Koliko nas košta naša "zona udobnosti" (ili kako pobijediti ego) Pošt…

Koliko nas košta naša “zona udobnosti” (ili kako pobijediti ego)

Pošto je sad intenzivirano čišćenje na svim nivoima, vrlo je važno da se naučimo brzo prihvatati promjene i da sami odlučimo izaći iz vlastite zone udobnosti. Zato, ponavljam tekst o ovoj temi jer mislim da će neki ljudi imati koristi od nje.

– Svi mi imamo naše male “zone udobnosti” koje je u prethodnom vremenu stvorio naš ego, On po svojoj samoj prirodi ne voli promjene, želi udobnost, ustaljene navike, i da ima stalno osjećaj zadovoljstva s onim što jeste i nema želju da se mijenja. To bi bilo ukratko i vrlo šturo rečeno. No, za potrebe ovog teksta dovoljno.

S druge strane, kada čujemo nešto novo ili saznamo za neki novi koncept, kada nam se horizonti počnu širiti, ego je odmah u strahu ili panici. To ga istjeruje iz njegove zone udobnosti jer sad se mora naprezati da usvoji nešto novo, a njemu je tako lijepo u tom starom svijetu. Sve što ga pomjera iz njegovih ustaljenih šablona je ravno najgorem neprijatelju.
Jer, ego- naša vanjska ličnost najčešće nema hrabrosti da načini neke radikalnije promjene u životu, poput toga da sam da otkaz na poslu koji mrzi i gdje radi s ljudima koje ne podnosi. Rađe trpi godinama, nego da izađe iz svoje male zone udobnosti.

Naravno, to sve ide po onoj uobičajenoj: “Bolje stari neprijatelj nego novi prijatelj”: Jer, na staro smo naviknuti i ma kako to staro bilo loše, nemoj slučajno da se desi da bi nas nešto pomjerilo ka boljem i uspješnijem životu. Zato ego kuka i žali se kako mu je teško, jer nema ni dovoljno novca, ni zadovoljstva, ni pravu ljubav u svom životu,itd.

Zato je zadatak naše inteligencije i našeg Višeg Ja da shvati ko je, ustvari, pravi kočničar našeg uspješnijeg i ljepšeg života. Kada to konačno usvoji, vrijeme je da se ego počne micati iz svoje zone udobnosti jer nas je ona već previše koštala. Zbog zone udobnosti smo ostajali na starom poslu, sa malom platom, imali stare prijatelje s kojima nažalost više uopšte ne vibriramo na istoj frekvenciji, ostajemo u istom stanu(kući) imamo iste partnere s kojima smo već odavno nezadovoljni, itd..itd…

Pročitaj  Barem jednom dnevno… ☝ – Sinergija Duha, Uma i Tijela

Dakle, da smo samo malo umaknuli svoj ego i uposlili svoju istinsku inteligenciju, (koja potiče iz našeg Višeg Ja), već bismo odavno smogli hrabrosti i otišli iz te otrcane stare zone udobnosti i konačno počeli usmjeravati svoj život u drugom pravcu – promjenili stare navike, prijatelje, posao, partnera ili šta god je to što nas ostavlja u toj učmaloj prošlosti koju mučno razvlačimo u sadašnjost.

Da smo to učinili ranije, mnogo bi nas manje koštalo. Imali bismo doslovce više novca, bolje prijatelje, partnera koji nam više paše, veće zadovoljstvo u životu, ispunjenost i sreću…samo da smo sebe natjerali na: malo više discipline ,rada na sebi (da smo počeli realno sebe vidjeti, ko smo zaista i šta su nam nedostaci);, jednom riječju, da smo imali više hrabrosti suočiti se sa vlastitim strahovima, neodlučnošću i ovisnošću od drugih,

No, kod mnogih ego (vanjska ličnost) još uvijek odnosi pobjedu jer on u principu ne voli ništa što je novo, (ili ako je novo -da ne ugrožava njegov opstanak). Takve su i nove spoznaje, nove informacije koje nas tjeraju da promjenimo svoje mišljenje o sebi i svijetu u kome živimo. tjeraju nas da mislimo drugačije, jer Istina nam baca u lice nove podatke, a mi ih ne želimo vidjeti.

Zato, sve dok se mi i dalje slatko opuštamo u svojoj zoni udobnosti, život teče mimo nas, a mi i dalje ostajemo u tom svom malom kutku, kukajući i žaleći se da je život nepravedan, težak i bolan. Želimo li imati sasvim suprotan život, moramo lupiti nogom u gu…cu naš ego i istjerati ga iz tog kuta u koji je smjestio svoju malu zonu udobnosti. Jeste li spremni na taj neugodni udarac? Ako jeste, čestitam. Krenite!

Pročitaj  Bio-Plazma i Duša-Duh Plazma je najrasprostranjenija supstanca u našem Univerzu...

(Ako ste već počeli raditi na sebi, ovaj tekst se ne odnosi na vas).
Lijep dan svim posjetiocima Utočišta!
Jasna Luminus –
Utočište – Sanctuary

Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email