dodatno i Hamsa Mahapurusha yogu. Inače, Saraswati yoga daruje osobi inteligenciju, vještinu u dramskoj umjetnosti (gluma, režija i sl.), cijenjenost diljem svijeta, dobrog bračnog partnera i djecu. Sve ove odlike ispoljile su se u životu Paula Newmana.

Pročitaj  Utorak – Pun Mjesec | Vedski jyotishVir članka

https://jyotish-vedska-astrologija.com/

Od 2011. godine profesionalno se bavim Jyotishem (vedska ili indijska astrologija). Moj učitelj Jyotisha je jedan od najpoznatijih američkih jyotishija, Marc Boney. On se ubraja među prve učenike sa Zapada eminentnog živućeg indijskog astrologa, K. N. Raoa (Kotamraja Narayana Rao). U 2016. godini u “Pacific Institute of Vedic Science” (San Diego, SAD), čiji je on pokretač i voditelj, uspješno sam kod njega završio Jyotish školu “The Essentials of Maharishi Jaimini’s Upadesha Sutras” i “Advanced Jaimini Jyotisha”, a u 2019. godini i “Predicting Major Life Events”. Održavam savjetovanja i tečajeve numerologije i Jyotisha. Živim i radim u Zagrebu.
No Tab Selected
Pročitaj  Izgled vedske natalne karte | Vedska astrologija
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email