Misao i njen utjecaj na našu stvarnost…

Misao i njen utjecaj na našu stvarnost…

Misao je ta koja budi emocije u nama; sreća ili tuga su rezultat vezanosti za misao, onoliko koliko se vežemo za svoju misao toliko produbljujemo emociju koja ju prati. Na taj način sve izvire iz misli, ono unutar a i ono izvan nas.

Količina naše vjere u misao određuje snagu emocije koja ju prati te brzinu njene manifestacije u našem materijalnom bivstvovanju.

Nama važna pitanja na koja moramo potražiti odgovore u sebi su;

  • Što proizvodi misli?
  • Odakle dolaze određene misli? (svjesni um – podsvjesni um)
  • Što ih određuje?
  • Kako ostati nevezan za njih?

Misao proizlazi iz memorije našega svjesnog i podsvjesnog uma te iz naših uvjerenja koja su također podijeljena na svjesna i podsvjesna. To znači da naš sveukupan proces razmišljanja, vjerovanja a samim time i stvaranja života ovisi o memoriji i iskustvima koja smo sakupljali tokom našega života, što nam govori da ono što mi sada jesmo uvelike ovisi o okruženju u kojemu smo odrastali, to jest o stanju svjesnosti ljudi koji su nas odgajali. Upravo zbog toga ja odgovorno tvrdim kako je naš identitet s kojim se poistovjećujemo lažan i kako osoba mora umrijeti prije smrti te se ponovno roditi otkrivajući ono što ona zapravo jeste.

Dvije grupe misli
Postoje dvije grupe misli, one koje su pod našom kontrolom i one koje to nisu.

Prve su rezultat našega razmišljanja svjesnim umom dok druge dolaze iz podsvjesnog uma, one nisu rezultat razmišljanja već ispoljavanje impresija i uvjerenja koja su potisnuta duboko u nama. Upravo te impresije i uvjerenja koja naviru iz naše podsvijesti uvelike utječu na kvalitetu i način našega svjesnoga razmišljanja, iz razloga jer naš svjesni um prepoznaje sadržaj podsvjesnog uma kao iskustvo na osnovu kojeg djeluje. Tu se opet vraćamo na činjenicu da djelujemo vođeni krivim uvjerenjima poistovjećujući se sa svojim lažnim identitetom kojega smo usvojili od okoline u kojoj smo odrastali. To je još jedan poziv da krenemo u razotkrivanje svega onoga što se krije u našoj podsvijesti.

Pročitaj  Što je rad sa unutarnjim djetetom?

Nama se može činiti kako mi svjesno određujemo svoje misli, no istina je da su naše misli uvjetovane dubokim uvjerenjima urezanim u našu biomemoriju. Naše čitavo tijelo (ne samo mozak) pamti svaku našu impresiju koju smo kroz život proživjeli. Svaka misao, svaki osjećaj, svaka želja, svaka bol, svaka riječ…sve to biva prisutno u našoj memoriji i sačinjava ovo što trenutno jesmo i živimo. Dobra vijest je da svi mi, ili barem velika većina nas, posjedujemo sposobnost da u svakome trenutku jednostavno odlučimo kako se više ne želimo poistovjećivati sa našim lažnim identitetom. Osoba koja uspije otpustiti svoj identitet istoga momenta biva oslobođena svih uvjerenja i vezanosti.

No, da li je to uistinu jednostavno za učiniti !?

To morate otkriti sami za sebe, jer jednostavnost bilo kakve promjene u vama ovisi o vašoj sposobnosti da se oduprete svome egu, koji je opet neka druga ‘priča’.

Slobodna volja
Ono što svatko od nas može svakodnevno činiti jeste da koristimo svoju slobodnu volju koja nam je uvijek dostupna i pod našom je kontrolom (osim u slučaju psiholoških i duševnih oboljenja). Mi imamu tu mogućnost da odaberemo želimo li ili ne biti vezani za određenu misao.Sagledajte malo ovu moju tvrdnju, iskreno ju u sebi proučite i vidjeti ćete da je tako i nikako drugačije. Mi smo ti koji odlučujemo da li ćemo biti; ljubomorni, ljuti, povrijeđeni, razočarani, napušteni, i tako dalje… Nije li tako !?

U svakome trenutku kada svjesna ili podsvjesna misao pobudi određenu emociju u nama, mi možemo odlučiti da li ćemo ustrajati u hranjenju te emocije ili ćemo ostati nevezani za nju. Shvativši pri tome da sve ono što se pojavljuje kao problem unutar i izvan nas je misao i naša vezanost za nju.

Pročitaj  Vortex antena, Drago Plečko

Odaberite mir !

Namaste

Anđelko Katinić

Predstavljanja su uglavnom nedostatna onoga što čovjek uistinu jeste iz razloga jer riječi nikada ne mogu izraziti ono što čovjek u sebi nosi. O nama nikada nebi trebale govoriti naše riječi već naša dijela, a upravo zbog toga volim sebi često da kažem onu Gandhijevu koja veli: ‘Budi promjena koju želiš vidjeti u svjetu’. Uglavnom, ja sam tragalac za istinom, ronilac koji roni duboko u svoje dubine ne bi li u njima dotaknuo svoju suštinu. Volim mir i unutrašnju tišinu, volim istinu, osmjeh i radost u srcima ljudi. Imao sam tu milost da u trenucima kada sam mislio kako ću napustiti ovaj svijet doživim nešto što mi je promjenilo život, da spoznam svoju Dušu i da u Njoj upoznam Boga. Od tada moj život biva posvećen samo jednome cilju – oslobođenje od iluzije prevarenog uma. U posljednjih 12 godina došao sam do mnogih spoznaja uslijed kojih sam u potpunosti transformirao svoj život, a najviše me veseli pomisao da je sve to tek početak. Svojim pisanjem želim ukazati na sve one nepravilnosti u našim životima koje smo prihvatili kao osnovu života i na sve one laži koje smo prihvatili kao činjenice. No iznad svega moje pisanje je vid komunikacije pomoću koje iznosim ono što otkrivam u tišini svoje Duše. U isto vrijeme ja sam učenik i učitelj samome sebi. Namaste
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email