Mjesec i Venera – put do ženstvenosti

Mjesec i Venera – put do ženstvenostiTamna strana aspekta Mjesec – Venera poznata je  još od Olimpa, gdje su se podijeljeni ženski principi počeli svađati. Natjecanje između Here, kraljice neba i seksualne božice Afrodite potaknuo je Trojanski rat. To je nesvjesni ili unutrašnji sukob između nježnosti i strasti, sigurnosti odnosa i požudnog užitka. Mjesec i Venera simbolizira odnos između majke i kćeri.
Majčin strah se javlja kod buđenja seksualnosti kod kćerke, ali ta je reakcija može potaknuti na osjećaj krivnje zbog seksualnih osjećaja kojai se katkada nadomještaju  sigurnim obvezama ili radnim zadacima. Mnogi se s ovim aspektom bore protiv svojeg tijela. To su poznati osjećaji koje prepoznajemo u mislima ili riječima: “Moje tijelo nije savršeno, moje tijelo me podsjeća na majku”  i dr. Često su prisutni osjećaji kritike majke prema kćeri ako pokazuje seksualnost. Majka vidi razvijanje ženstvenosti i gubitka kontrole nad kćerkom što želi spriječiti. Poremećaj tog odnosa donosi poremećaj u prehrani jer probaviti hranu znači probaviti svijet. Taj sukob ako se nastavi u odrasloj dobi kod kćeri se nastavlja s ucjenom žene koja onda muškarca tjera prema ljubavnicama u kojima traži seksualnost i nježnost.
Mnogi koji imaju ovaj aspekt osjećaju povezanost s majkama koliko god taj odnos bio loš. Na dubljoj razini zadaća odnosa Venere i Mjeseca jest razvijanje dublje ženstvenosti. Voljeti tijelo i povratiti mu svetost može biti korak prema ujedinjenju dva aspekta ženskog principa.
Venera se u tijelu budi prirodno, ponekad prije prihvaćene dobi. Tu se javlja Persefona  koja budi preuranjenu i neželjenu svijest o seksu. Ovaj aspekt nosi sram prema tijelu. Takav aspekt nosi u sebi negativni odnos prema seksualnosti. Nekada osoba odluči suprotno od pritiska majke koja joj nameče sram pa se često seksualnost koristi kao aspekt kupovanja ljubavi. Kasnije takvo povrjeđivanje kćeri donosi mogućnost osvještavanja problema kroz terapije.
Korisno je znati da u mitu Persefona postaje kraljica. Mogli bismo reći da ona nauči pažljivo cijeniti sebe i postaje svjesna korištenja seksualnosti samo kroz ljubav i povjerenje.
 Venera vlada svim mogućim ljubavima, zbog nje možemo biti prilično suđeni od drugih u pogledu vlastitih ljubavnih neuspjeha. Kad nas vodi kroz podzemlje, ako ne padnemo u nesvijest ili njen porok, možemo doći do intuicije ili onoga što stoji iza stvarnosti jer ona je Anima, vodić prema duhovnom, ona je prijelaz ako je uspijemo osvijesiti u njenom najtamnijem i najsvjetlijem izdanju.

Pročitaj  Želje u odnosuAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email