Meditacija, uspjeh i odnosi

Meditacija, uspjeh i odnosiMnogi početnici meditacije očekuju da će se uzdići iznad boli običnog života, ali često je u namjeri skrivena želja da se pobjegne od boli umjesto da se shvati njen uzrok. Često zaboravljamo da je u meditaciji isto tako poželjno dotaknuti dno jer upravo doživljene emocije treba transformirati kroz praksu.
Mi živimo u iluziji u kojoj nam ego kroz formu ili masku s kojom se poistovjećujemo stvara krivu sliku stvarnosti i na taj se način kroz kvazi tolerantnost  potiskujemo i ne razumijemo ono što se nalazi ispred nas. Naime, većina nema svoje mišljenje o svijetu ili je to mišljenje koje je formirano od društva, pa se ne može vidjeti da je ono što tražimo od svijeta ili partnera samo projekcija, a najmanje želja da spoznamo što zaista volimo. Zato često može biti zamka ona zen poslovica koja kaže: Odbaci intelekt. Da, ali tek ako si spoznao što znači misliti.
Dakle, meditacija i duhovna praksa mogu se lako upotrijebiti za potiskivanje i izbjegavanje osjećaja ili za bijeg od teških područja života. Zato je važno suočiti se sa svojim uznemirujućim emocijama, ići upravo prema onim emocijama koje nam najviše smetaju, ići prema onome što nam se doslovno gadi kako bi izgubili taj crno bijeli osjećaj stvarnosti.
Mnogi se opiru traženju uzroka svoje patnje jer bi ponovno morali proživjeti bol koju smo uspješno uspjeli potisnuti. Tuga može biti korisna na taj način što je to iskustvo kroz koje učimo i napredujemo, ali malo tko razumije postojanje tuge i ljutnje u našem iskustvu stvarnosti, pa se radije većina potiskuje. Ako ne možemo voljeti i darovati smislen rad ovoj Zemlji, onda čemu nam služi duhovna praksa. Onda ona nema svrhu.  Ona postaje kao neki umni koncept s kojim se poistovjećujemo, ali ništa ne osjećamo kroz njega. Zato kada radite praksu, budite svjesni kakvi ste u iskustvu s vanjskim svijetom, svojim poslom, odnosima. Ako oni ne funkcioniraju, to znači da vam praksa nije dobra. Za duhovnost vrijedi najvažnije pravilo: kako na nebu tako i na zemlji, kako radiš i osjećaš iznutra, tako onda radiš i djeluješ u vanjskom svijetu. Meditacija je jedna od najboljih praksi samospoznaje, ali važno je prihvaćati ovaj svijet i hrabro prihvaćati sve emocije koje se događaju na putu jer one mogu puno reći o unutarnjem Jastvu, o onome što ustvari mislimo iznutra, ali često ne priznajemo.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Tranzit Venere – želja za sigurnošću

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email