Merkur i njegova važnost

Merkur i njegova važnostMerkur u jyotishu simbolizira komunikaciju, u alkemiji je živa. Imamo tri principa: Duša, Tijelo, Um. Merkur je um koji ima dva aspekta svjestan i podsvjestan. Zbog toga je Merkur često prikazan s anđeoskim krilima jer se kaže da on “leti između dva svijeta”.
Kada se spoje Sunce i Mjesec, rodi se Merkur ili dijete. Otac osigurava sjeme (volju), majka osigurava prostor (maternicu, zemlju, tlo) i kada se principi primijene zajedno, oni stvaraju dijete ili živu.
Merkur je princip posredovanja. Merkur je aspekt Jastva ili atmana koji posreduje između suprotnosti, stvarajući tako savršeno jedinstvo (coniunctio).
Stoga je Merkur čin meditacije ili uravnoteženja dualnosti muškog i ženskog. Prema Jungu: “Merkur stoji na početku i na kraju djela: on je prima materia, nigredo; kao zmaj proždire sebe i kao zmaj umire, da bi se ponovno uskrsnuo u kamenu mudraca. On je hermafrodit koji je bio na početku, koji se razdvaja u klasičnu dvojnost brata i sestre i ponovno se ujedinjuje u coniunctio , da bi se još jednom pojavio na kraju u blistavom obliku lumen novum, kamena.”
U odnosima nam pomaže kao poveznica jer razgovorom spajamo dvoje razdvojenih ljudi. On je hermafrodit koji se razdvaja u brata i sestru, zato on poznaje dualnost i može spojiti razdvojene partnere. Prema Jungu: “Merkur se sastoji od svih zamislivih suprotnosti. On je postupak kojim se materijalno transformira u duhovno, i obrnuto. On je vrag, prevarant i Božji odraz u fizičkoj prirodi. Merkur, s jedne strane predstavlja sebe, a s druge proces individuacije i zbog neograničenog broja njegovih imena, također kolektivno nesvjesno.”
Merkura se predstavlja kao Hermesa. Sasi su štovali Hermesa kao faličnog duha Hermeseula, ili lrminsula, zasađenog u zemlji na Majčinoj gori Heresburg (Herina gora). Sada je poznat kao Eresburg. Druga germanska plemena štovala su Hermesa pod imenom Thot ili Teutatis. Hermes-Mercury bio je isto što i germanski bog-otac Woden, zbog čega je hermetički dan, srijeda, Wodenov dan na engleskom, ali Merkurov dan na latinskim jezicima.
Svaki je bog, kao i svaki arhetip, imao zlokobnu stranu sjene pa tako i Merkur. U Alkemijskim studijama Jung upozorava da Hermes dolazi kao lumen naturae (svjetlost prirode) samo onima koji su pažljivi i budno mu teže, dok se za mnoge ista svjetlost „pretvara u pogibeljni ignis fatuus [glupa vatra , iluzija], a psihopomp u đavolskog zavodnika. ” Napokon, on je sin Maye, velike božice iluzije. Zaista postoji stvarna opasnost povezana s Merkurom koji je uhvaćen u mrežu (Maya) laži, glatke propagande riječi prerušene u konačnu istinu.
Ukratko, Merkur ili intelekt koji se javlja u nama u početku je zavodljiv i iluzoran, te vlada mnogim društvenim mrežama, novinarstvom i tamo se najviše prikazuje kao lažan, dok svoju snagu dobiva kada čovjek uspjeva stvoriti odnos s partnerom, a na kraju odnos s Jastvom kao najvišom manifestacijom koju čovjek koristi u samospoznaji. U samkhya jogi se kaže da se Budh ili intelekt treba pročistiti tako da više ne smije biti naslonjen na pet osjetila već se mora osloniti na Purushu ili Jastvo preko kojeg tek tada može realno razlučivati svijet. 
Nikola Žuvela
jyotih savjtnik i terapeut

Pročitaj  Alkemija most Istoka i Zapada – stari ili novi pogled na spoznajuAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email