Ljutnja kao transformirajuća emocija

Ljutnja kao transformirajuća emocijaLjutnja je, kao i kod svih emocija, osjeta, osjećaja i misli dio koji nas dovodi do svjesnosti. Ona je dio Jastva kojeg svaki čovjek na putu razvoja mora osvijestiti i vidjeti njenu višu dimenziju, poput mržnje koji osjeća većina muškaraca protiv druge skupine nesvjesni da su s tom emocijom opčinjeni jer ona je posljedica majčinskog kompleksa.
 
Većina ljudi zbog postmodernog utjecaja humanističke psihologije, obrazovanja, ljutnju povezuje s ranom pojavom ega koji se očituje u narcisoidnom bijesu izraženom u ljutnji dvogodišnjeg djeteta. U budizmu ljutnja je meditativna emocija koja se koristi kao derivat postizanja nekog cilja. U kineskoj medicini ljutnja je rastući yang. To je pokretačka snaga koja prati novi rast proljeća (grmljavina/sijevanje/vjetar). U astrologiji ona počinje Marsom ili Ovnom koji je po prirodi ljut. Ipak, posadite sjeme i novi rast u proljeće počinje svom snagom. Muškarci svojom ljutnjom se odupiru i oslobađaju majke, razne tuče i impulzivnosti su nezrele aktivnosti ili put do odrastanja, poticaj koji ih tjera da budu kvalitetniji u osvajanju žena kao alternativa vni princip koji ih tjera da rade i stvaraju kako bi jin element mogao rasti i kako bi imali cjelinu.
Ljutnja je poziv na viziju. Ljutnja sama po sebi nije problem ona je jutarnje ustajanje. To je proces u kojem razjašnjavamo ili transformiramo yang koji postaje sve više zdrav dok evoluiramo. Kada Krishnamurti poučava, često postoji ljutnja/frustracija pomiješana s dubokim suosjećanjem. Promatrajte ljutnju iz drugog kuta i vidite njenu pravu funkciju. Ako joj dobro ne pristupite vaš solarni pleksus biti će bolestan, želudac,žuč, jetra, gušterača neće dobro raditi. Pokušajte rasti i shvaćati emocije kao višedimenzionalne jer kao društvo možemo jedino tako rasti i razumjeti svoj život.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Nedjelja – Razlučivanje je bolje od kritikeAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email