Meditacija i utjecaj na tijelo

Meditacija i utjecaj na tijelo


Meditacija i utjecaj na tijelo

Richard Davidson, psiholog na Univerzitetu Wisconsin, napravio  je  istraživanje o tome kako emocije utječu na naš mozak. U jednom od novijih radova istraživao je na koji način sabranost pažnje prebacuje mozak iz jednog u drugo stanje. On kaže da u normalnom stanju svjesnosti imamo snažnije emocionalne reakcije nego kada smo sabrani. Kada prelazimo u stanje sabranosti, u isto vrijeme se mijenja i stanje našeg mozga. Kako to on kaže, “neku uznemirujuću emociju počinjemo regulirati istog trenutka kada je postanemo svjesni”.
      Davidson  je  mjerio  te  promjene  u  mozgu  kod  ljudi  koje  je  sabranosti  podučio Jon Kabat-Zin. Promjena je bila najuočljivija u aktivnosti lijevog predfrontalnog dijela mozga, onog djela koji se nalazi neposredno iza čela, a generira pozitivne osjećaje i amortizira negativne osjećaje. Poslije samo dva mjeseca vježbanja sabranosti, ova područja postala su aktivnija, ne samo dok su ljudi meditirali, već isto tako i dok su jednostavno sjedeli u miru.
      Centralni  dio  mozga  smješten  je  u  predfrontalnom  djelu;  odluke  o kojima razmišljamo i postupci na koje se odlučujemo određeni su uglavnom u ovom dijelu mozga. Kada doživimo neke krajnje uznemirujuće osećaje, nastaje čitava poplava poruka iz amigdale, centra duboko u emocionalnom dijelu mozga, koji usmjerava predfrontalno područje. Točnije, to je slučaj kada smo “nepažljivi”, dopuštajući sebi da nepromišljeno i impulsivno reagiramo. Ukoliko jednostavno pustimo da nas emocija obuzme, ti neuroni amortiziranja su jednostavno nemoćni pred silom impulsa i tada je snaga emocionalnog odgovora na svom vrhuncu.
      Ukoliko  posjedujemo  prisebnost  i  okrenemo  se  sabranosti  pažnje  u trenutku kada smo preplavljeni bijesom ili strahom, primjerice, nešto se drugo počinje  događati  u  našem  mozgu.  Lijevo  predfrontalno  područje  sadrži glavnu grupu neurona koji smiruju uznemirujuće impulse iz amigdale, nešto slično  brani  koja  zaustavlja  nabujalu  rijeku.  Sabranost  pojačava  ovu  branu, čineći takve neurone još aktivnijim, tako da mogu djelovati kao još moćnija preventiva pred uznemirujućom emocijom.
     Jačanje  aktivnosti  mozga  u  direktnoj  je  proporciji  sa  našom sposobnošću da emocionalne impulse i reakcije stavimo pod svijetlo svjesnosti  i  unesemo  element  razuma  u  emociju.  Što  to  više  činimo,  izgleda  da  i  te  neurološke veze postaju sve jače, baš kao što vježbe utezima jačaju mišiće. Naravno, najbolje je ukoliko ove neurološke veze ojačaju još u djetinjstvu, ali vježbajući možemo ih pojačati i bilo kad kasnije u životu.  Dakle, praksa sabranosti i meditacije povećava sposobnost mozga da kontrolira svoje negativne emocije. Faze koje se prolaze u meditaciji ustvari su stvaranje nove svijesti i pogleda na život. Psihološke funkcije poput autoriteta postaju sve slabije i nemaju toliku moć djelovanja i utjecaja, dok osjećaj društva sve više slabi. Pošto je meditacija jedno od najmoćnijih sredstava rada sa sobom, ona ne može postati dio školstva ili naobrazbe jer sve što je vrijedno ne može biti dio školstva. Naime, odgajati djecu koja bi automatski bila protiv društvenosti i razvijati individualnost predstavlja potpuno uništenje svih problema, a to je protivno svemu što od nas želi država, poslodavac i obitelj. Iako postoji preko 500 znanstvenih istraživanja o pozivnim zdravstvenim učincima meditacije, ona je dalje tabu tema, a onda i samopomoć postaje nemoguća.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Veliki Gatsby – arhetip smrti i rađanja ili što radimo u ljubavnim odnosima

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email