Kako su zamjenjene uloge u odnosu?

Kako su zamjenjene uloge u odnosu?Zakon klatna koji se pomiču od jednog pola do drugog poznat nam je iz Jungove psihoterapije, a preuzet je od alkemije i drugih učenja. Ovaj zakon nam je bitan kako bi mogli protumačiti današnje odnose. Primjerice, arhetip očeve slike sada je drugačiji nego što je bio u starozavjetnom vremenu. Prije je ovaj arhetip oca bio strašni  Jahve, a tijekom 2000 godina stvari su se promijenile u pogledu poimanja religije, gdje Bog postaje ljubav, ali i u odgoju, gdje su očevi postali puno nježniji i suosjećajniji.
Prije svega za uspješan odnos je bitno naučiti se nositi se s vlastitom muškošću i ženstvenošću prije nego li počne razgovor o vanjskom odnosu. Muškarac će se prema ženi ponašati  onako kako se prema svojoj unutrašnjoj ženstvenosti odnosi. Sve dok se muškarac nije pomirio sa svojom unutrašnjom ženom, nije moguće ostvariti odnos. Isto vrijedi i za ženu i njezinu mušku unutrašnjost. Većina želi razgovarati o tome što bismo trebali raditi s partnerom i o bračnim običajima i kako možemo promijeniti ovo ili ono, ali nema napretka dok ne postoji mir u vlastitom biću ili pomirba s unutarnjim polom. U tome nam mogu pomoći analiza snova koji će pokazati u kakvom smo odnosu s svojom unutrašnjošću.
 Ako muškarac može biti iskren u pogledu vlastitih ženskih reakcija, može uspostaviti dobar odnos s ženom i obratno. Stoga, muškarac mora pronaći mir ili oprost sa svojom majkom, ali i naći zajednički jezik sa svojom Animom.
 Ako djevojka ima dobru, snažnu, pouzdanu očevu sliku, koju je danas teško pronaći, to će biti njezina slika muškaraca, vjerojatno do kraja života. Potražit će muža koji utjelovljuje te osobine. Ali ako je njezin otac alkoholičar ili ga pobjeđuju raspoloženja ili dominira njegova supruga, ili je odsutan, tada očeva slika ostaje prazna za djevojčicu i Animus zauzima njezino mjesto. Loša slika oca pobjeđuje ukoliko žena ne osvijesti ovu sliku i pronađe muškarca koji neće imati spomenute karakteristike.
No što se događa kolektivno s muškarcem i ženom? Naime, događa se veliki trend koji je toliko zbunjujući: omekšavanje muškaraca i odlučnost te oštrina žena. Muškarci postaju mekani i nježni, slabije donose odluke,  a žene postaju oštrije, imaju karijeru, bolje su obrazovne, puno izlaze i putuju. Dakle, uočava se nova vrsta braka u kojem je žena dominantna i donosi odluke. Njezina muškost i humor, ideja i plan postoje prije nego što muškarac uopće može odrediti što želi.  Možemo reći da je to standardni američki brak, dok kod nas još uvijek prevladava patrijahalni brak. Ipak, klatno s početka priče se pomiče u drugu stranu.  Patrijarhalni svijet vladao je toliko dugo i to klatno je otišlo u drugu stranu. Ipak, žena da bi imala muškaraca treba joj muževnost. Stoga, današnja žena ne bi u odnosu trebala donositi sve odluke za obitelj s Animus munjevitim umom. Ako želi imati romantičnost ili strast, mora dopustiti da muškarac osjeti svoju muškost i prepusti mu neke odluke, naravno, ukoliko postoji želja za intimnošću, dok je pravilo da je moć ipak dominantija statistički u brakovima, tj. borba za dominaciju.
 Žena je ionako oduvijek imala taj kapacitet, ali to nikada nije bilo dopušteno u javnosti pokazati. Ipak, to klatno je zbog tisuća godina potiskivanja otišlo je danas previše u drugu stranu kao da sada pokušava nadoknaditi izgubljeno. Iako se ova klatna pomiču, svaki pojedinac odlučuje želi li učestvovati u tom njihalu.  Zakoračili smo u materijahat, ali za njega nam treba vremena jer psiha nije spremna tako se brzo mijenjati. Muškarci su postali neprilagođeni na ta brza događanja, mekani su sanjarski okrenuti i ćudljivi, točnije opsjednuti Animom. Muškarac kao takav postao je suvišan i mnogi muškarci u društvu to osjećaju.  Jedna žena je sanjala svog muža držala ga je u dubokom ledu, koristila ga je samo za seks. Ovaj san kao da je predskazuje sudbinu muškarca. On je u odnosu na antiku odbacio filozofiju, na srednjovjekovlje odbacio je viteštvo i duhovnost, odnosno današnji muškarac se ne bavi praksom meditacije kao niti čitanjem knjiga. Ipak, da bismo nastavili dalje kao civilizacija, potreban nam je moderan mit kojeg u nesvjesnom nema, te ljudi većinom danas žive bez ideja i ideala, nezainteresirani za promjene. Kolektivni mit je uvijek bio za čovječanstvo pokretač u povijesti, mit o Spasitelju izgradio je Europu, ali danas nema tog pokretača. Rušenje spomenika za vrijeme komunizma ili rušenje spomenika Budhe za vrijeme rata na Bliskom Istoku dokazuje nestanak mita i destrukcija čovjeka koji je jedino funkcioniraju s novim mitovima. Materijahat je pred vratima kao novi mit, ali njime isto tako dominira borba za vlast, još ne postoji transformacija ili želja da se shvati misterij odnosa, ili spajanje muške i ženske energije koje donosi stvarno upoznavanje sebe samog.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Venera/Pluton – između ljubavi i mržnjeAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email