Koju praksu možete koristiti kako bi si pomogli?

Koju praksu možete koristiti kako bi si pomogli?


Koju praksu možete koristiti kako bi si pomogli?

Često govorim o dijagnosticiranju problema, a manje o praksi. Evo jedna jednostavna praksa koja vas može i zavarati jer iako je metoda lagana od vas puno traži. Praksa je vrsta uvjetovanja na fizičkom i mentalnom nivou, a kroz uvjetovanje društvo drži čovjeka svojim robom. U tom slučaju, kako je Patanjđalijeva ili budistička praksa oruđe za oslobađanje, društvo nas uvjetuje da bi postali moderan rob, poslušni član.
Ista metoda treba se koristiti da se oslobodite. Ako je vezanost uvjetovani faktor, onda će nevezanost biti faktor oslobađanja uvjetovanosti, a to znači da suprotno razmišljamo od uobičajnog i da misli usmjeravamo na nezavisnost kao i na činjenje nezavisnih koraka. Ako vas očekivanje vodi u patnju, onda će vas neočekivanije voditi u nemanje patnje.
Ako ljutnja stvara pakao u vama, onda će suosjećanje kreirati raj na način da mislimo o svim bićima da oni imaju svoje zadatke i da ono što im se dešava je najbolje za njih da prođu kroz ta iskustva. Dakle, kakav god da je proces nevolje, obrnuto će biti proces sreće. Oslobađanje, uvjetovanja znači da ste razumjeli čitav čvor navezanih događaja, fenomen koji stvaraju privid da se radi o odvojenim problemima, ali ustvari se radi o promjeni stajališta prema istoj stvari. Cijeli proces joge je razumijevanje složenih čvorova i njihovo odvezivanje, oslobađanje uvjetovanja. To nije preduvjetovanje, zapamtite. To je jednostavno uklanjanje uvjetovanja, to nije negativno. Ako bi to bilo preduvjetovanje, onda biste opet postali rob, novi tip roba i novo utamničenje.
Ljutnja je uvjetovanje, to ste naučili. Psiholozi kažu da je to naučeno, to je programirana stvar.  Društvo vas uči tome. Postoje čak i sada društva koja se nikada ne ljute, male plemenske zajednice koje još postoje, koje nikada nisu upoznale nikakvu borbu, nisu ratovale. Psiholozi kažu da su ljutnja i mržnja naučene, dok je ljubav prirodna emocija. Čak u Indiji, ima drevnih plemena u kojima ne postoji nadmetanje. Naravno, oni ne mogu biti vrlo napredni, po našim mjerilima, jer naš napredak može jedino biti kroz nadmetanje. Oni nisu konkurentni. Zato što nisu konkurentni, oni nisu ljuti, nisu ljubomorni, nisu tako ispunjeni mržnjom, nisu nasilni. Oni ne očekuju puno, a s onim šta god da im život da, osjećaju se sretni i zahvalni. Dakle, pokušajte djelovati i misliti suprotno od onog uobičajnog na način da sebe zamislite kako gledate problem kao osoba sa strane i pokušajte vidjeti kako bi drugačije mogli riješiti taj problem. Ako ste tužni radite na suosjećanju jer tako ćete se maknuti iz centra ljutnje i sebe dislocirati prema cjelini, tada ćete svoj problem vidjeti drugačije. Bitno je raditi drugačije i onda promatrati sebe, tako ćete vidjeti drugačije perspektive.

Pročitaj  Mogu li misli zaustaviti smrt tijela?

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email