Mandala kao vodić | Vedski jyotish

Mandala kao vodić | Vedski jyotish


Mandala kao vodić

 
Mandala znači krug i kvadrat i koristi se kao simbol jedinstva, a u Jungovoj terminologiji jedinstvo svjesnog i nesvjesnog. Mandala se kao i jantra koristi u zaštiti prostora, primjerice u vastu (indijsko uređenje prostora). U indijskoj terminologiji, mandala je slika svijeta i aktualizacija božanskih sila.
Smisao mandale za praktikanta jest slika koja dovodi do iluminacije. Ona je simbol purushe (vastu purusha mandala), božanske prisutnosti u središtu svijeta.
Tantrička mandala je izvedena iz iste simbolike i koristi se, kako u budizmu, tako i hinduizmu. Budističko istraživanje mandale ima za smisao da se nakon završetka uništi, gdje se želi prikazati da ne postoji trajno ja i da moramo isprazniti um od sadržaja jer um stvara podijeljenost i razliku koja omogućuje stvaranje patnje. U tibetanskom budizmu, ona je privremeni vodič u meditaciji.
Različitim kombinacijama kružnica i četverokuta ona izražava duhovni i materijalni svijet koji se ujedinjuje na kozmičkom, antropološkom i božanskom planu. Magijom simbola koje sadrži mandala, ona ima za zadatak duhovnog uspinjanja gdje različitosti koje doživljavamo u životu, spaja u jedno. C.G. Jung smatra da se često pojavljuje u snovima svih ljudi, a pokazuje nam nepoznatu bit psihe.
Ona je služila kao govor nesvjesnog kroz snove, za jačanje unutrašnjeg bića ili za poticaj za meditaciju. Smatra se da promatranje mandale udahnjuje vedrinu i pokazuje da život ima smisao i red. Ona nam se u snovima često javlja kao stol, sat ili neki sličan predmet. Okrugli oblik predstavlja prirodni integritet, a četvrtasti predstavlja svijest o tom integritetu. Ona djeluje dvostruko, čuva red ukoliko on postoji, uspostavlja ga ako se izgubio. Ukoliko vam je meditacija preteška ili psihoanalitičko raščlanjivanje sebe samog prebolno, nacrtajte svoju mandalu i promatrajte je. Ako vma je teško slikati, zamijetite je u snovima, možda je u obliku sata ili stola i pokušajte vidjeti što vam je govorila. Značenje sna i mandale je jako bitno jer nas ona povezuje sa našim najintimnijim djelom i nudi nam se kao pomoć u osvještavanju sebe samog.

Pročitaj  Četvrtak – Između uspjeha i zaljubljenosti

 

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email