Kako i što uzrokuje poremećaj vata doshe

Kako i što uzrokuje poremećaj vata dosheU drevnom Ayurvedskom tekstu, Charak Samhita, opisani su svi etiološki čimbenici koji pridonose poremećajima u tjelesnim kanalima tzv. srotas. Funkcionalni elementi dosha ili tipova su dhatua. Kriva prehrana može uzrokovati srota dushti (blokirane kanale). Kad Ayurvedski liječnici ili stručnjaci procjenjuju pacijenta (prakruti i vikruti), oni otkrivaju neravnotežu Vata, Pitta,Kapha.
Vata dosha je suha (ruksha na sanskrtu). Takvu podjelu možemo naći i u hrani i načinu života. Smetnja na suhu hranu, kao što su suho voće, sušena hrana, zamrznuta hrana, orasi, krekeri, tost, povećat će suhe kvalitete tj.  Vatu. Poremećaj vate se očituje kao izrazito suha koža, dehidracija i umor. Pretjerana suhoća pokazuje se kao suhi kašalj, grlobolja i zatvor. To stvara suhoću u Raša dhatu, tj. u limfnom sustavu.
 Nekoliko kvaliteta Vate:
Najbliže kvalitetama Vata doshe je svijetlo (laghu). Jesti laganu hranu kao što su kokice, klice ili salate što stvara prozračan osjećaj u tijelu. Takva pretjerana prehrana može dovesti do gubitka težine, pothranjenosti, anoreksije, agorafobije ili umora.
Hladna (sheetah) kvaliteta Vata. Poremećaj vate ovdje nastaje kroz: staru, hladnu ili zamrznutu hranu, ona će stvoriti stajaće vene i stisnuti kretanje plazme (Raša dhatu) unutar tijela. Ova neravnoteža temperature manifestira se kod proširenih vena, slabe cirkulacije, stvaranje hladnih ekstremiteta, probavne smetnje, zagušenja i kašalj.
 Gruba (khaara) kvaliteta je također povezana s Vata doshom. Sirova hrana traži puno vremena da bi se probavila zbog svoje teksture. Dakle, da bi to netko uspio mora imati jaku agni (probavnu vatru). Suha masaža, suha sauna su grube aktivnosti. Gruba tekstura pokazuje se kroz: lomljive nokte, ispucale pete, suhe boja kože i promuklosti u glasu.
Pokretna (chara) je još jedna odlika Vate. U našem brzom društvu, uvijek smo sa nekim multi-zadatkom i uvijek aktivni. Imamo nepravilan način života i teškoća sljedeći dnevne rutine. Konzumiranje brze hrane, jelo u pokretu, alkohol, konzumiranje kave, šećera i drugih stimulansa, puno graha –  povećava mobilnu kvalitetu. To stvara krivi rad limfnih kanala, te nastaje nervoza i dovodi do tahikardije, lupanje srca, aritmije, poremećaj pomanjkanja pažnje, sindroma nemirnih nogu, podrhtavanja i grčeva.
Suptilno (sukšma) je još jedna kvaliteta Vata doshe. Psihološki, to se može pokazati kao nervoza, nesigurnost, tjeskoba i introvertiranost.
Bistra (vishada) kvaliteta Vata doshe se može manifestirati kao vidovitost ili netko tko uči brzo, a poremećaj  kada zaboravlja naučene informacije jednako brzo. Purgation terapije, također će uzrokovati poremećaj ovog tipa Vate, koji može dovesti do sužavanja limfnih kanala, a u psihi do osjećaja kajanja. Tu su problemi kapilara i krvnih žila.
Vata vikruti može biti stvorena lošim prehrambenim navikama, lošim životnim navikama. Pregledom šeste kuće u jyotishu možemo vidjeti koliko dobro osoba radi na dnevnim rutinama i navikama.
Balansiranje Vata doshe postiže se  pomoću čiščenja jezika  svakodnevno, masiranja sezamovim uljem, prehrane s povrćem kao i vježbama pranayame koje smanjuju jaku mentalnu aktivnost,  a nju uzrokuje emocija straha. Ukratko, pošto Vatom vlada emocija straha koja pojačava mentalnu aktuivnost, ona utječe na kosti i kralježnicu, a onda i dovodi i do nemogućnosti bliskosti zbog straha od povrede, dolazi do poremećaja vate, a kriva prehrana obično je pravilo jer uvijek jedemo onako kakvo nam je emocionalno stanje iznutra.
Nikola Žuvela
terapeut i jyotish savjetnik

Pročitaj  Vanjski svijet ima svrhu ali ne ismisaoAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email