Kroz mit prepoznajemo daimona ljubavi

Kroz mit prepoznajemo daimona ljubaviU klasičnoj mitologiji Psiha je princeza izvanredne ljepote koja je probudila Venerinu ljubomoru i Kupidovu ljubav. Najpotpunija verzija priče je ona koju je latinski autor Apuleius ispričao u svojim Metamorfozama Zlatni magarac. Prema Apuleiusu, ljubomorna Venera zapovijedila je svom sinu Kupidu (bogu ljubavi) da nadahne Psihu ljubavlju prema najomraženijim muškarcima. Umjesto toga, Kupid je Psihu smjestio u zabačenu palaču gdje ju je mogao potajno posjetiti i po njegovom naređenju, tamo je morala biti u potpunom mraku. Jedne noći Psiha je zapalila svjetiljku i otkrila da je lik pored nje bog ljubavi. Kad ga je probudila kap ulja iz svjetiljke, zamjerio je Psihi i pobjegao. Lutajući zemljom u potrazi za njim, Psiha je pala u ruke Venere, koja joj je nametnula teške zadatke. Napokon, dirnut Psihinim pokajanjem, Kupid ju je spasio, a Jupiter ju je na njegovu molbu, učinio besmrtnom i dao joj brak s Kupidom. Ovaj mit govori o napretku duše koja je vođena ljubavlju, a svaka ljubav ako je prava proći će kroz mnogobrojna iskušenja. Ova priča nadahnula je renesansnu književnost i umjetnost. U grčkom folkloru duša je prikazana kao leptir, što je drugo značenje riječi psiha.
Dugoročno nijedna svjesna volja ne može zamijeniti životni instinkt. Ova priča govori kako je ljubav kao instinkt ili opsjednuće ljubavi kojoj se povinjujemo i koja nas opsjedne, a s našom svijesti pokušavamo odgovoriti na zahtjeve koje stavlja pred nas. 
 Taj instinkt dolazi k nama iznutra, kao prisila, volja ili naredba i  kao što je to bilo od davnina, dajemo mu ime osobnog daimon-a koji nam određuje sudbinu i na neki način označavamo ovako spomenuti psihički fenomen. Ulazak ljubavi u život jest poziv na stvaranje individualnosti, a ako to ne učinite onda ostajete u procesu mljevenja ega ili nestajanja hedonističkog načina života koji vam više stvara probleme nego konačni užitak. To je sudbina Edipa koji mora prihvatiti odgovornost, ne može se vratiti u hedonizam ili majčino krilo zaštite, gdje je ustvari zaljubljen u majku ili u obrnutom slučaju, žena u svog oca.
Ako prihvatite ljubav kao svog daimona, preobraženi ego traje, podnosi istinu i sposoban je nositi se sa svijetom i sa sudbinom. Ego kojeg je preborazio daimon zna priznati poraz i doživjeti u njemu pobjedu. Daimon nekom može narediti nešto što je naizgled loše ili nelogično, što razum ne može dokučiti, a oni ljudi koji ga mogu poslušati poput Sokrata, Mozarta, Geothe, Junga ili Tesle, donosile su poruke, svjetlo i putokaz čovječanstvu. Nekada se daimon javlja u obliku ljubavi, nekada kao glas koji nas tjera na nelogičnosti ili nas u trenutku opasnosti spašava. Nekada nas natjera da uđemo u odnos koji nas povrijedi, ali nam upravo to iskustvo pomogne u vezi koja ne bi opstala da tog iskustva nije bilo.
Kada bi više pažnje davali tom unutarnjem i kada bi iskustva unutarnjeg bili način života, lakše bi se ophodili sa sobom i razumjeli bit odnosa.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Što se skriva iza financijske neizvjesnosti?Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email