Mjesec – arhetip majke kao emocionalna podloga odnosa

Mjesec – arhetip majke kao emocionalna podloga odnosa

Mjesec – arhetip majke kao emocionalna podloga odnosa

Mjesec predstavlja žensku stranu psihe, ili Animu u Jungovoj terminologiji. Ona je usko povezana s emocijama i instinktima, te s psihosomatskim ponašanjima i ranim odnosom majka-dijete. Mjesec simbolizira utrobu ili matricu nečijeg bića, te temeljni psihološki karakter – one dijelove sebe koji su skriveni od svjesnog ega. Mjesec pokazuje kako osjećamo i koliko smo spontani. Mjesec, posebno predstavlja naše osjećaje, ali uglavnom govori o nesvjesnim psihološkim obrascima koji su postavljeni duboko u nečijoj prošlosti. U  ženskom horoskopu  ne govori samo o majci već i o tome kakva će biti majka. Također, govori o majčinom porodičnom stablu, točnije, matrici predaka.

Mjesec govori o tome kako se osjećate prije nego što čovjek počinje misliti o sebi, kao i kako se čovjek spontano odnosi prema drugima u različitim životnim situacijama.

Mjesec govori kako psihosomatski reagiramo na život koji počinje u najranijim godinama, te kakvo je rano okruženje u domu. Mjesec je povezan s majčinim instinktom, te potrebama i nagonima u djetinjstvu. U kasnijem životu, Mjesec odražava prirodu intimnih odnosa, obiteljskog okruženja kojeg stvaramo. U mitskom pogledu, Mjesec pripada arhetipu Anime ali i božice Velike majke, u kineskoj filozofiji predstavlja yin element.

U ženskim i muškim natalnim kartama Mjesec predstavlja značajne ženske figure u životu osobe.

Važno je zapamtiti da i žene i muškarci imaju unutar svoje psihe i Sunce (Animus) i Mjesec (Animu). Sunce je naš otac, a Mjesec je naša majka. Ovi principi predstavljaju yang-yin polaritet koji prožima sve naše probleme jer problem je ustvari suprotnost. Znanost još uvijek ne zna koliko su muška i ženska ponašanja kulturno uvjetovana. O tome se svađaju i dan danas psihoterapeuti, sociolozi i medicina. Platon, Jung i indijska filozofija tvrde da su urođene. Najbolji dokaz Jungovoj teoriji su snovi koji točno pokazuju koliko su ove funkcije urođene.

Mi težimo postići unutarnju ravnotežu između ta dva temeljna polariteta, između težnje za autonomnom individualnošću i osjećaja povezanosti s većom cjelinom, između aktivnosti i volje, te osjećaja i psihe. Oštećeni Mjesec donosi dosta problema u životu, a to znači da je osoba imala teško djetinjstvo, a ostali aspekti govore o naravi tog odnosa.  Primjerice, ako je Mjesec u Ovnu, duša počinje od rođenja odnos s majkom koji uključuje ​​borbu s njom ili za nju, točnije govorimo o majci koja ima u sebi borbene aspekte. Ovom muškarcu očito fali u ovom životu vatrenog aspekta i njemu ovaj odnos koliko god bio neugodan daje mogućnost da razvija aktivni princip u sebi. Ovaj muškarac tada poduzima akciju, bori se, postaje pionir u nekoj branši ili  zauzima svoj stav.  To daje potporu ne samo na fizičkoj, već i na duhovnoj razini postojanja. Ipak, ako je ovdje osoba dobila borbenu majku jasno nam to govori da je osoba u prošlom životu bila bespomoćna. Pošto je Mjesec uvijek u odnosu sa svojim polaritetom, a to je Sunce ili ego koje se, primjerice, nalazi u Ribama onda je to borba koju će pojedinac usmjeriti prema kolektivu i borbu za društvo. Postoje Rahu i Ketu, Sjeverni i Južni Mjesečev čvor koji govore o tendenciji prošlog života i onoga što se treba razviti.  Ako je Mjesec naš početni identitet ili emocionalni otisak, te evoluirajući identitet u ovoj inkarnaciji, tada možemo vidjeti koji smo identitet donijeli sa sobom iz prethodnih života s arhetipom Južnog Mjesečevog čvora. Taj je identitet imao dobre i loše karakteristike razvijene u jednoj ili čak mnogim inkarnacijama. Kako vidimo, ovo je samo jedan mali opis Mjeseca gdje nismo dodirnuli njegove simbole u snovima, te mnoge primjere koje bi nam ovu temu još više pojasnili. Važno je znati da Mjesec igra jako važnu ulogu u našem životu i puno govori o emotivnom dijelu naše osobnosti. Loš Mjesec u natalnoj karti može muškarcima smanjiti mogućnost uspostavljanje odnosa, a ženu može povući prema Animusu ili Suncu i okrenuti je potpuno volji, disciplini, muškom principu, točnije, odnosima koji postaju površni i donose puno površnih veza.

jyotish sajvetnik i terapeut

Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email