Kako prepoznati  Animus i što učiniti

Kako prepoznati Animus i što učinitiKroz teoriju i praksu pokušat ćemo približiti  što je to Animus i kako ga barem djelomično osvijestiti. Evo jednog sna u kojem žena prepoznaje pozitivni Animus koji se tek odvojio od oca ili očevog kompleksa.
Žena  je sanjala san u kojem, dok je bila vani sa suprugom, sobarica je pustila 14 godišnjeg dječaka u sobu koji je kopao po njenim stvarima i ladicama gdje su bile i vrećice parfema.
Ovoj osobi se na javi događa oslobođenje od idealiziranog oca. Dječak je novi osobni Animus (podsvjesni muškarac u ženi) u nastajanju koji će biti u službi žene. Vrećice parfema  ukazuju na vrijednosti osjećaja, što je ono što sanjar treba uravnotežiti u odnosu. Dječak vrlo pažljivo pomiče ladice u kojima je ova žena držala intimne sadržaje. Animus se javlja kroz mnoge arhetipove, ali jedan od njih je istraživač, odnosno ova žena se može prepustiti Animusu koji istražuje tajnu njezine psihe ili u ovom slučaju osjećaje. Animus je simbol razuma, dakle, san je upućuje da slobodno istražuje mislima i analizom svoje osjećaje koje je prije projicirala u snažne muškarce koji su ustvari bili njen otac.
Prije je taj Animus bio negativan u snovima, ali ovdje se pojavljuje kao pozitivna figura što znači da je osoba napravila pomak.  Obično se ženama u snovima pokazuje kao unutarnji kritičar, sudac, sadist, ubojica, zli mađioničar, autoritet koji neprestano govori ženi da je ružna, bezvrijedna, glupa i neljubazna. Sjetimo se mladih žena koje odlaze na plastične operacije, točnije, malo tko dovodi u pitanje ovog demona Animusa koji je nesvjestan u ženi. Većina žena ne uspije nadvladati ovu funkciju, ali Animus vlada razmišljanjem, ako žena ne istražuje svoje emocije ili Erosa gdje Psiha pali svjetiljku da vidi da Eros nije bog, put je kojem žena treba ići. Animus je ovdje još uvijek manipulator, ali sada tako da govori ženi: okreni se prema duhovnom. Animus odvlači ženu ponovno u neravnotežu, prema laganoj literaturi ili self -help literaturi, gdje ona ponovno ne može razmišljati realno o svojim emocijama već općenito tumači emocije. Kad takva literatura kaže misli pozitivno, žena ponovno potiskuje svoje emocije i doživljaje, odnosno sve ostale emocije su nevažne, jer kad si pozitivan i drugi bolje reagiraju na tebe, stoga, budi netko drugi, tvoje emocije su bezvrijedne. Tako Animus ponovno navede u smjeru gdje ona ponovno nije bitna već društveni stav i prihvaćanje.
Kao što smo rekli, u početku razvoja Animus je unutarnji kritički glas kojeg je čula svaka žena. Ovaj unutarnji tiranin potpuno vlada ženom iznutra, kritizira, dosađuje i umanjuje ženinu moć, ona slijedi pravila, a pravila manipuliraju njome. Zato žene neće izabrati kao partnera onog koji će je dugotrajno voljeti, već negativnog Animusa, jedino ako ga nije osvijestila. Ona žena koja ga je osvijestila ona više ne pripada društvu,nećete je pronaći na javnim mjestima ili društvenim događanjima jer spoznaja vas individualizira i Animus vas tjera na razvijanje osobnosti.
Ovaj unutarnji sudac uvjerava ženu da će, ako mu se protivi, iznevjeriti autoritet muškarca i da će je ostaviti. Žena tako ostaje djevojčica, što se događa i na poslu gdje se sluša šefa i žena kao radilica, potpuno se posvećuje poslu.
Pozitivan lik je arhetip mudrac, poput Mosesa ili Gandalfa, ako ovaj arhetip ne odvede ženu prema slijeđenju neke duhovne osobe, ili sama postaje duhovno opsjednuta, gdje isključuje ostatak stvarnosti. Kada se žena potpuno poistovjeti s Animusom, dolazi do gnjeva arhetipa Velike majke koja postaje negativna i pojavljuje se u ženskim snovima često kao vještica, proždiruća, zloćudna žena. Negativna velika majka također se može očitovati u fizičkim simptomima poput neredovite menstruacije, amenoreje i problema s plodnošću,  bulimije ili anoreksije.
Zbog nedostatka jake ženskosti koja je potpuno potisnuta iz naše civilizacije  tijelo i um žene napada negativni Animus, a žena se odvaja od ženskog. Neke žene tako jako napada da ih odvodi na rub smrti, iako se liječe u bolnicama ne razumiju ovu pozadinu, odnosno ne traže uzrok u sebi već u bolesti.
Preveliko poistovjećivanje žene s Animusom  može oštetiti brak ili bliske veze odsjeći funkciju osjećaja. Kad se parovi svađaju ustvari svađaju se njihovi Anima i Animus, hrani ih zaliha potisnutih osjećaja bijesa, ogorčenosti, zavisti, moći, hladnoće i straha. Ove emocije su nastale silnim potiskivanjem tijekom života kroz roditeljski kompleks partnera.
Žena se zato treba suočiti s unutarnjom slika oca ako želi stvoriti partnerski odnos i ako ne želi živjeti u pojednostavljenoj stvarnosti. Ako žena promatra oca kroz njegovu svijetlu i tamnu stranu osobnosti to je može izvući iz zamke projekcija koje se događaju u susretu s muškarcima.
Što je mračna strana oca?
Mračnu stranu oca čine bijes, nedostatak kontrole i nepotpunost a pozitivna strana je odluka, velikodušnost i kreativnost koju tek žena iz ove mračne strane treba promijeniti u ove tri odlike.
Što ženu odbija od stvarnog odnosa?
Sve dok je žena uhvaćena u odbijajući pol ili popuštanju idealiziranim projekcijama, ona će se odricati elemenata vlastite psihe. Bit će orijentirana na self-help, jednostavna rješenja, idealiziranje nekog lijepog trenutka s partnerom, umjesto da sagleda cjelokupnu sliku u kojoj ostvaruje dugačak zreo odnos koji je suočava s odgovornošću davanja i primanja, te razgolićenja svojih mračnih strana sebe i partnera. To znači povlačenje projekcija povratom dijelova žene koje je projicirala na partnera. Primjerice, projekcija: partner će me spasiti ili učiniti sretnom.
Jedna žena sanjala je san u kojem partner u jednoj ruci ima aktovku, a u drugoj lutku. Ovdje vidimo arhetip Animusa koji je stereotipan i ženu doživljava kao lutku bez srca. Integracija Animusa i prihvaćanjem svoje ženstvenosti, snovi su joj se promijenili kasnije. Ova lutka postala je žena od mesa i krvi, pozitivna figura iz sjene. Taj aspekt je promijenio i njenom ponašanje u odnosima i sada je svoje emocije analizirala i tako je poboljšala svoj odnos koji je prije bio u velikoj krizi.
Da bi se suprotstavili Animusu, žena mora ojačati žensko u sebi. To ne znači samo vraćanje vrijednosti ženskom. Ovdje se žena može suprotstaviti patrijarhatu i tako upasti u zamku ponovnog odbijanje ženskog. Ona se mora osloboditi okova podaničke ženstvenosti koju je razvijao patrijarhat za svoje potrebe gdje je žena objekt i prihvatiti svoju majku i kolektivni arhetip ženstvenosti. Iscjeljenje je razvijanje snažne ženske posude, koja može pomiriti ženu s njegujućim, prijemčivim, ali i s biološkim identitetom.
Rituali koji su dobri za uzemljenje ženske energije pored onoga što sam rekao je crtanje, kiparstvo, modeliranje gline, ples, sviranje instrumenta i dr. Rituali pružaju spremnike koji omogućavaju žensku energiju koja se onda može bolje prepoznavati unutar sebe. Ženski spremnici onda ženi lakše daju prepoznavanje ove energije. Pogotovo rituali su od posebne pomoći ženama koje pate od poremećaja prehrane. To znači da ove aspekte osobnosti treba staviti u prvi plan kako Animus tj., ideal, postignuće ili vanjski cilj, ne bi smanjili utjecaj jačanja ženske osobnosti. Zauzetost i jurenje u cijelom danu pokazuju rečeno ili opsjednutost Animusom. Humor, katkada prepuštanje trivijalnostima može biti vrlo ljekovito. Na početkui takvih akcija može se osjetiti prisila, ali zato je potrebna svjesnost u obavljanju takvih zadaća.  Slatkoća života stvara umjetnost i kreativnost a oni stvaraju osobnost koja onda daje sposobnost za voljenje. Biti jednak ne znači biti sličan. Različitost nas nadopunjava, a jednaki nas vode u jednoumlje.

Pročitaj  Važnost djetinjstva i nesvjesnogAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email