Meditacija i planete | Vedski jyotish

Meditacija i planete | Vedski jyotish


Meditacija i planete

Svi imamo potencijal za slobodu od nezadovoljstva zato što postoji način otkrivanja nezadovoljstva. Uzrok je neznanje, odnosno lažno zamišljamo svijet i ljude oko sebe. Dakle, umjesto da mijenjamo okoliš i osobe s kojima se družimo, možemo pogledati unutra i potražiti pravi korijen uzroka.
Smirivanjem uma meditacijom, prekidamo turbulencije i opsesivno razmišljanje gdje uviđamo kako nas um ili planete neprestano dovode do krivih uvida. Recimo, netko ima puno planeta u sedmoj kući, kući odnosa i tada mu jedan planet govori: treba mi sigurnost, drugi: treba mi ljubavi, a treći: treba mi strasti. Kada dobijemo jedno, onda od partnera tražimo nešto drugo i tako u krug.
Prije ili kasnije nakupljeni obrasci planeta nas uznemiruju i na taj način gubimo spokoj i stvaramo krivu percepciju stvarnosti. Ako dijagnosticiramo problem pomoću jyotisha, onda možemo promijeniti način mišljenja. Želja za oslobađanjem od boli je nešto što sasvim izvjesno dijelimo sa svim bićima. Priznavanje ove motivacije u svom traganju, povezuje nas sa drugima, ali nužna nam je dijagnostika jer mnogi ne znaju gdje bi tražili problem. Međutim, ako se ne poslužimo jyotishem, potrebno je spoznati osjećaj srodstva pomoću prakse meditacije koju možemo svakodnevno raditi. U bilo kojoj praksi postoji opasnost da meditaciju doživimo kao odvojenu od svakodnevnog života. Dakle, što meditacija ima s našom tjeskobom uslijed sudske tužbe, ili sa sukobima u najužoj obitelji, ili sa bezbroj problema? Bitno je prepoznati da put, iako vodi iskustvima koja se mogu nazvati božanskim sjedinjenjem ili iskustvom Apsolutne Stvarnosti, isto tako nudi praktična sredstva za zdrav odnos prema svim događajima života.
Učenje kako da prihvatimo nesreću bez razočarenja ili odbojnosti, nalazi se u našim malim svakodnevnim koracima koji su povezani, kako s našim poslom, odnosom sa partnerom, kopanjem vrta ili subotnjoj kavi. Svi događaji su povezani i u njima nema odvojenosti koju smo usvojili kao pravilo života i koja nam ne dozvoljava shvaćanje nesreće, ali i drugih događaja. Percepcija mijenja stvarnost. Jyotish u svakoj analizi kroz činjenice pokazuje da okretanje prema vanjskoj opsesiji o partneru ili nečem drugom, neće donijeti rješenje jer dolazi do prianjanja, a svako prianjanje stvara krivu percepciju. Ono što možemo osim meditiranja, promatrati sve događaje kao rezultat Jednog, kao nešto što nije izdvojeno od stvarnosti. To bi doista bila prava revolucija jer jedina prava revolucija o kojoj ljudi sanjaju ne događa se vani već sa osvještavanjem sebe i svijeta.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Kako izgleda svijet sebičnog djeteta i njegovog tate?

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email