Karmički odnosi ili samorazvoj

Karmički odnosi ili samorazvoj  Jednodimenzionalno tumačenje karme je opasno i ona nikada nije usmjerena prema kažnjavanju sudionika, kako mnogi misle, već prema razvoju osobnosti ili osvještavanju sadržaja koji su nerazvijeni. Ako imate puno vatrenih i zračnih planeta zaljubiti ćete se u ono što je suprotno i što vam više fali pa ćete partneru prigovarati upravo zbog onoga što vam je strano i što ne prihvaćate u sebi tj., što nije razvijeno unutar vas. Kroz mnoge živote ćete razvijati upravo ono što je slabo u vama i na taj način ćete se zaljubljivati.  Primjerice, Darija  je bila zaljubljena u Marka. Kada su se našli u težim razdobljima, ona ga je prevarila. Međutim, ako pogledamo bolje Markovu kartu, vidjet ćemo da je on to isto učinio u prošlom životu, tj. da je njihova veza nastavak prošloživotnih razmirica i zamjeranja. Naime, zbog njih se ponovno susreću i pokušavaju riješiti probleme kroz koje se ujedno rješavaju vlastitih posesivnosti. Jedan i drugi su imali problem u natalnoj karti s uzemljenjem ili trajnošću, govorili su izvana da će se voliti do kraja života, ali njihova funkcija istrajnosti jest ono što se manifestiralo kroz napuštanja, a onda i prevare. Jedan i drugi nisu vidjeli nerazvijenu funkciju veze i na taj način su padali na ispitu. Ljudi ovakve situacije tumače kako je veza izgubila snagu, da je nestalo kemije i dr. Ustvari, oni nesvjesno govore: nisam spreman za odnos, bojim se duge veze, bojim se vidjeti da ne mogu voljeti i da zavaravam sam sebe. Pošto to radi većina, malo tko prepoznaje što ustvari radi u odnosu i kako postaje rob ovih obrazaca.
Odnosi sakrivaju situacije koje se nastavljaju iz života u život i na taj način osobe uče, ne samo o sebi, već i spolovima u kojima se inkarniraju, nekada u ženskom drugi put u muškom tijelu.
Planete u kućama govore nam koliko smo razvili odnose u prošlosti, ali isto tako karma nije jednodimenzionalna, svi događaji, bili pozitivni ili negativni, usmjereni su prema razvoju osobnosti.
Primjerice, neki u vezama stvaraju negativnu karmu da bi u sljedećem birali situaciju u kojoj će ispaštati zbog negativnih događaja, ali u tim će situacijama transformirati seksualnu ili energiju ili vatru koja bi u suprotnom bila potrošena na uživanja. Sublimacijom seksualne energije događa se razvoj osobe, jer svatko od nas dolazi u ovaj život transformirati eksualnost ili Kundalini (libido). Kada razvijemo sposobnost stvaranja emocionalno-seksualnog na putu smo kada se prirodno nakon te faze povlačimo se u sebe i drugi pol vidimo kao dio sebe i da postajemo sposobni spojiti se s Bogom. Neki parovi moraju razvijati emocionalnost. Primjerice, djevojka govori kako je emocionalna, ali da partneri pobjegnu od nje. Kada bolje pogledamo natalnu kartu, vidljivo je da je ona dominantna osoba i da je u odnosu bila više usmjerena na kontrolu veze, dok je partner bio pasivan i svoju slabu funkciju odlučnost ili vatreni aspekt nije mogao ispoljiti i projicirao je u nju. Ona je ustvari živjela u projekciji da daje ljubav, a ustvari se bavila kontrolom što je bila tema njenog prošlog života  a sada je trebala razviti aspekt davanja i ženskog principa. Kroz terapiju je uspjela shvatiti što je radila u odnosu i kako je jedno činila, a drugo radila.
Nama se takav razvoj može činiti kao karma, ali gledajući sa stupnja evolucije, ta osoba je razvila mnoge potencijale koji joj omogućuju sagledavanje smisla života. Nažalost, mi učimo jedino kroz bol, zato se i odlučujemo za činjenje negativne karme kako bi kroz takva iskustva napredovali.
Kakav god odnos bio, on je usmjeren prema smislu, jer i najbolji odnosi koji nisu usmjereni na viši cilj, osuđeni su na ego identifikaciju koja uvijek završava neurozom, ili frustracijama. Jyotish nam pomaže da odnose sagledavamo višedimenzionalno, cjelovitije, ali isto tako upućuje na prevencije koje nam daju uvid i mogućnost pravilnog djelovanja.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Značenje koncetracije u yogi

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Mlađak u Vodenjaku – probudi se! Živi!
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email