Mistično spajanje, bit je odnosa i transformacije

Mistično spajanje, bit je odnosa i transformacijeU snovima ili na javi mogu se pojaviti vizije “mističnog braka.” Mistični brak je složena pojava koju u povijesti pronalazimo u svetim spisima, umjetninama, alkemiji, kabali, gnosticizmu i u velikim religijama.
Mistični brak predstavlja arhetip cjelovitosti, a slomljeno srce je incijacija u kojem se čovje ostvara od vanjskog do unutarnjeg braka. BRAK se događa kada se dvije sile, kao što su kineski yin (ženski) i yang (muška) dovodu u sklad, u ovom slučaju u obliku Tao-a tj. kada su njihovi potencijali dovoljno razvijeni za sjedinjavanje i stvaranje mističnog braka koji izaziva prosvjetljenje. Budući da yin i yang predstavljaju različite stavove i načine shvaćanja svijeta, brak ukazuje na neprestane prepirke u kojima se pokušava spoznati ono što projiciramo u drugoga. Mi smo ustvari muško i žensko, ali ono što nesvjesno ne razumijemo, vidimo kroz privlačnost suprotnog spola koji nam pomaže da spoznamo svoju izgubljenu polovicu. Vizija mističnog braka jako je važna za unutarnji proces sazrijevanja jer po toj idealnoj viziji mi razvijamo realni brak.
Mistični brak se odnosi na arhetipske fantazije koje se pretvaraju u vizije.  Toj viziji  prethodi ili prati mentalna i emocionalna promjena koja nam se događa u životu poput prekida ili nekog problema. U nižim manifestacijama braka, mi ne vidimo da projiciramo svoju vlastitu nesvjesnost na partnera, pa ono što zovemo svađa zapravo je svađa s projekcijama ili niža manifestacija suprotnog polariteta Anime ili Animusa. Oni su arhitekti odnosa, u kojem mnogi misle da ih mogu isključiti iz svoje veze, da imaju dovoljno jaku volju da vezu usmjere prema onom smjeru koji oni to žele, ali ove dvije figure, raditi će vam neprestane probleme.
 Mističnost se događa kada se elementi počinju mijenjati i kada na vanjskoj razini više ne privlačimo ono što smo prije privlačili jer je nastupila spoznaja. Na najnižoj razini veze, parovi sebe doživljavaju jedno s objektima materijalnog svijeta, a taj odnos se sastoji od činjenice da subjekt ne može jasno razlikovati sebe od objekta. Mi smo vezani za osobe i predmete i prema tome krojimo sliku o sebi. Ipak, onaj krajni mistični oblik spajanja ne znači da u našim odnosima ne postoji mističnost davanja i razmjene kojoj se ne daje dovoljno pažnje.
No, kako započinje razvoj i mogućnost za doživljaj odnosa?
 Na nižim čakrama ili arhetipovima poput Sjene, mi se osjećamo jedno s grupom, plemenom i tada nemamo razvijenu svijest tj. doživljaj odnosa se događa uvijek uz odnos s grupom. Tu se javlja jaka želja za sjedinjenjem kojeg mnogi osjećaju kroz veliku želju za seksom, ali ne i za ljubavlju. Svako osvještavanje sebe nas stavlja u odnos s višim čakrama, gdje dolazi do izgrađivanja individualnosti koja pospješuje vezu, savlada se materijalni odnos pošto sebe više ne gledamo kroz druge i stvari.
Od pete čakre možemo osjetiti stapanje muškog i ženskog, a svoju kulminaciju ovaj proces dobiva u šestoj i sedmoj čakri  gdje se događa potpuna transformacija muškog i ženskog, mistično sjedinjavanje kojeg zovemo prosvijetljenje. Ovaj proces je jako dobro opisan u alkemiji, ali ono najznačajnije jest da je bitno shvatiti koliko je odnos bitan i koliko u njemu postoji razina, te da su ljudi svjesni ovog procesa, na odnose bi gledali drugačije, a onda imali i trajnije rezultate.  U nekom dubljem dijelu naše duše imamo sjećanje na cjelovitost i na pripadnost. Također, kako kaže Platon, imamo osjećaj da smo izgubili ovu cjelovitost. Psihoterapija kaže da smo tu cjelovitost imali u maternici, ali ona seže puno dalje, ono što zovemo duhovna stvarnost koja se može osjetiti u dubokim meditacijama.
Kada kao civilizacija shvatimo da je ODNOS vrhunski put prema stapanju i potpunom otkrivanju samoga sebe, moći ćemo preskočiti sitne svađe i nerazumijevanja i veću pažnju obratiti na kritiku u kojoj ćemo otkriti da upravo ono što ne prihvaćamo u partneru, ustvari može biti iscjeljujuće što se jasnije vidi kroz jyotish koji lakše objašnjava ovaj alkemijski proces.
Nikola Žuvela
 

Pročitaj  Utorak-Promjena mora biti korjenitaAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email