Ljubav i strah | Vedski jyotish

Ljubav i strah | Vedski jyotish


Ljubav i strah

Devedesetdevet posto stvari kojih se bojimo, nikada se ne dogode, a cijeli život provedemo u strahu i radimo stvari koje se protive životu samo zato jer strah kao proizvod ega manipulira našim životom.
Ego tijelu daje inpute straha iako za to vani nema nikakvog razloga. Recimo, mi lažemo svoje tijelo jer kažemo da ćemo ostati gladni ako ne idemo na posao, ali to nije istina. Znamo da nećemo ostati gladni već se bojimo izgubiti par sitnih užitaka i odobravanje okoline koja je ionako u adolescentskoj fazi. U ovom stanju, strah od smrti utječe na svaki dio vašeg života. Primjerice, potreba da se u svađi bude u pravu i dokaže kako ona druga osoba griješi, predstavlja obranu stava sa kojim ste poistovjećeni, a svoj korijen ima u strahu od smrti. Ako se poistovjećujete sa stavom:  ja nisam u pravu, vašem osjećaju za ‘ja’, zasnovanom na umu koji nije stvaran, predstavlja problem koji se može manifestirati. Stoga, vi i vaš ego ne možete prihvatiti da niste u pravu jer to bi značilo umrijeti. Zbog toga nastaju ratovi i zbog toga su propale nebrojene veze. Jedino se možemo usredotočiti na odnos sa sobom. To nije sebičnost već ljubav prema sebi. Upuštamo se u odnos, ne zato što nam je potrebno da budemo voljeni već to činimo iz izbora. Kad poželite, možete odabrati nekoga muškarca ili ženu, ali tek onda kada uspijete uvidjeti tko on uistinu jest možete stvoriti stvarni odnos. Sav proces započinje kada se zaljubimo i kada započne projekcija. No, koji je stvarni motiv? Ljubomora, želja da  upravljam nečijim životom, to je skriveno u mnogim zaljubljivanjima. Na ovoj projekciji ili obrascu se bazira mnoštvo odnosa.
Kad smo bili djeca, druga djeca privlačila su nas zato što smo se željeli igrati i zabavljati. Kad bi nam dosadilo, promijenili bismo igru i neprestano nešto istraživali. No taj odnos smo potisnuli i smisao života nam je postao živjeti u strahu tj. egu. Kada se upustimo u odnos bilo koje vrste, to je zato što želimo nešto podijeliti i uživati, zabavljati se, a ne želimo da nam bude dosadno. Ako tražimo partnera, to je zato što se želimo igrati, biti sretni i uživati u onome što jesmo. Međutim, mnogi dožive tragediju, ljubomoru i posesivnost. Ako se u odnos upuštate očekujući da vas vaš partner usreći, to se neće dogoditi, a to je vlastita pogreška.
Stoga, strah u mnogome manipulira životom i od nas zavisi koliko ćemo biti svjesni da ga proizvodi um i stvaramo svijet pun računa, obveza, pravila, samo kako ne bi bilo mjesta za igru i razmjenu. To najbolje možemo spoznati tako da analiziramo od čega nam se sastoji dan. Svakodnevne misli i radnje ispunjenje su najvećim djelom dana strahom, a ne ljubavlju kao smislom života.

Pročitaj  Nedjelja – Humor je više stanje svijesti

jyotish savjetnik i terapeut

Narudžbe knjiga, cijena 90 kuna: nikola@vedski-jyotish.net

 Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email