Meditacija – jedno iskustvo

Meditacija – jedno iskustvo

Za sve koji žele meditirati, opisati ću kako sam krenula, koje benefite mi je meditacija donijela i kako ja meditiram. Neću biti previše dugačka u opisu što je meditacija i što ona donosi, jer Internet je već prepun izvanrednih savjeta o meditaciji. Nego ću krenuti odmah u svoju priču, kada sam krenula, zašto, što mi je donijelo i kako to radim.

Počelo je tako da sam dobivala signale i upute intuitivno da trebam krenuti, ali nikako se nisam mogla odvažiti, stalno mi je to bio osjećaj … da da znam da je dobro …. budem …. ali ništa.

Tako je možda i kod vas, osjećate da bi trebali i da bi vam to bilo korisno, ali nikako da stvarno krenete.

Jednom prilikom sam dobila email da Chopra i Oprah – radili su zajedno 21 dan meditacijski izazov. Osjetila sam – sad ili nikad, ovo će sigurno biti nešto sjajno. I jesam, meditirala sam svaki dan uz te vođene meditacije. To su bile uistinu sjajne, vođene meditacije, uz muziku i odlično vodstvo. Stvarno sjajne. Uživala sam u njima i radila sam ih svih 21 dan. Bila sam baš jako ponosna na samu sebe. Wooow – sjajno jel da 😀

Međutim, nakon 21 dan, ja ih više nisam radila, prestala sam. Nije više bilo vođenih meditacija i ja sam stala. Iako kažu da je potrebno 21 dan, da se dogodi promjena navike, zato je toliko i trajao taj meditacijski izazov. Bez obzira na to, meni se nije dogodila promjena navike – hehe. Kod mene treba malo duže. Nedavno sam otkrila jedan zanimljiv podatak da je za promjenu navike potrebno od dvadesetjedan dan do dvjesto i nešto dana – ovisi od osobe do osobe. To je potpuno objašnjavalo mene i zašto mi to tada nije postala navika.

Koliko puta se dogodilo vama – da krenete u nešto entuzijastično i odradite to i onda bude opet po starom. Nemojte se ljutiti na sebe – to nema smisla.

Da li mi je bilo žao što sam prestala? Ne sjećam se, sjećam se da je moja intuicija i da su moji anđeli i moji duhovni vodići i dalje stalno govorili – to ti treba.

I ovo baš namjerno govorim, da vidite da nije uvijek lako na početku, nije bilo niti meni.

Nakon tog meditacijskog izazova, prošlo je neko vrijeme, ne sjećam se točno koliko, da li je prošla godina ili 6 mjeseci. Uglavnom bila sam na jednoj intimnoj radionici od Sonie Choquette i ona je na toj radionici stavila veliki naglasak na meditaciju. I rekla je: radite meditaciju 90 dana i vidjeti ćete što će se sve promijeniti u vašem životu. Znam da nikada do tada nisam čula da je netko rekao 90 dana, uvijek je bilo 21 ili 40 dana, ali 90 dana!! To nisam nikada prije čula i to me je jako zaintrigiralo i rekla sam sebi – E baš budem!!! Mislim da sam tada radila meditaciju na način koji nam je objasnila Sonia, a to je bilo da mirno sjedimo, dišemo i slušala sam jednu posebnu muziku koju je ona preporučila.

Bez obzira na sve, ja sam bila spremna i odvažna – imala sam namjeru, alarm, dosljednost i idemo. Bila sam uporna, svako jutro, bez i jednog dana iznimke i jesam meditirala sam svaki dan 90 dana. Odlučila sam, da bez obzira na sve – JA ĆU MEDITIRATI – odluka je bila donesena i ja sam ju provela.

Dakle, prvi, najvažniji korak je – DONIJETI ODLUKU I DRŽATI JE SE!

I što se je dogodilo?

Sjećam se tog 90-tog dana, pitala sam se – i što se je dogodilo? Moj odgovor je bio …… Ništa.

Sada mi je smiješno kada se toga sjetim. Ali to kažem i zbog vas, jer DA, možda se naizgled „ništa“ spektakularno neće dogoditi. Jer stvarno, ništa mi se naizgled nije dogodilo, ništa mi se nije promijenilo. Odmah iza toga je došao jaki nagon – pa iako se ništa nije dogodilo, nastaviti ću. I nisam razmišljala uopće o tome, zašto to radim, zašto sam nastavila, što time postižem, koji je moj cilj. Nego sam nagonski, vođeno nastavila (često tako kod mene bude – dobijem uputu i slijedim ju – bez zašto). A ujedno, stvorila mi se je i navika 😉

Pročitaj  ZVEZDANE SEMENKE SA PLEJADA - UGOVOR koji ste potpisali Prenosim tekst sa gru...

Možda vam je kao i meni potreban duži period od 21 dan, da bi vam se stvorila navika. Probajte svaki dan i tako 90 dana, pa da vidite što će se onda dogoditi.

Jedino sam preoblikovala način meditiranja, to sam mijenjala vremenom. Uzela sam u obzir savjet od svoje prijateljice kako ona meditira, a ona je naučila meditirati na nekom posebnom tečaju i znam da mi je rekla da svatko dobije od učitelja tog tečaja

svoju mantru, a ukoliko nemamo svoju mantru da se možemo jednostavno usmjeriti na svoj dah. Ujedno kako vježbam yogu više od 15 godina, tamo smo često meditirali na mantru – So–ham (što znači „Ja sam“). Pa sam ja to sebi nekako spojila i dobila sam svoj način meditiranja koji radim godinama, samo sam mijenjala riječi ili mantre. Nekada sam ponavljala So–ham, ali puno češće nešto drugo, kao „mir je u meni“ ili slično. Ukoliko bi rekla „Ja sam u miru“ – na to bi moj um podivljao i rekao bi mi – oooo neeeee nisi i počeo bi mi svašta govoriti. Iz tog razloga, da nemam nemir dok meditiram, počela sam upotrebljavati rečenicu dok sam meditirala koja je bila istina koju sam osjećala na svim nivoima, a približavala bi se onome što bi osjetila da bi bilo dobro za mene. Tako je rečenica – „Mir je u meni“- bila 100% točna za mene. Jer sam znala da imam mir u sebi, ali ne znači da ga stalno živimo. Međutim imamo ga i tako sam se ja još više povezala sa svojim mirom u sebi.

Rečenice ili mantre – mijenjala sam kako sam nešto usvojila, tako sam kanalizirano osjećala što je to što mi je novo potrebno da usvojim. Tako da, dok umirujem um meditirajući, povećavam svoju svjesnost, ujedno radim svoj podsvjesni novi reprogam 🙂 U svojem radu danas, kada radim soul reading ili intuitivna savjetovanja, često klijentima kanalizirano dobijem koja kratka i važna rečenica je dobra za njih da ju ponavljaju dok meditiraju.

Od tog početka, do sada, prošlo je cca 5 godina i to je sada moja navika i nešto neizostavno. Može proći dan, dva, tri, ali ja se tome vraćam i to je sada moje.

Gledajući unatrag, sa sigurnošću vam mogu reći što je meni donijela meditacija:

· Duboki unutarnji mir

· Spoj sa unutarnji mirom

· Osvještavanje mojih misli

o Koje misli imam

o Koje misli mi žele reći, što je to što mi je jako važno

o Čišće stanje uma

· Osviještenost samoj sebi, da imam u sebi jaku dosljednost

· Uz kanaliziranu mantru – novi reprogram podsvjesnoga

· Puno puta sam dobila zanimljive uvide/poruke

· …….

Postoje brojeni znanstveni zapisi o dobrobiti meditacije. Samo da upišete pojam – dobrobiti meditacije – jako puno informacija će vam se učitati.

Zato ovo pišem kao svoje iskustvo, jer time možda i vama bude lakše krenuti ili nastaviti J

Kako meditirati?

Savjete koje ovdje navodim, tako isto i ja meditiram:

1. Sjednete na pod, na jastučić (okrugli punjen ljuskicama od heljde, međutim to nije nužno), ili možete sjesti na krevet, važno je da je kralježnica ravna. Ako sjedite na podu, noge su prekrižene u turskom sijedu. Ukoliko sjedite na krevetu – nemojte imati prekrižene noge. Nemojte biti naslonjeni leđima, već odmaknuti od zida

2. Stavite tajmer na mobitelu na 15 minuta, nemojte da bude previše glasno da vas ne prepadne kada zazvoni, već nešto tiho.

3. Ruke na koljena, dlanovi prema gore, spojeni palac i kažiprst

4. Zatvorite oči i dišete

5. Kod udaha možete u sebi govoriti So, a kod izdaha Ham i tako ponavljati svih 15 minuta

Pročitaj  " Pronašli su hiljade čudnih artifakta ! " SEMIR OSMANAGIĆ prvi deo

6. Kada dođu misli, a doći će sigurno; ne razmišljati o tome što vam dolazi, kako je to jako bitno,…. već prijedlog koji možete učiniti (koji meni super funkcionira) je reći sebi: „hvala, poslije ću o tome razmisliti“ i nastavite dalje udah – so, izdah – ham ….

7. Nakon 15 minuta, čuti ćete tajmer, ugasite ga i nastavite sa danom

8. I to je to 🙂

Znam da zvuči jednostavno, ali puno puta na početku je sve, samo nije jednostavno.

Ukoliko nikada niste probali meditirati, možda je jako dobra opcija krenuti sa nekom vođenom meditacijom i raditi ju svaki dan. Nastaviti ju raditi (možda kao i ja) 90 dana da vam uđe u naviku. Tek nakon toga krenuti sam/sama bez muzike i bez vodstva samo na udah/izdah ili mantru ili neku rečenicu i to možda na početku sa kraćim intervalima od 7 minuta, pa na 10 minuta i tek nakon mjesec dana na 15 minuta.

Napomene:

1. Meni osobno najviše odgovara meditirati ujutro čim se probudim, jer mi tada um još nije previše opterećen sa mislima i najmirniji je, a ujedno mi je tijelo odmoreno. Meni nikako ne odgovara meditirati navečer, međutim ukoliko vama više odgovara navečer prije spavanja, to je sasvim uredu. Treba slijediti svoj osobni ritam.

2. Ukoliko osjetim prije meditacije, a jutro je i tek sam se probudila, da mi je um vrlo buran i želi mi svašta „reći“, da bih imala mirnu meditaciju, tada ispišem sve što želi izaći van – često je to neka važna to–do lista koju mi moj um želi reći da ne zaboravim. I čim to ispišem na papir, um se smiri, zna da je sve ispisano, da neću zaboraviti i onda mogu u miru meditirati.

3. Naravno ne morate imati jastučić od ljuskica heljde. Godinama sam meditirala samo sjedeći na podu bez jastučića ili sa nekim sličnim. Sa njim mi je udobnije i bolje je za kralježnicu. No, on nije nužan.

4. Koncentracija na dah, meni je to bila jako teška i to ne radim, puno mi je lakše bilo koncentrirati se na riječi. Međutim, moguće je raditi koncentraciju na dah – na udah i izdah. Treba osjetiti što je to što vama odgovara.

Sa 100% sigurnošću znam da je meni, moj život danas, potpuno drugačiji upravo zahvaljujući meditaciji. To nisam mogla uvidjeti nakon 90 dana kada sam tek krenula, ali danas znam sigurno.

Tako i vama od sveg srca želim jedan novi – osvješteniji, mirniji, opušteniji, …. život uz meditiranje.

Nadam se da će vas ovo moje iskustvo motivirati da i vi krenete u novu pustolovinu meditiranja i iskusite divne dobrobiti koje meditacija pruža ♥

Od srca ♥

Nikolina Balenović Knez Intuitivna i feng shui savjetnica Koautorica internacionalnog bestsellera www.sretanzivot.hr
Uzmite poklon e-knjigu “IDEJE ZA SRETAN ŽIVOT” OVDJE

  • Objave
Nikolina Balenović Knez, koautorica internacionalnog bestsellera „Transformation lessons“, intuitivna i diplomirana feng shui savjetnica. Najveća joj je strast da sa ljudima radi na osobnoj transformaciji ljubavi prema sebi, da osnažuje druge da budu autentična najbolja verzija sebe. Prenosi drugima kanalizirane poruke , te vrlo brzo uočava koje su blokade koje stoje na putu za ostvarenje punog potencijala osobe i daje rješenja kako navedene blokade riješiti. Ima poseban dar koji joj omogućuje viđenje istine, pružanje energije i podrške svojim klijentima kako bi promijenili svoje živote na vrlo dubok i snažan način. Life coach, diplomirani feng shui savjetnik, certificirani energetski terapeut, ThetaHealing® praktičar. Yogu vježba preko 13 godina, prošla je veliki broj edukacija ne temu intuicije, kanaliziranja i duhovnosti od Sonie Choquette i drugih, u osobnom radu na sebi je preko 15 godina, ujedno je bacc. ekonomist. Direktorica poduzeća Sretan život d.o.o.
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email