Ljutnja i osjećaj krivnje

Ljutnja i osjećaj krivnjeLjutnja dolazi iz natjecanja u kojem postoji uvjerenje da je ego nešto stvarno i da netko može biti bolji od drugog. Neuspjeh izaziva ljutnju i nalazimo kolektivnu Sjenu koja se manifestira na način da vlast odredi što je dobro, a onda skupina koja je ustvari inferiorna, dobiva odobrenje da sve svoje vlastite frustracije projicira na drugu skupinu tako što je dobila vlast i na taj način kompenzira svoj neostvareni životni cilj na druge, neznajući da im je taj cilj dala obitelj i društvo i da to uopće nije njihov cilj. Poznati je sociološki eksperiment gdje su dvije skupine podijeljene na zatvorenike i čuvare gdje je dobiven spomenuti rezultat.
Jung se ne libi raskrinkati ovu predstavu nazivajući ih kratkovidnim superintelektualcima, a Freud uvodi poznati pojam intelektualni snobovi koji svoju vlastitu emotivnu nesposobnost prikrivaju ljutnjom koja se pretvara u kontrolu i koja se nameće onima koji se osjećaju inferiornim kroz nametanja pravila i teško shvatljivih pojmova koje je Slavoj Žižek nazvao simboličko nasilje. Njime se stvara privatan jezik kojim se isključuju ostale skupine, etiketira ih se kao nepismene i na taj način se stvara intelektualni snobizam, umjetno stvoreno elitno društvo koje je u sebi inferiorno, a time se stvara nasilje, ljutnja i frustracija.
Ljutnja-kontrola je čest obrazac u odnosima. Partner koji napreduje, drugoga koči svojom kontrolom i kritikom kako bi ga se pretvorilo u dijete, a onda istodobno mu se prigovara da on nije partner koji ima muževnost. Kada žena dobije dijete, često partner postaje drugo dijete, odnosno pretvara ga u dijete. Žena nakon toga prigovara zašto on nije romantičan, dok s druge strane, ne podnosi muževnog muškarca.
Strah od seksualnog susreta stvarne žene i muškarca ili intimnosti ustvari je igra mnogih parova. Ako sagledamo ovaj obrazac ljutnja – kontrola iz kuta muškarca, on osjeća da ga je žena nadrasla, često se ljuti i kritizira ženu radi stinica, navodeći razloge koji nemaju veze sa stvarnošću pokušavajući kroz ljutnju stvoriti kontrolu nad njom. Možda mislite da intelektualna i suvremena žena ne podliježe ovom obrascu, ali nju ne određuje koje je fakultete završila već obrazac njene obitelji. Bila je možda na trećem mjestu, a njen uspjeh su roditelji kontrolirali tako da joj njene rezultate ne bi priznavali samo kako bi istaknuli svoju superiornost. Nastavak se događa u partnerskom odnosu i žena preuzima ovaj obrazac.
Ovo je samo mali prikaz ovog problema gdje ljudi ne mogu razumijeti da su odnosi i seksualnost vještina koja se vježba i koju možete učiti jedino ako ste shvatili da je ovo životni cilj. Toliko moramo učiti i razvijati se u odnosima, a nnismo se uopće kao civilizacija dotakli stvarnih uzroka prekida i sposobnosti da razgovaramo.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Petak – Ponos ima opravdanje i nešto o mana ličnostiAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email