Libido pokreće odnose

Libido pokreće odnoseKada bi odnose mogli okarakterizirati, najjednostavnije je to kroz simboliku libida. S jedne strane je Eros ili žena, a s druge je volja za moć, muškarac koji dominira. Možemo libido pokazati kako se manifestira u muškarcu i ženi.  S jedne strane, prvi dio libida je  zavodljivi muškarac koji pokazuje ženi Eros, a podsvjesno brojem osvojenih žena pokazuje kako dominira nad ženama i time hrani svoj ego. S druge, imamo ženu koja osvaja svojim Erosom, ali nakon kraćeg vremena prekida vezu pokazujući podsvjesno moć osvjajanja. Muškarci obično polude za ovakvim ženama, ne shvaćaju da ih privlači dominantni Animus ili njihova želja za moći koju ih zrcali. Kako se samo psiha poigrava našim životima i to sve dok dovoljno ne sazrijemo i shvatimo važnost spolova u našem životu.
Zašto ustvari nastaje ta igra? Odgovor je jednostavan. Libido se želi vratiti sebi ili u prvobitnu formu u kojoj nije odvojen od sebe. Ustvari, čovjek je u službi da se kroz odnose sa partnerom i svijetom vrati u jedinstveno. U alkemiji a onda i u psihi, iz materije čovjek svojim životom budi uspavan božanstvo i Prometejevskom vatrom ili intelektom osvještava božanskog u sebi kroz spajanje razdvojenih poslova. Zato brakovi propadaju jer ljudi ne ulaze u odnos radi spoznaje već radi užitka. Propast brakova na Zapadu je činjenica koja pokazuje slijepost, uskogrudnost i duboko nepovjerenje u sebe. Sadašnje stanje smo je odraz čovjeka, to je učenje Jungove psihoterapije i istočne filozofije.
NIKOLA Žuvela

Pročitaj  Utorak – Želje i suzeAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email