Merkur ili Hermes – pomagač u psihičkim nevoljama

Merkur ili Hermes – pomagač u psihičkim nevoljama Merkur – Hermes u astrologiji simbolizira intelekt koji nas zavarava mnogim lažnim predodžbama stvarnosti, ali u nevoljama on nam pomaže da razlučujemo.  Kad netko doživi traumu, duši je potrebna briga i utjeha Hermesa,  vodiča koji je pozitivan i u gralu i posudi duše za transfromaciju, sprijateljit će se s vama dodirujući vas opet svojim kaducejem (Hermesov štap) i njegovom zmijom nade.
Ono što mi činimo kroz život jest humanizacija i integracija suprotnosti koje pripadaju Jastvu ili atmanu, a tu nam pomaže Hermes jer ono što smo doživjeli kao traumu, netko nam treba intelektom razjasniti, a to razjašnjenje možemo pronaći prema položaju Merkura u natalnoj karti. Ako s nekime razgovarate o svojoj traumi, negdje blizu vas je i Hermes,  Bog prevarant koji od demona podzemlja i onoga koji vas terorizira noćnim morama, sada postaje netko tko će vam pomagati. Hermes traumatiziranu osobu usmjerava na onaj dio psihe koji je paraliziran trumom, ali koji istodobno može predstavljati i neku povjesnu traumu.  On se pojavljuje na granicama  svijesti i nesvjesti pokušavajući nam približiti Jastvo ili poruku same traume.
Hermes nosi slike sanjaru i susreće ga s onim što se skriva iza traume s onim mračnom numinoznim, nevidljivim silama unutar Jastva. On  napada egovo poricanje i paraliza ga ako ne prihvati ove poruke.  “Bogovi su postali naše bolesti” (C.G. Jung). Ova misao je važna. Primjerice, jedna žena koja je bila zlostavljanja imala je noćne more. U djetinstvu je bila seksualno zlostavljana, a nešto kasnije joj je dijagnosticiran bipolarni poremećaj. Trauma se pretvorila u bolest. Ovdje govorimo o bogovima koji ne mogu biti kao takvi prihvaćeni već se u ovom slučaju radi lakšeg funkcioniranja, ova žena lakše snalazi s ovom dijagnozom.  Kada je psihoterapeut nakon dva mjeseca seanse doveo do prihvaćanja Hermesa koji je može odvesti do ozdavljenja koje je tako silno željela rekla je:„Ostati duže značilo bi ići tamo gdje ne želim ići. Pretpostavljam da možete reći da želim olakšanje, ali ne i zacjeljivanje jer bi to značilo ući u podrum, mjesto noćnih mora, a ja to odbijam. Jednostavno odbijam! ” Dakle, trauma je ovdje služila sasvim drugoj svrsi, a to je razbijanje ateističkog stava u kojem se stvarnost tumačila kroz neki vanjski uzrok koji je povezan s materijom. Ipak, noćna mora je bila Hermesova igra, on je u transformacijskoj posudi koja vam može otkriti smisao, ali taj smisao mora voditi prema vječnom uzroku ili Jastvu. Hermes kao kod ove žene dao je mogućnost višeslojnosti jer Jastvo kao takvo priznaje upravo takav pristup, njemu ne možemo pristupiti nekom jednostavnim pristupom tipa: činim dobro i onda će duhovnost doći na temelju toga. Ako ne prihvatimo poruku Hermesa i njegov pokušaj integracije, on se vraća arhetipskoj agresivnoj energiji koja narušava život, tada Jastvo postaje agresivno. Traumatični kompleksi, ako se ne liječe, mogu postati razorni ili đavolska sila.
 Luis je srednjovječni čovjek koji pati od  fizičkog i seksualnog zlostavljanja od strane svećenika, izjavio je: „Čak i sada, trideset godina kasnije, dio mene koji je osjetio i svjedočio mojem zlostavljanju je mrtav. On je tinejdžer koji leži u otvorenom lijesu. Oplakujem ga. Uvijek ću ga oplakivati. On je dio mene i mrtav je. ”  Ovi slučajevi su puno teži jer ovdje osoba dobiva poruku da je odbačen od samoga Boga. Društvo i roditelji su ga isto pokušali umiriti, što je povećavalo njegov osjećaj integriteta, ali njegova spremnost na terapiju mu je pomogla, odnosno Hermes ga je nagrađivao snovima koji su mu uz pomoć psihoterapeuta pomogli da kroz sedam godina rada osvjesti svoju traumu. Čitavo vrijeme je mislio da će ga psihoterapeut napustiti jer sporo napreduje. Hermes mu je na kraju rekao u snu: Posljednjih sedam godina će vidjeti ono što je proizvelo sedam godina muke.”  Hermes traži ohrabrenje da se spustimo u dubinu. On je duh pronalaženja, ali i lopova, on traži od nas da uđemo u bunar, a on nije izvor vode već onda dolazi duboko iz zemlje. Užasi traume i patnje su mogućnosti otvaranja dubljih nivoa stvarnosti, kao što Job u gubitku svega i patnje doživljava otkrivenje.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terpauet

Pročitaj  Četvrtak – Pronaći ravnotežu – Puni MjesecAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email