Ljubav majstora Eckharta

Ljubav majstora EckhartaMajstor Eckhart je živio u 13. st. i bio je definitivno jedan od najvećih mistika Zapada. Kada je rekao duhovno siromaštvo, nije mislio na izvanjsko već unutarnje siromaštvo. Siromašan je onaj koji ne zna ništa, nema ništa i ne želi ništa. Tako je zborio Eckhart i tako je zborio Zen.
Kada kažemo ništa ne željeti, obično mislimo da je to asketizam. Majstor Eckhart je smatrao asketizam izvanjskom formom koja je čista sebičnost. Askete nose ime svetosti na osnovu vanjskog izgleda  ”ali iznutra su oni magarci i ne shvaćaju pravo značenje božanske istine.”
Eckhart je kao i Buddha smatrao da je željenje uzrok kojim se ego veže, a ne uživanje. Isto tako smatra da čovjek ne treba imati svoju volju, ali to ne znači biti slab. Volja je identična žudnji, a volja koja postaje nagon zapravo nije volja. Čovjek ne bi trebao ni vršiti Božju volju jer je i ona oblik žudnje. Jedino osoba koja ništa ne želi je osoba koja nije pohlepna i to je stanje u kojem nastaje ljubav. Kada kaže ne treba ništa znati, tada govori da je potrebno napraviti razliku između imanja znanja i spoznavanja. Ljubav je vezana sa željom i svrhom, dok spoznavanje nije neka određena misao već ono što uklanja sve ono što nam donosi patnju.
Dakle, za njega je siromašan onaj koji ništa ne zna. Čovjek koji treba dostići to siromaštvo mora živjeti tako da ne zna da ne živi ni za sebe, ni za istinu, ni za Boga. To ne znači da bi čovjek trebao zaboraviti ono što zna već bi prije trebao zaboraviti da zna. Znanje ne možemo posjedovati jer je to lažan osjećaj sigurnosti i pruža osjećaj lažnog ja. Znanje ne smije poprimiti osobinu dogme kojoj se klanjamo jer sve je to imanje. Kada samo bivstvujemo, znanje je samo spoznajni element, na njega se ne oslanjamo.
Ne imati znači da bismo trebali biti slobodni od vlastitih djela, pa čak niti posjedovati osjećaj Boga. Ljudska sloboda je ograničena samo onim čime smo vezani za posjed partnera i za rad, a sve je to vezano za vlastiti ego. Dakle, mi sami sebi stojimo na putu i onemogućujemo si doživljaj ljubavi jer smo stavili interes ega i posjedovanja ispred ljubavi. Sposobnost voljenja dolazi tek onda kad se odreknemo ega. Ego žudi za stvarima, za posjedovanjem partnera, za titulom i to je vrlo jednostavan zadatak kojeg zaboravljamo jer se svakog jutra vraćamo robovanju ega koji nas je programirao na imanje. Eckhart je razotkrio samu bit ljudske duše odnosno skriveno komešanje sebičnosti koje se bazira na zahvalama i nagradama od čega je sačinjen naš obrazovni sustav, radno mjesto, odnos sa partnerom i djecom. Zahvalnost i nagrada su najveća zabluda na kojoj baziramo ljubavne odnose.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Uštap u Djevici – oslobađam se blokada i krećem prema naprijedAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Tranzit karmičkih odnosa
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email