Karmička ljutnja na partnera

Karmička ljutnja na partneraDa bismo objasnili karmičku ljutnju, pokušat ću je predočiti jednim primjerom. Položaj Marsa je kod Ivane pokazivao da je bila  napuštena u prošlom životu od partnera koji ju je ostavio s djetetom. Ivana dobiva poruku: “Biti majka je nešto loše, a muškarci varaju.” Ulogu majke hraniteljice morala je prihvatiti tada, ali ljutnja je ostala i dalje prisutna i donijeta je u ovaj život. Iako u ovom životu ima odličnu kartu za odnose, ona je bila prema muškarcima zatvorena, seksualno se nije otvarala prema njima, a jako dugo je odbijala ući u brak. Dijete je dobila u svojoj 37. godini. Duboko u sebi, ona je pronalazila opravdanje svojeg ponašanja i tvrdila da nema toliko jako izraženu seksualnu privlačnost prema partneru. Odbijanje intimnosti je kompenzirala ili nadomještala emocija kroz kupovanje. Njen partner je rekao da nije prisutna za vrijeme seksualnosti i da se ne može spustiti u tijelo i biti dovoljno s njim u grljenju i maženju. Ona je sve to negirala i govorila da je njen libido mali.
Neke kombinacije u ženskom horoskopu mogu kod muškaraca izazvati i impotenciju, odnosno neke žene zbog loših događaja iz prošlog života suptilno mogu kažnjavati muškarce u ovom životu, a da toga nisu svjesne. Indijska astrologija je davno otkrila te kombinacije, a današnja moderna psihoterapija potvrdila je u medicinskoj praksi jako puno takvih primjera.
Ivana je tijekom mnogo godina odrađivala seksualni život objašnjavajući sebi da to čini radi očuvanja braka, ali impulsivnom kupnjom je kompenzirala seksualni nagon koji se nije mogao izražavati u intimnosti i on se automatski pretvorio u volju za moć, nesvjesno natjecanje u imanju što više markirane robe. Na terapiji kroz razne asocijacije je otkrivena spomenuta kompenzacija koju je pokušala negirati i govoriti da je taj problem zaduživanja nastao slučajno i da on nema toliku težinu.
Eros ako se ne asimilira postaje volja za moć ili determinanta današnjeg društva. U prijevodu, ciljevi društva su uspjeh i bogatstvo, a pretpostavlja se da ostvarivanjem tog cilj dolazi i ljubav sama od sebe. Ovo je jedno od najjačih ukorijenjenih mišljenja na Zapadu koji se živi bez imalo refleksije. Ljudi očekuju ljubav neznajući da je ona umijeće koje se uči.
Ivana je razvila jako puno metoda zavaravanja drugih, govorila je da ona nije za odgovorne poslove i da ona nema potrebu za statusom, dok se s druge strane, neostvareni libido pretvorio u život u kojem se imitirao status na visokoj nozi, kao podsvjesna želja za moći. Sve to je izgledalo benigno sve dok dugovi nisu cijelu obitelj doveli do ruba i otkrili puno toga skrivenog.
Njeno dokazivanje do svoje dijete voli, vidjelo se da je prevelika briga bila nebriga jer novac koji je bio za njeno buduće školovanje je potrošila. Trošenje novaca na bespotrebnu kupovinu ustvari je autodestrukcija koja je tabu tema i koju se ne obrađuje jer onda bi morali uvidjeti da živimo u ideologiji. Malo kada se govori da se kupovanje i seksualnost manifestiraju u autodestrukciju. Ivana je svojim odbijanjem i prigovaranjem partneru da je autoritativan odnosno njegove zahtjeve intimnosti vješto koristila kao argument koji je društveno prihvaćen kako muškarci žele samo seks. Kada je uspjela na kraju  partneru ugasiti libido i kada je nastupila “sloboda” koju je tako željela, pretpostavljate da nije znala što će s njome. Duboki strah od intimnosti pomiješan s dječjim stavovima i kompulzivnim rješenjima dovele su je do samog ruba jer je partner nakon deset godina shvatio da je upao u igru Spasitelja u kojoj je Ivana žrtva. Njena žrtva se pretvorila u kompenzaciju kupovanjem i dolazak do financijskog ruba s kojim je privukla negativnu pažnju partnera.
Ivanin daljnji rad na sebi može dovesti do rješenja.  Suptilne poruke sastavni su dio svake veze, a jednodimenzionalno tumačenje vlastitih problema su pravilo. Korištenje negativnih popularnih stavova o seksualnosti su pravilo života, dok viđenje uzroka spomenute ljutnje može dovesti do prave spoznaje.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Četvrtak – Olujne emocijeAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email