Jyotish horoskop: Woody Allen | Vedska astrologija

Jyotish horoskop: Woody Allen | Vedska astrologija


Woody Allen slavni je američki filmski redatelj, scenarist i glumac. Ovaj poznati filmaš veliki je paradoks sam za sebe. U karijeri je napredovao od komediografa, stand-up komičara, do pisanja, glume, režije i produkcije vlastitih filmova od kojih su velika većina komedije. Drugim riječima, većinu svog života posvetio je tome da nasmijava druge.
Ipak, u njegovoj biografiji možemo naći opise njegovih fobija, psihoanalitičkog liječenja (u jednom razdoblju svog života svakodnevno je osam godina odlazio psihijatru), njegovih depresivnih sklonosti, i duge borbe s egzistencijalnim pitanjima života.
Također je poznat i kao ateist i/ili agnostik pa je već kao dijete mrzio ići u sinagogu (rođen je u židovskoj obitelji austrijsko-ruskog podrijetla), a u svojim se filmovima često rugao s religijom i religioznim osobama.
Sve je ove aspekte svoje osobnosti koristio na vrlo kreativan način i prikazao ih na ekranu iz komičnog ugla, no, stječe se dojam da se “iza kamere” skriva duboko nesretna osoba, što je i potvrđeno u njegovoj ranoj karijeri jednim njegovim citatom: “Radije bih bio bilo tko drugi, nego ovaj koji jesam.”
Ipak, s 24 nominacija za “Oscara” i s 4 osvojena za scenarij i režiju, Woody Allen drži rekord kao jedna od osoba s najviše nominacija za ovu nagradu.

Krenimo prvo s analizom njegovog podznaka. Kao što možete vidjeti, Woody Allen je rođen s podznakom u Lavu, što govori da će on biti “kralj” u svom području djelovanja, da voli biti samostalan i neovisan, kreativan i autoritativan. Lav predstavlja zabavljače, izvođače i glumce. Podznak je aspekiran od Saturna i Mjeseca, koji Woodyjevoj općoj psihofizičkoj konstituciji i karakteru pridodaju disciplinu, odgovornost, marljivost i organiziranost (što su Saturnove pozitivne odlike), ali i sumnjičavost, krutost, bojažljivost, perverznost i paranoidnost (što su Saturnove negativne odlike), dok mu Mjesec, zbog konjukcije sa snažnim Saturnom, daje psihičku nestabilnost, depresivnost, kolebljivost i ćudljivost. Aspekt snažnog Marsa iz 6. kuće na podznak daje mu ambicioznost, inicijativnost, natjecateljski duh, snažnu volju, sposobnost da porazi neprijatelje, ali i impulzivnost i egocentričnost.

Vladar podznaka, Sunce, nalazi se u 4. kući, što govori da je Woody Allen vezan za dom tj. kuću, majku i svoje mjesto rođenja. On je zainteresiran za stjecanje imovine, vozila i druga posjedovanja. Ova je kuća povezana s emocijama i izdvojenošću (usamljenost), što nam govori da je Woody Allen vrlo tajnovit. Snažan vladar podznaka ovdje često dovodi do popularnosti u globalnim razmjerima budući da je ovo i kuća prijestolja. Brojne slavne osobe imaju vladara podznaka u ovoj kući.
Saturnov aspekt iz 7. kuće na Sunce, vladara općeg zdravlja, uzrokuje živčanu razdražljivost i nervozu.
Konjukcija Sunca s Jupiterom, vladarom 5. kuće kreativnosti i 8. kuće metafizike, pojačala mu je interes za kreativne umjetnosti, a tako i za metafizička područja.
Merkur je ovdje pridodao interes za pisanje i književni rad, duhovitost i humor, te mu podario rječitost i dobro snalaženje s govorom. “Spaljenost” ili ashta ova dva planeta, uslijed uske konjukcije sa Suncem, uzrokovala je živčanost i psihičku napetost.

Snažan Saturn u 7. kući braka i partnerskih odnosa, u svom Moolatrikona tj. muškom znaku, Vodenjaku, daje Woodyju praktičnost u poslu, veze bez dubljih emocija, odlučnost u donošenju poslovnih odluka i usredotočenost na postizanje rezultata, kao i samozatajnost.
Saturnova konjukcija s Mjesecom (koji predstavlja um i osjećaje) uzrokuje loše snove (tj. nesanicu), hladne emocije, neuroze i potištenost. Mjesec (koji pored uma predstavlja i mladolikost) u 7. kući braka i partnera, uzrokuje često razmišljanje o braku i ženama, a pogotovo mladim lijepim ženama. Poznato je da je Woody Allen u svojim filmovima često angažirao mlade, lijepe žene tj. glumice, za koje je volio reći da su mu filmske muze i nadahnuće.
Također, Mjesec ovdje daje zanimanje za psihologiju i popularnost u javnosti.

Ovdje je važno spomenuti da Saturn u 7. kendra kući u svom vlastitom znaku, Vodenjaku, tvori iznimno snažnu Sasha Mahapurusha yogu, koja se ponavlja od podznaka, Mjeseca i Sunca, što joj daje iznimnu povoljnost. Saturn se u Navamshi (Dodatna karta za analizu natalne karte) nalazi također u svom vlastitom znaku, Jarcu, što ga dodatno snaži.
Evo što Jyotish klasici kažu za ovu yogu: “Osoba rođena sa Sasha Mahapurusha yogom bit će veličana od svakoga… bit će kralj ili poglavar sela (op.a. gradonačelnik i slično), imat će ćudljivu narav i spletke s tuđim ženama…” Dakle, ova Sasha Mahapurusha yoga podarila je Woody Allenu popularnost, titulu “kralja” ili “poglavara” filmskog seta, ali i ćudljivu narav.

Pročitaj  Ponedjeljak – Shatabisha – ostati unutar kruga

Budući da je Saturn vladar i 6. kuće razvoda, Woodyjev bračni život je prolazio kroz velike izazove i iskušenja. Do sada se ženio tri puta, a s dvije žene je živio u izvanbračnoj vezi.

Yogakaraka, egzaltirani i vargottama Mars u 6. kući nadmetanja i sporova daje mu natjecateljski duh i snagu da nadvlada konkurente i suparnike, ali mu uzrokuje i svađe, sporove i probleme u privatnom životu budući da je Mars vladar i 4. kuće privatnosti.

Vargottama Venera u 2. kući dala mu je komforan život, a kao vladar 3. kuće, i umjetničku kreativnost, zanimanje za film i kazalište, pisanje scenarija i glazbu (Woody Allen svira klarinet i obožava Jazz), što je u velikoj mjeri odredilo i njegovo zanimanje (Venera vlada 10. kućom karijere). No, zbog nedovoljno otkazane debilitacije (oslabljenost), u znaku Djevice, ona je uzrokovala slabu plodnost jer Venera vlada sjemenom, i slab vid (2. kuća vlada vidom).
Rahu u 5. kući djece uzrokovao je probleme s djecom i plodnošću, a također i posvojenje djece (Woody Allen je s Mijom Farrow posvojio dvoje djece).

Nikako ne smijemo izostaviti njegovu Saraswati yogu od podznaka budući da se Venera nalazi u 2. kući, a Jupiter i Merkur u 4. kendra kući. Za ovu se yogu kaže sljedeće: “Osoba je izuzetno inteligentna, dobra je u dramskoj umjetnosti (gluma, režija i sl.), pisanju proze, priča i poetskih djela. Vješta je u … narativnom opisivanju (naracija) … i umjetnostima. Poznata je i cijenjena diljem svijeta … poštovana je čak i od najboljih vladara.”

Recimo sada nešto više i o Woodyjevoj Gaja Keshari yogi, koju tvori Jupiter u 4. kendra kući (i u kendri od Mjeseca), a koja utječe na njegov karakter i osobnost. Ova yoga daje sljedeće: “Osoba s ovom yogom bit će veličanstvena, bogata, inteligentna, obdarena brojnim vrlinama i bit će kraljev miljenik… Poput lava će uništiti svoje neprijatelje. Oduševit će publiku svojim plemenitim i uzvišenim idejama… Uživat će u dugom životu s velikim ugledom i mudrošću. Svojom hrabrošću nadvladat će svaku prepreku.”
Nažalost, njegova Gaja Keshari yoga ne daje svoju punu povoljnost. Kao što možete vidjeti, Jupiter je u uskoj konjukciji sa Suncem, koje je u njegovom podznaku Lavu također vladar podznaka, a sudjeluje u tvorbi Gaja Keshari yoge zajedno s Mjesecom. No, Saturn je u konjukciji s Mjesecom i unutar 5° aspektira Sunce (Saturn se nalazi na 11°03´, a Sunce na 16°04´), vladara podznaka, a tako i sam podznak unutar 2° (Saturn se nalazi na 11°03´, a podznak na 9°20´).
Inače, Jupiter je planet koji označava dobar humor, optimizam, idealizam, vjeru, nadu i religioznost, dok Saturn predstavlja depresiju, pesimizam, nihilizam, tugu, jad i potištenost. Stoga je zanimljivo vidjeti kako ova dva suprotstavljena planeta snažno utječu na četiri “Pokazatelja osobnosti” u njegovoj natalnoj karti – podznak, vladara podznaka, Mjesec i Sunce, koji predstavljaju tijelo, um i dušu.
Budući da se Saturn nalazi u svom muškom, Moolatrikona znaku, Vodenjaku, i u svom vlasti-tom znaku, Jarcu u spomenutoj Navamshi, on je vrlo snažan i ima dominantan utjecaj u Woodyijevom horoskopu. (Dodajmo i da se Sunce, Merkur i Jupiter nalaze u Anuradha nakshatri kojom vlada Saturn.) Dakle, Saturn dominira nad Woodyjevim tijelom (kojeg predstavljaju podznak i vladar podznaka), umom (kojeg predstavlja Mjesec) i dušom (koju predstavlja Sunce). Stoga ne čudi što Saturn oslikava tugaljivu osobu koja bi željela imati vjeru i nadu u dobrotu života i postojanje Vrhovnog Bića, ali joj to nikako ne polazi za rukom, i posebno je očajna što nikako ne može shvatiti kako to drugima uspijeva.
Pesimistična strana u njegovoj osobnosti (koju predstavlja Saturn) nadmašuje i zasjenjuje onu suprotnu, optimističnu (koju predstavlja Jupiter), tako da ova potonja postaje tek slabašna alatka za suzbijanje očaja. Dakle, kroz humor, Woody Allen pokušava suzbiti i nadvladati depresivne i očajničke osjećaje koji proizlaze od dominantnog utjecaja Saturna.
Kao što sam spomenuo, njegovoj Gaja Keshari yoga nedostaje snaga kojom bi u cijelosti dala Woodyju idealizam, pa čak i duhovnost, koji mogu biti plodovi ove yoge u slučaju kada je ona neoštećena i bez “kontaminacije”.
Jedan od tih dodatnih “kontaminirajućih” elemenata je spomenuta “spaljenost” ili ashta Jupitera, koji se nalazi samo 4° od Sunca i tako je “spaljen” od Sunčevih zraka. To slabi učinak Jupitera i šteti njegovim značenjima poput religije i religioznosti. Jyotish klasici govore da je “spaljenost” ili ashta vrlo teško stanje planeta i da takav “spaljen” planet ne može dati dobre i povoljne rezultate. Međutim, kao što često napominjem, takve tvrdnje moramo provjeriti analizirajući i druge važeće čimbenike u natalnoj karti. Tako možemo vidjeti da je Woody Allen bio u Maha dashi Jupitera od 1956. do 1972. godine (od svoje 21. do 37. godine života), i upravo je u tom razdoblju postao zvijezda kao pisac, izvođač i filmski stvaratelj. Dakle, njegov Jupiter mu je dao povoljne rezultate unatoč svojoj “spaljenosti”, a razlozi za to su sljedeći: (1) on ipak daje neke učinke Gaje Keshari yoge, (2) uključen je u Saraswati yogu, i (3) nalazi se u kendri od podznaka, Mjeseca i Sunca. Nadalje, Jupiter ima dodatnu povezanost s dobroćudnim planetom, Merkurom, smješten je u prijateljskom znaku Škorpionu, kojim vlada Mars, Jupiterov prijatelj, a njegov dispozitor, spomenuti Mars, vrlo je snažan jer se nalazi u egzaltaciji i vargottami.
U svojoj Dashi Jupiter-Mjesec, koja je aktivirala njegovu Gaja Keshari yogu, Woody Allen se pojavio u “Take the Money and Run”, prvoj od brojnih filmskih komedija za koju je napisao scenarij i nastupio kao glavni lik.

Pročitaj  Od fizičke do sveprisutne ljubavi

Od listopada 2015. godine Woody Allen se nalazi u Maha dashi Venere, koja traje do listopada 2035., a trenutno se nalazi u Dashi Venera-Mars, koja traje od listopada 2021. do prosinca 2022. godine. Venera se nalazi u primarnoj 2. maraka kući smrti, a od Mjeseca u 8. kući kroničnih bolesti, duljine života i smrti. Mars se nalazi u 6. kući akutnih bolesti, a od Mjeseca u 12. kući bolničkog liječenja i završetaka. Ovo je vrlo “škakljivo” razdoblje za njegovo zdravlje u što treba uzeti u obzir i njegove godine, a Woody Allen je trenutno u 87. godini života.
Još teže razdoblje nastupa u sljedećoj Dashi Venera-Rahu koja traje od prosinca 2022. do prosinca 2025. godine. I Rahu se, kao i Mars, nalazi u lošoj Papa Kartari yogi i lišen je aspekata dobroćudnih planeta. Od Mjeseca, dispozitor Rahua, Jupiter, vladar je primarne 2. kuće smrti, a “spaljen” je od Sunca. Rahu se nalazi u Purvashadha nakshatri, kojom vlada Venera, a ona se ovdje, kao što sam već spomenuo, nalazi u 8. kući kroničnih bolesti, duljine života i smrti.
Ostaje nam samo da poželimo Woodyiju puno snage i sreće da prebrodi ovo “škakljivo” razdoblje i snimi još koje svoje remek-djelo.Vir članka

https://jyotish-vedska-astrologija.com/

Od 2011. godine profesionalno se bavim Jyotishem (vedska ili indijska astrologija). Moj učitelj Jyotisha je jedan od najpoznatijih američkih jyotishija, Marc Boney. On se ubraja među prve učenike sa Zapada eminentnog živućeg indijskog astrologa, K. N. Raoa (Kotamraja Narayana Rao). U 2016. godini u “Pacific Institute of Vedic Science” (San Diego, SAD), čiji je on pokretač i voditelj, uspješno sam kod njega završio Jyotish školu “The Essentials of Maharishi Jaimini’s Upadesha Sutras” i “Advanced Jaimini Jyotisha”, a u 2019. godini i “Predicting Major Life Events”. Održavam savjetovanja i tečajeve numerologije i Jyotisha. Živim i radim u Zagrebu.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email