Labirint-nosioc ženstvenosti

Labirint-nosioc ženstvenostiNajveća slika Božanske Ženstvenosti je labirint. Labirint se pojavljuje u egipatskoj kulturi, pa sve do kršćanstva gdje ga pronalazimo u mnogim Crkvama i katedralama ali i u snovima. Dakle, simbol labirinta se javlja kao put u središte Jastva ili Boga u davnini, a da bismo uspjeli doći do sebe moramo proći labirint a to znači spoznati ženstvenost u kojoj se krije najveća tajna jer ona snjevača vodi prema Jastvu. Danas većina žena  nesvjesno bježi od svoje ženstvenosti iako se u starim misterijima ženstvenost i rađanje smatralo najvećim misterijem, pošto žena ima moć stvoriti život. Muškarac se ne spominje kao važan faktor a danas muškarac jedino svojim nasiljem i stvaranjem hijerarhije i bezvrijednih titula silom pokušava dokazati da je bolji i vredniji od žene iako je put u spoznaju jedino moguć pomoću duha žene koja se zove Anima.
Labirint nudi mjesto gdje je misleći um ušutkan a na snazi je intuitivno. Zato Freud kaže žena mu nije nikako jasna jer se opire logičkom umu. Zato je žena broj dva a mnogi govore logički da je jedna prije dva, ali postoji dva kao ženski element kao što postoji jedan kao muški element, to kaže ženska logika koja muškarcu nije jasna. Labirint ima samo jedan put koji  može vidjeti sve odjednom, i vodi iz ulaza u centar i natrag. Vijugavi put koji nas vodi u središte postaje ogledalo za duhovni put i gdje se nalazimo u našim životima. Svaka šetnja labirintom je drugačija. Postoje tri dijela šetnje koje odražavaju terapijski proces ozdravljenja.
1.Put  do centra pruža ozdravljenja gdje možemo ispustiti višak prtljage ili emocionalnog tereta. 2. Središte labirinta je dom, mjesto tihog odmora, slušanja i primanja. 3. Prošetati se istim putem koji nas je doveo u središte, gdje se obnovljena svijest suočava sa životnim izazovima.
Labirint se može koristiti kao molitveni hod, hod meditacije. Može se koristiti kao uzemljenje i za oslobađanje napetosti. Izmjenični hod, lijevo / desno, u smjeru kazaljke / suprotno od smjera hoda u labirintu stvara balansiranje i opuštanje. Neki ljudi plešu, pjevaju, i bubnjaju u  labirintu. Uglavnom, možemo ga koristiti na različite načine. Labirinti mogu djelovati kao akupunkturni meridijani, pomažu ojačati energiju tamo gdje je oslabila.
Jung kaže: „Labirint čudnih prolaza, odaja i otključanih izlaza u podrum naše osobnosti podsjeća na staroegipatski prikaz podzemlja, koji je svojim simbolima poznati simbol nesvjesnog. Također pokazuje kako je netko “otvoren” za druge utjecaje u nečijoj nesvjesnoj sjenovitoj strani i kako neobični i vanzemaljski elementi mogu provaliti u svijest.” U mitologiji je labirint mjesto transformacije gdje se prevladavaju destruktivne tendencije prirode. Klasičan primjer za to je mit u kojem Tezej i Arijadna pobjeđuju iz labirinta Minotaura.
Labirinti su stvoreni s namjerom za mir i ozdravljenje u ovome svijetu. U snovima oni se pojavljuju kao put koji moramo pronaći u sebi ali on se ne može pronaći ako se ne upozna ženstvenost jer ženstvenost je sama energija i mogućnost transformacije svega onoga što zaustavlja i koči.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Mišićni testovi i obrasciAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email