Karmički odnos i kako se podudara s Jungovom psihoterapijom

Karmički odnos i kako se podudara s Jungovom psihoterapijom


Karmički odnos i kako se podudara s Jungovom psihoterapijom

U ovom članku objasniti ćemo kako indijsko učenje o karmi ima podudarnosti s Jungovom psihoterapijom. Jung je rekao da ne bi nekoliko života bilo dovoljno da se osvjeste svi arhetipovi razvoja u jednoj osobi što nam potvrđuje tezu o seljenju duša, odnosno ako pogledamo slijedeći primjer odnosa vidjet ćemo da je on tek u prvoj fazi razvoja i da još ne raspoznaje razvonj Anime i Animusa dubljih slojeva bez kojih duša ne može spoznati svoju narav i spojiti dvije suprotnosti u sebi i na taj način doći do cjelovitosti.  Evo jednog primjera:
Lea je na jednom izlasku vidjela dečka koji joj je prišao i prepoznali su  ono što zovemo iskrom ili kemijom koja ih je povezali. Kada je nakon nekoliko godina zbog prevare partnera Lea došla na jyotish savjetovanje iz karte je vidljivo da su ona i partner u prvoj Jungovoj fazi zaljubljivanja gdje odnos nastaje samo na fizičkoj i tjelesnoj privlačnosti na kojoj se stvara destruktivna povezanost. Kasnije psihoterapija te veze zove sadističko-mazohitičkim odnosima.
Na toj razini su imali i odnos u prošlom životu i on je prekinut njenom prevarom, dok je on sada nju prevario, odnosno ogledalo zaljubljivanja ili karma se manifestirala i došlo je do njegovog preljuba. Ono što mi zovemo karmom ustvari je privlačenje onoga što smo činili i što jedino vidimo da veze jesu. Na toj razini razvoja partneri su još objekti, uočava se samo idealna slika partnera koja se projicira na stvarnog partnera, ne prihvaća se osoba na ovoj razini razvoja, ljudi su i u drugima stvarima samo objekti koji služe egu. S druge strane, psihološki oni izbjegavaju stvarnu komunikaciju ili drugu fazu odnosa. Oni su izlascima, putovanjima, poklonima mislili da izražavaju ljubav i idealiziranje u kojem su voljeli slike, bili su u strahu pokazati sebe jer to bi moglo ugroziti tuđe projekcije i strah da se ne prekine parove ostavlja u šutnji.
Dakle, na ovoj razini oni ne mogu vidjeti da su prevare ustvari bijegovi u kojima ponovno mogu pokrenuti zaljubljivanja i seksualne odnose koji se zasnivaju na dokazivanju i osvajanju postojanje koje se svodi na dominaciju. Ovakve veze ne vide rješenje u razgovoru i prihvaćanju osobnosti intimnosti, kada nema razgovora, događaju se svađe ili borba za moć. Također, tajne veze su izgovor ega koji na toj razini postojanja ljubav shvaća kroz ogromnim očekivanjima i predodžbaisebe da jako razumijem stvarnost, a u realnosti uopće se osobe ne bave sobom potpuno su materijalni i svoj neuspjeh tumače plošno kroz optuživanja.
Lea je skupila snage i počeli smo raditi na odnosu u kojem njen partner nije mogao shvatiti svoje projekcije u kojojoj je Lea objekt žene ili skup želja koje, ako ona ne ostvari, on podsvjesno zamjera što se onda pretvara u prevaru. Lea je izašla iz takvih projekcija i počela je uočavati da ako želiš voljeti potrrvn odu temelji veze a to je druga razina odnosa tj., razgovor. Vidjela je da nije uopće govorila u vezi o ženskoj seksualnosti, da njoj nije posvećivala pažnju, vidjela i da njene prijateljice to ne line odnosn oda žene općenito na ovo ne obraćaju pažnju. Vodili smo seansu tako da pošto je bila intelektualni tip poželjno je i da sam istražuje sociološka istraživanja braka. Tako je pronašla istraživanje bogataša koji imaju katastrofalne emocionalne odnose koji se često pretvaraju u perverzije.

Pročitaj  Srijeda – Novi početak i smisaoAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email