Kethu kroz prošle živote i samskare

Kethu kroz prošle živote i samskareU jyotishu Kethu (Južni mjesečev čvor) govori o prošlim životima. Postoji također i karta prošlog života u jyotishu, ali u ovom slučaju bavit ćemo se samo Kethuom kroz primjere jer je specifičan. Primjerice, položaj Kethua kod Ane je bio u kući obitelji i ona je neprestano bila opterećena svojim roditeljima. Sve je u životu promatrala kroz njih, a uz to, tu je i kuća novaca koji dolazi od obitelji, odnosno oni su je materijalno osigurali. Nekom izvana kada promatra Anu nema ništa čudno, ali ako započnete terapiju, to će vam se u ovom slučaju samo nametnuti kao opsesivna tema koja je kod Ane prisutna. Ana se okretala duhovnosti, a na kraju se okrenula svojim obrascima ili Rahu koji ju je tjerao da se kroz transformaciju svojih obrazaca okrene sebi. Klasična astrologija će savjetovati da osoba napusti obitelj i da karitativno daje kako bi ta sjećanja smanjila, ali realno, bez da se shvati ova igra Kethua, teško je shvatiti što učiniti. U indijskoj filozofiji to zovemo samskare ili podsvjesni obrasci prošlih života. Kethu je bio donosilac proživljenih iskustava Ane koja je kroz nekoliko života bila vezana za imanje i obitelj. Sada u podređenom položaju, jednostavno se nije snašla. Uloga koju su joj namijenili njeni roditelji koji su je pokušavali učiniti što nesposobnijom, upropastila joj je mnoge veze. Kethu je nosilac prosvjetljenja, a ne samo prošlih iskustava. Kethu je Ani donio gubitke kroz obitelj koji su je sve više tjerali u samostalnost i razbijanje svojih obrazaca. Iz karte je vidljivo da je bila u svojoj obitelji autoritet u prošlom životu, sada ga nema i kažnjavaš sebe s tabletama za smirenje i povremenim pijenjem alkohola. U prošlom životu je bila vidljiva da je bila muškarac, te je u odnosu dobivala sve kroz svoj autoritet. Sada više nije u povlaštenom položaju i protestira jer joj sjećanja ili samskare govore da je ona ustvari moćna i sa joj život duguje. Teško se okretala svom Sjevernom čvoru ili Rahu koji je vodio prema Vagi ili razumijevanju odnosa. Ipak, u svojoj 45 godini kada se upalilo podrazdoblje Saturna koji se nalazio u petoj kući – romatničnosti pojavio se stariji ili Saturnov partner ali u drugom djelu života jer on ne daje u prvom djelu života. Sada daje onoliko koliko su njeni dometi i pokušava stvarati odnos.
 Eva je isto tako bila vezana za veću obitelj u prošlom životu i kroz takvu obitelj je jako dobro funkcionirala i u ovom životu. Kethu se nalazio u tom položaju i pored toga je Kethu govorio da je svijet gledala kroz ružičaste naočale. Kada upoznate Evu, ona je veliki optimist, ali naivna i suočavajući se s ovim svijetom, jednostavno je bježala u svoju obitelj i čeznula za većom obitelji koju je znala nadoknađivati s mnoštvom prijatelja koji su je u Sadhe satiju napustili jer su to bila površna poznanstva. Eva često govori kako joj fale ljudi, druženja, ali ipak ne nalazi tu povezanost koju je imala u prošlom životu. S Jungovog stajališta, njena duša sebe doživljava kroz društvo i obitelj. To znači da teško prihvaća svoju individualnost. Sadhe sati koji izolira osobu i  na taj način stvara individualnost gurao je Evu prema  Rahuu u petoj kući ili kreativnosti koja joj je teško padala, bježala je od nje na sve načine, a pošto ovaj čvor nije težak i nema većih posljedica, osoba može izbjegavati obveze koje su pred njome, pa je ovu situaciju riješila tako što je kuću kreativnosti zamijenila stvaranjem svoje obitelji, odnosno peta kuća se osim kreativnosti može koristiti za stvaranje potomstva što je učinila.
 Dakle, ova dva kratka primjera pokazuju kako Kethu jednom velikom snagom donosi u svijest iskustva s kojima se poistovjećujemo, a da ih nismo svjesni. U indijskoj filozofiji to je ahamkara ili ego koji ne vidi dobro stvarnost jer prosuđuje na temelju samskara ili prošloživotnih sjećanja.  Kethu je zanimljiv jedino ako ga psihološki razumijemo, bez takvog razumijevanja teško shvaćamo njegovo astrološko značenje i svojevrsnu moć jer koliko god nam donosio jaka sjećanja oko kojih gradimo vlastiti život, istodobno nosi u sebi i duhovne uvide u kojima puno lakše pronalazimo smisao u odnosu na druge ljude u području gdje se nalazi. Može se osjetiti kao trenutni uvidi koji puno govore o onome što će utjecati na naš život dok će nam Rahu dati smjer kako ćemo preobraziti ta iskustva i osvijestiti sebe. U najboljem slučaju Rahu bi to trebao napraviti ali zbog izbjegavanja zadaća, Rahu postaje Sjena koja onda stvara probleme na način da čak osobi da ono što želi a onda to oduzme. Banalno djelovanje mora biti takvo jer ljudi žive jednodimenzionalno pa tako planete i čvorovi funkcioniraju.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Što je faza nigredo i zašto je ona bitnaAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email