Kako su nas učili da je Sjena nešto tamno?

Kako su nas učili da je Sjena nešto tamno?Sjena ili neosviješteni dio osobnosti nastaje u onom trenutku kada počnemo potiskivati sastavne dijelove svoje osobnosti radi prihvaćanja društva. Primjerice, roditelji nam kažu kako je seksualnost loša, onda to lijepim tonom kaže i svećenik i na kraju tražimo partnera koji će imati sličan problem kako bi se obnovilo stanje potiskivanja. Nakon toga, se dogodi da se ta seksualnost pretvara u nešto bolesno. Osoba tada seksualnost doživljava sadistički ili mazohistički. Sjena postaje mazohizam i sadizam.
Rasprava o tome ne postoji jer takva rasprava zadire u najdublja ljudka ponašanja koja su zasnovana na kukanju a ono nastaje neprestanim odbijanjem sebe. Drugi primjer nastajanje Sjene jest kod osobe koja odbija vlastitu kreativnost. Majci se sviđa kreativnost kćeri, ali joj govori da je od toga teško živjeti. Otac joj neprestano govorio da se novac teško zarađuje i Martina odrasta u okruženju nesposobnosti. Kada joj je prijateljica u njenim dvadesetim godinama ponudila da uđu zajedno u kreativni posao ona je to odbila riječimam, da se od toga ne živi. Kako bi zadovoljila svoje roditelje ona slijedi njihova uvjerenja. Njena Sjena se u snovima ponaša pozitivno i upućuje je na kreativnost, ali na svjesnoj razini ona to odbija, nakon čega se Sjena materijalizirala u bolesti.
Sjena izgleda tako jer naša sadašnje zahvaćanje stvarnosti je takvo da ne možemo razumjeti drugačije svijet oko sebe jedino kada ga podijelimo na suprotnosti u kojoj drugu stranu možemo optuživati. Ovo je svijet kompenzacija prepun različitih obrambenih sistemima kojima se služimo kako bi izbjegli istinu. Zato je traženje istine na ovoj planeti tako komplicirano. Niti jednim slovom u obrazovnom sustavu se ne uči o potiskivanju, odnosi su prepuni obrambenih sistema u kojima se parovi brane jedno od drugog, a religije ovaj problem objašnjavaju djetinjasto. Čovjek izgubi puno vremena da iznjedri stvarne odgovore na kojima tek tada može raditi.
Ljudi se okružuju često statusnim simbolima kako bi stvorili lažni plašt vrijednosti. Primjerice, jedna osoba je bila udana za poznatu osobu, prvo je ispričala za koga je udana i kako je obrazovna, kako bi u razgovoru mogla dominiriati, nakon toga je zatražila odgovor od terapeuta za svoju tjeskobu. Odgovor joj se nije svidio, a onda ga je pokušala poniziti na način da ona o ovoj temi zna puno bolje. Njena Sjena moralne superiornosti, tako česta pojava ponašanja, pokazuje kako je čovjek još daleko od postavljanja pravih pitanja i traženja pravih odgovora.  Ova osoba unatoč određenom znanju bila je intelektualni posjednik sa plaštom moralne superiornosti koja je drugim držala lekcije.  S druge strane, je govorila kako je usamljena i kako nema nikoga. Sjena ili tamna strana tada postaje teška. Slijedeći primjer govori o osobi koja je materijalno orijentirana. Unatoč tome što je muž osiguravao dobar život, ona nije bila zadovoljna, tim više što sama nije mogla stvarati pa nije mogla osjetiti mogućnost stvaranja. Depresivnost koju je stvarala Sjena mučila ju je godinama a ona je neprestano ponavljala kako je nesposobna jer je tako mogla živjeti život nesposobnosti svojeg oca koji je tu umjetnost razvio do savršenstva.
Ovo su jednostavni pristup Sjeni, ali iz rečenog je jasno da se ona stvara ljudskim neprihvaćanjem sebe samo zato kako bi bili prihvaćeni od društva. Niska razina svijesti  ostati će još dugo usmjerena na stvaranje Sjene jer istina ne zanima veliku većinu. Oni zaduženi za duhovnost nisu ništa bolji, važno je slijediti imena sustava kako bi bili prihvaćeni od drugih na uštrb traženja istine. Toliko je puno isprepletenih laži i savršenih opravdanja koja vas lako mogu ugušiti ako im se prepustite. Ona se nasljeđuju od predaka, um ih je prepun, samo mu dopustite da govori i bit ćete uhvaćeni u seriju zadivljujućih objašnjenja. Tražite svoje odgovore, nekada to traje godinama, ali ne odustajte jer jedino što posjedujete na ovoj planeti jest upravo ono što nosite unutar sebe – blago individualnosti.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Istraživanja nekolicine harvardskih psihologa pokazuje da je snaga stava i način...Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email