Memorija ili Chitta – određuje kako shvaćamo

Memorija ili Chitta – određuje kako shvaćamoPojam chitta prisutan je u indijskoj filozofiji kao pojam koji objašnjavamo kao sposobnost uma da zadrži iskustva memorije. To je ogromni rezervoar pohranjenih pojava, navika, uzroka i želja. U tom nesvjesnom spremištu, sjeme budućnosti se sadi prema našem iskustvu u sadašnjosti.
Možemo zamisliti chittu kao jezero u koje se ulijevaju potoci iskustva koji  stalno teku. Neki od tih tokova proizlaze iz naših susreta sa svijetom oko nas.  Chitta bilježi susrete i procese koji se odvijaju i unutar samog uma. Svaki put kad se sjetimo riječi omiljene pjesme, mi ih sidrimo u dubinu chitte.
Informacije svih tih susreta ostaju uspavane u nesvijesti, a razdoblja koja se vide iz jyotisha bivaju u tom trenutku probuđena. Iako većina misli da slobodno misli, ustvari svi razmišljamo na temelju pohranjene memorije.
Informacije u Chitti nisu sterilne informacije, već emocionalna složena iskustva koja bivaju pokrenuta u trenutku kada se susretnemo s osobom iz prošlog života i s kojom doživljavamo najveći intezitet dok s drugom osobom nemamo nikakve reakcije.  Užitak i bol su izvori emocija. Oni dovode do pozitivnih i negativnih ocjena, želje, mržnje, odbojnosti i težnje. Svatko od nas teži sreći i izbjegava bol.
Prema Patanjdjaliju, prvom komentatoru yoge,  potrebno je spaliti sjemenja (bidje) iskustava pohranjenih u chitti, a ona se postižu kroz meditaciju.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i i terapeut

Pročitaj  Petak – Napuštanje starogAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email