Mit i ljubav

Mit i ljubavPrema orfičkom shvaćanju nastanka svijeta Noć i praznina su bile u početku svijeta. Noć porađa jaje iz koje izlazi ljubav dok se Zemlja i Nebo oblikuju iz polovica razbijene školjke. Kod Hezioda, prvo je nastao Kaos, a zatim Zemlja širokih grudi i stalno sjedište besmrtnika, pa mračni Tartar i Eros, najljepši među svim besmrtnim bogovima. Najčešće se pojavljuje kao dijete ili goli krilati mladić. Činjenica da je Ljubav dijete, simbolizira vječnu mladost svake ljubavi, ali i neodgovornost. Ljubav se igra ljudima, lovi ih i zasljepljuje. Ljubav ostaje bog koji ne osigurava samo kontinuitet vrste nego i unutarnju koheziju svemira.
Ono što je najvažnije za ljubav, ono što mnogi ne razumiju jest da ljubav potiče iz suprotnosti odnosno ona je jedinstvo suprotnosti. Ona je temeljni nagon bića i ona cijelu našu egzistenciju tjera prema ostvarenju. Ona je čin. Ona se postiže samo u dodiru s drugim. Ona je niz materijalnih, osjetilnih i duhovnih razmjena.
Svi mitove koje promatramo, sadrže sukob muškog i ženskog, dobra i zla, anđela i demona, visokog i niskog, pa čak i onaj aktualni sukob čuvara i robova. Ljubav teži nadvladati antagonizme i različite snage integrira u jedinstvo. Sa kozmičkog stanovišta, eksplozija jednog velikog bića stvorila je višestruka bića, a ljubav je ona snaga koja upravlja povratkom u jedinstvo. Libido, chi ili prana se prosvjetljuje u svijesti koja postaje duhovna snaga moralnog i mističkog napretka. Ljubav je traženje sjedinjavajućeg sjedišta koje će onda dopustiti ostvarenje sjedinjene suprotnosti. Stoga je bit ljubavi muškarca i žene spajanje 4 elementa. Vatre i zraka koji pripadaju muškarcu, te zemlje i vode koje pripadaju ženi. Ako je ljubav izopačena, ako se pretvara u ljubomoru, posesivnost i varanje, ona postaje načelo razdvajanja i smrti. Takvo načelo uništava vrijednosti drugog u pokušaju da se druga strana egoistički podredi, a takve ljubavi vladaju našom civilizacijom.
Ljubav nas obogaćuje velikodušnim davanjem koje svakoga od nas čini nečem višim. Nemoguće je nemati ljubav jer bi to značilo da jedan od 4 elemenata nije integriran.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Srijeda – Pripazite na oštrinuAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Četvrtak – Sjaj odnosa
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email