Misliti voljeti i djelovati voljeti

Misliti voljeti i djelovati voljeti   Većina misli da može voljeti, ali uopće tako ne živi,  ne vidi i ne promatra sebe realno, točnije, u prvom planu su maštanja o odnosu a ne djelovanje u odnosu. Zašto  je tomu tako?
    Kada bi vidjeli svoj način voljenja, vidjeli bi da u većini slučajeva pokušavate sebe prevariti i voljeti spomenutu sanjarsku idealnu ljubav. Jasno da ova teza može zvučati pretenciozno, ali, primjerice, jedna žena je sanjala san u kojem joj menadžer prilazi i grli, dok, među njihovim nogama su vuk i janje. Velikoj većini bi ovaj san promakao i ne bi na njega obraćali pažnju. Međutim, ovoj osobi san govori da ono što traži u ljubavi su sigurnost i moć, ali ispod nogu je stvarni odnos ona želi biti nevino dijete koje sigurno postaje žrtva. Tako ona ne mora odrasti i dalje može sanjati o nedostižnoj ljubavi koja ako se i desi sigurni scenarij žrtve je štiti od donošenja odluka i djelovanja. Animus se u žena pojavljuje na prvotnoj razini kroz sigurnost i moć, ali takav Animus u nerazvijenom obliku je vuk, ili demon. Ova žena, nakon mnogih loših iskustava vjeruje da su njen problem bili muškarci, a da ona nije imala sreće.
U jyotishu, njezinim odnosima vladao je Saturn koji je utjelovitelj lažne sigurnosti i koji će osobi donijeti muškarca njenih snova, ali će uskoro pokazati i narav onoga u što se zaljubila. Animus se pojavljuje u onom nerazvijenom i demonskom obliku kako bi osoba počela razvijati svoje sposobnosti.
Sve dok ne shvatite da ljubav traži cijelog čovjeka i da kada ju ostvarite unutar sebe, više ne možete imati probleme u odnosima jer znate da ne ovisite o vanjskim okolnostima, dok spomenuti primjer predstavlja uobičajen način voljenja koji prije ili kasnije mora dovesti do suočavanja s onime u što ste se zaljubili. Djelovanje ili svjesni odnos znači da promatrate partnera, djelujete kada možete djelovati odnosno davati kako bi onda i mogli primiti. Katkada ćete se i posvađati kako bi dobili ljubav, ali obično parovi u odnosu prigovaraju radi nebitnih sitnica u kojima zamjeraju neuzvraćenu ljubav. Usmjeravanje odnosa prema onome što vas ispunjava ustvari donosi okretanje prema bitnom. Lagano, ali psihološka granica u čovjeku kao i kod životinja koje imaju barijeru da premoste korak prema napuštanju obrasca ponašanja zaustavlja ih, kao i većinu ljudi. To je obrazac, da bi se usmjerio prema ljubavi napustio bi sve postavke života i društvo u kojem jesam napustilo bi me. Zakon pripadnosti zaustavlja svaku dušu koja se vraća krdu i tako ne upoznaje ljubav. Tražiti samouvjereno ono što iznutra imamo potrebu podijeliti ustvari je djelovanje,dok se parovi ne ponašaju tako, jedno pričaju drugo žele. Svu svoju energiju troše prema zaradi, putovanjima, kupovanju stvarima, dakle, ponašati se tako da već ono što želite tako i dijelite ustvari zaustavlja ljude jer nepisani obrazac nudi sigurnost koliko god on bio destruktivan ljudi će ga braniti svim silama.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut
Naručite knjigu
Muskarac i žena u procjepu -knjiga o odnosima
  Ova knjiga napušta sigurna uporišta jer jedino u drugačijem pogledu produbljujemo sebe i svijet. Ako nismo spremni za takav pogled onda smo se odlučili za uvjetovanu ljubav i odnos, tj. ja sam sretan i volim jedino ako vanjski uvjeti zadovoljavaju ono što društvo i moja maska govore da je ljubav. Ukoliko se vaš život svodi na tu narcisoidnu shemu navika, sigurno će ova knjiga izazvati otpor jer se uključuju filteri ega koja se svim silama brani od nesvjesnog. Koliko se god mi borili protiv nesvjesnog ono neprestano ruši naše predrasude, pravo Ja u nama je sve ono što mi ne želimo i stoga je zaljubljivanje samo varka nesvjesnog da bi ono samo sebi osvijestilo. Paradoksalno, ali istinito, nesvjesno treba vanjski agens da bi došlo do sebe.

Pročitaj  Što to očekujete od drugih, a ne pružate drugima?Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email