Mjesec – arhetip majke kao emocionalna podloga odnosa

Mjesec – arhetip majke kao emocionalna podloga odnosa

Mjesec – arhetip majke kao emocionalna podloga odnosa

Mjesec predstavlja žensku stranu psihe, ili Animu u Jungovoj terminologiji. Ona je usko povezana s emocijama i instinktima, te s psihosomatskim ponašanjima i ranim odnosom majka-dijete. Mjesec simbolizira utrobu ili matricu nečijeg bića, te temeljni psihološki karakter – one dijelove sebe koji su skriveni od svjesnog ega. Mjesec pokazuje kako osjećamo i koliko smo spontani. Mjesec, posebno predstavlja naše osjećaje, ali uglavnom govori o nesvjesnim psihološkim obrascima koji su postavljeni duboko u nečijoj prošlosti. U  ženskom horoskopu  ne govori samo o majci već i o tome kakva će biti majka. Također, govori o majčinom porodičnom stablu, točnije, matrici predaka.

Mjesec govori o tome kako se osjećate prije nego što čovjek počinje misliti o sebi, kao i kako se čovjek spontano odnosi prema drugima u različitim životnim situacijama.

Mjesec govori kako psihosomatski reagiramo na život koji počinje u najranijim godinama, te kakvo je rano okruženje u domu. Mjesec je povezan s majčinim instinktom, te potrebama i nagonima u djetinjstvu. U kasnijem životu, Mjesec odražava prirodu intimnih odnosa, obiteljskog okruženja kojeg stvaramo. U mitskom pogledu, Mjesec pripada arhetipu Anime ali i božice Velike majke, u kineskoj filozofiji predstavlja yin element.

U ženskim i muškim natalnim kartama Mjesec predstavlja značajne ženske figure u životu osobe.

Važno je zapamtiti da i žene i muškarci imaju unutar svoje psihe i Sunce (Animus) i Mjesec (Animu). Sunce je naš otac, a Mjesec je naša majka. Ovi principi predstavljaju yang-yin polaritet koji prožima sve naše probleme jer problem je ustvari suprotnost. Znanost još uvijek ne zna koliko su muška i ženska ponašanja kulturno uvjetovana. O tome se svađaju i dan danas psihoterapeuti, sociolozi i medicina. Platon, Jung i indijska filozofija tvrde da su urođene. Najbolji dokaz Jungovoj teoriji su snovi koji točno pokazuju koliko su ove funkcije urođene.

Pročitaj  Stare vrijednosti su umrle a nove nisu nastale. Čovjek više ne vjeruje u vlastit...

Mi težimo postići unutarnju ravnotežu između ta dva temeljna polariteta, između težnje za autonomnom individualnošću i osjećaja povezanosti s većom cjelinom, između aktivnosti i volje, te osjećaja i psihe. Oštećeni Mjesec donosi dosta problema u životu, a to znači da je osoba imala teško djetinjstvo, a ostali aspekti govore o naravi tog odnosa.  Primjerice, ako je Mjesec u Ovnu, duša počinje od rođenja odnos s majkom koji uključuje ​​borbu s njom ili za nju, točnije govorimo o majci koja ima u sebi borbene aspekte. Ovom muškarcu očito fali u ovom životu vatrenog aspekta i njemu ovaj odnos koliko god bio neugodan daje mogućnost da razvija aktivni princip u sebi. Ovaj muškarac tada poduzima akciju, bori se, postaje pionir u nekoj branši ili  zauzima svoj stav.  To daje potporu ne samo na fizičkoj, već i na duhovnoj razini postojanja. Ipak, ako je ovdje osoba dobila borbenu majku jasno nam to govori da je osoba u prošlom životu bila bespomoćna. Pošto je Mjesec uvijek u odnosu sa svojim polaritetom, a to je Sunce ili ego koje se, primjerice, nalazi u Ribama onda je to borba koju će pojedinac usmjeriti prema kolektivu i borbu za društvo. Postoje Rahu i Ketu, Sjeverni i Južni Mjesečev čvor koji govore o tendenciji prošlog života i onoga što se treba razviti.  Ako je Mjesec naš početni identitet ili emocionalni otisak, te evoluirajući identitet u ovoj inkarnaciji, tada možemo vidjeti koji smo identitet donijeli sa sobom iz prethodnih života s arhetipom Južnog Mjesečevog čvora. Taj je identitet imao dobre i loše karakteristike razvijene u jednoj ili čak mnogim inkarnacijama. Kako vidimo, ovo je samo jedan mali opis Mjeseca gdje nismo dodirnuli njegove simbole u snovima, te mnoge primjere koje bi nam ovu temu još više pojasnili. Važno je znati da Mjesec igra jako važnu ulogu u našem životu i puno govori o emotivnom dijelu naše osobnosti. Loš Mjesec u natalnoj karti može muškarcima smanjiti mogućnost uspostavljanje odnosa, a ženu može povući prema Animusu ili Suncu i okrenuti je potpuno volji, disciplini, muškom principu, točnije, odnosima koji postaju površni i donose puno površnih veza.

Pročitaj  Subota – Pronaći ravnotežu | Vedski jyotish

jyotish sajvetnik i terapeut

Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email