Mit i Saturn

Mit i SaturnU zapadnoj alkemiji simbol Saturna se sastoji od dva elementa. Vrh križa koji simbolizira vrhunac tvarnosti ili materije, kao i funkciju fokusa. U yogi fokus zovemo ekagrata i zato je Saturn u indijskoj tradiciji vladar yogija. Druga komponenta je polumjesec, element koji znači otvorenost. 
Polumjesec na simbolu predstavlja kos ili srp. Ta simbolika je posebno važna  jer on vlada poljoprivredom. U Rimu on je bog poljeprivrede, ali simbolizira i smrt. Arhetip smrti simboličko nosi u sebi srp, ali on je simbol trenutka za berbu. Ova tema berbe povezana je sa značenjem Saturnovog recikliranja staro za novo.  U mitologiji, Saturn je svrgnuo svog oca Urana. Dakle, u pravilu Saturn simbolizira promjenu starog režima (smrt) i donosi novi (ponovno rođenje). Promjena je bit svemira, pažnju je potrebno imati na simbolu promjene. Saturna u indijskoj mitologiji neki povezuju s principom Shive ili razaranja i čišćenja.
Slikari Goya i Rubens naslikali su proždiranje Saturnovog sina. Kod Rubensa je Saturn prikazan kao starac koji grize kožu svom djetetu a ona je simbol intelekta ili razlučivanja koji je jedini mogući princip djeteta da se odupre autoritetu. Točnije, jako djelovanje Saturna ili autoriteta u društvu je povezana upravo s današnjom situacijom. Ako ljudi ne misle i ne razlučuju što je činjenica jer su uronjeni u sigurnost ili zlatni kavez u kojem se nalazi pojedinac, onda ga Saturn proždire društvo.
Na Goyinoj slici je Saturn prikazan kao nakaza, čudovište koje jede svog sina. Kritičari ističu da je na Rubensovoj slici Saturn prikazan kao čovjek koji ima moć i želi ju zadržati.
Slika Saturna koji proždire svog sina izražava simbolički ono što nalazimo u duši – autoritet pravila koji proždire nevino dijete ili Jastvo na samom početku razvoja kojemu se mora oduprijeti i razviti se. Saturn je majstor koji nas predaje ograničenjima i obvezama. Saturn nas uči da budemo u službi duše.  Slika proždiranja svog sina odražava ideju opljačkanosti, odnosno oduzimanje onoga što nam je najdraže u srcu.  Satrun donosi osjećaj da budućnost nije moguća, ali onda duša progovara: čekaj. Nitko ne može poštedjeti sebe čekanja, a većina će biti u stanju podnijeti tu muku.
Saturn je u indijskoj tradiciji Gospodar Karme i Učitelj. Ako nismo uspjeli pristupiti ranijoj fazi svog psihološkog razvoja, Saturn će osigurati da imamo još jednu priliku za rješavanje onoga što trebamo riješiti. Od nas traži da sagledamo sebe.
Strpljivo čekati i tolerirati nečije osjećaje nije popularan pojam u mainstream psihologiji i self – help literaturi. Pogotovo I -Ching u kineskoj filozofiji koji upravo govori najviše o zakonitosti čekanja i rada iznutra kao pravog djelovanja. To je poražavajuća ideja za ego ili čovjeka danas, biti zakinut za ideju budućnosti u kojoj želim uspjeh potpuno je suprotno od Saturnovog puta ili puta unutrašnjosti. Ipak, taj osjećaj može biti neizbježno put u nepoznato. Svjesno iskustvo nepoznatog naš je sveti zadatak kojeg duša postavlja svakom pojedincu pogotovo ako živimo površno, tada je Saturn doista lik s kosom koji će pomesti sve iz našeg života. To nije prijetnja, već on je “čistač” površnih stvari iz života.
Za one koji žele živjeti sretan život to neće moći sve dok se ne zapitaju u sebi, što je pustinja u kojoj nastaju najsvetiji simboli duše, a kojom vlada Saturn ili Jungova Sjena. Naš put prema cjelovitosti prolazi kroz Saturnovu  unutarnju pustinju.  Kad smo skinuli naslage maski i do kostiju (kojim vlada Saturn) pogledali sebe iznutra, onda možemo zadovoljiti dušu, ali dok ne prođemo kroz taj osjećaj ne možemo započeti dijalog sa dušom. Kada započnemo dijalog u duši sa sobom tek tada istinski počinjemo živjeti. aj dijalog daje spremnost da s drugima razgovaramo pogotovo s partnerom.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut
 

Pročitaj  Ponedjeljak – Umjetnost življenjaAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email