Ljubav sažaljenja – iskrivljeni način davanja ljubavi

Ljubav sažaljenja – iskrivljeni način davanja ljubavivljeni način Obično nismo svjesni kako volimo. Ne znamo ni koju vrstu odnosa skrivamo iza onoga što zovemo odnosom. Gledajući sa stajališta razvoja arhetipa Animusa (podsvjesnog muškarca) u žene, primjerice, Martina, nakon poroda shvaća da njen muž nije ono što je mislila. Njen osjećaj kao i njegovo ponašanje su se promijenili. Ona vidi moćnu figuru muškarca ili arhetipa Animusa kojeg se većina žena plaši i od tog straha se okreće žrtvi, plakanju i privlačenja pažnje svog rođenog djeteta slijedećih nekoliko godina. Dijete da bi ‘spasilo’ svoju majku, pokušava brigom zadobiti njenu pažnju. Majka tako iz straha od napuštanja i susreta sa pravom odgovornom ljubavi, bježi u svijet manipulacije djeteta koje se istodobno boji izgubiti jedini odnos kojeg zna od dolaska na svijet. Na taj način majka raznim ispadima traži pažnju djeteta, koje popušta na majčine zahtjeve i nakon toga kada odraste njezin sin je tražio isti model ponašanja u vezi.
Samosažaljenjem sebe stvara takav odnos u kojem bira osobu koja svojim ispadima i sažaljevanjem privlači pažnju, a on glumi Spasioca (arhetip). Postoje različiti modeli skrivanja od stvarnosti ili života, točnije ljubavi, poput bolesti koja predstavlja duboki emocionalni konflikt iza kojeg se skrivamo kada smo bolesni. Ljubav sažaljenja je kultoroški mehanizam obrane od stvarnosti koji je naslijeđen krivom interpretacijom kršćanstva kroz tisuće godina. Jasno, u odnosu onda iskrivljeno gledanje na odnos tumačimo na iskrivljenom gledanju duhovnosti. Naime, mnogi koji se razočaraju u život ili ljubav ulaze u duhovno područje i rade kardinalne pogreške u tumačenju svojih emocija dovodeći često sebe u mnoge zablude, ali i nemogućnost razumijevanja duhovne prakse.
Primjerice, oni koji su doživjeli sasvim suprotan koncept odnosa u domu poput hladnoće i neizražavanja emocija, lako prihvaćaju budizam jer nema koncept Boga a onda i mogućnosti odnosa sa sobom. Kriva interpretacija, ili izbjegavanja susreta s traumom života služi se religijom i na taj način imamo često žalosno stanje u svim religijama, jer one po svojoj biti ne mogu biti prihvaćene od većine kada su one ustvari interpretacije ljubavi od genijalaca koji su ih stvorili. Ljubav sažaljenja jako je česta u odnosima i ona pokazuje opsjednuća Animom i Animusom kojih nisu svjesni. Recimo muškarac opsjednut Animom u ljubavi sažaljenja traži vanjsku potvrdu svoje partnerice koju ne može dobiti jer je ustvari birao hladnu ženu kako ne bi mogao dobiti tu ljubav i kako bi u odbijenosti pronašao utočište iliobranu sebe od suočavanja sa stvarnom ženom. Žena opsjednuta Animusom u ljubavi sažaljenja izabire hladnog i uspješnog partnera kojeg pokušava osvojiti sažaljevanjem sebe i suzama gdje izgleda da ju on zanemaruje, dok on u njoj vidi nedoraslo dijete koja ga svojim strahovima i suzama ne može dotaknuti jer ima osjećaj da je djetinjasta, da nema ženstvenost i ne osježa emotivnu i seksualnu privlačnost. Tako je i on zatvoren u svoju predodžbu u kojoj se oslanja na kontrolu koja mu ne može dati ljubav i oboje zajedno igraju tango projekcija.
 Iako bi mi trebalo puno više vremena da ovaj koncept interpretiram (više u mojim knjigama), važno je vidjeti kako upadamo u već razrađene i prihvaćene vanjske sheme života kao gotove formule života koje potpuno krivo interpretiraju iskustvo ljubavi. Da ponovimo, u tom odnosu se lako identificiramo sa Spasiocem, igrajući tu ulogu u kojoj smo lišeni refleksije sebe tj. svog jednosmjernog davanja. Mi dajemo na način u kojem teško možemo primiti ljubav jer negdje duboko u sebi smatramo da ne zaslužujemo ljubav. Birajući ovaj odnos, osoba je zaštićena od doživljaja ljubavi, živim arhetip ili projekciju u kojoj osoba ima sigurnu luku ili patnju poput žrtve, kao rezervni plan u kojem obnavljam ljubav sažaljenja.
  Jednom i drugom paše ovakav odnos, dok se sreća i radost izbjegava kao doživljaj ljubavi. S druge strane, ne bi se smjeli bojati patnje i boli jer to su iskustva koja nas produbljuju, čine nas samosvjesnim i sposobnim za ljubav. Sretan ili dosadan život bez iskustva je besmislen i u njemu nema prostora za učenje kroz spomenute labirinte. To je život bez soli, bez doživljaja mogućnosti i ulaska u rijeku promjena. Kada shvatimo najdublju činjenicu da su nesretne ljubavi koncepti skrivanja od prave ljubavi, a da ne govorimo o ratovima, epidemijama ili siromaštvu koji su, također koncepti manipulacije, shvatit ćemo igru zvanu život.

Pročitaj  Subota – Želja za uspjehom i natjecanjem

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email