Moj tajni recept

Budući da sam učitelj Atma Kriya Yoga u Shree Peetha Nilayi i dio sam međunarodnog odjela BM Sadhane, mnogi rezidenti i gosti me pitaju kako izgleda rutina moje sadhane. Pitaju me kao da ja znam neku tajnu, koju oni ne znaju. Znaju da općenito imam dobar odnos prema sadhani i možda se pitaju odakle potječe moje oduševljenje sadhanom.

Ponekad mi se čini da bih trebao reći da radim sadhanu 2 sata dnevno i da ponavljam 16 krugova jape, itd., itd. Djeluje mi kao da se očekuje da sam neka velika faca koja radi sadhanu kao luda. Osjećam da ljudi misle da sam neki majstor dubokog meditiranja.

Istina je da zapravo nisam ništa takvoga. Mogu reći da imam prilično dobar odnos sa sadhanom općenito – iz različitih razloga – ali uglavnom, svaki dan dajem sve od sebe da prakticiram umjereno. Moj životni stil je dosta užurban, ali pomalo rutinski. Moj raspored zapravo je poprilično sličan vašemu. Imajući to na umu, što da kažem ljudima koji mi postavljaju takva pitanja? Pa, prvo potvrđujem da imam dobar odnos sa sadhanom. To je ključ svega. Važnije je od hrpe tehnika napravljenih u lošem raspoloženju ili kada ste ometani raznim stvarima. Održavajući dobar odnos sa svojom duhovnom praksom, ona postaje važna stvar u vašem životu. To omogućuje da prakse održavaju svoju važnost u vašem umu. Kao i u bilo kojem odnosu, u teškim trenucima osjećat ćete se da biste radije vrijeme provodili s ljudima koji su vam bliži, s kojima se osjećate ugodno i podržano. Ali ove vrste dobrih odnosa nastaju kroz pozitivna i negativna vremena.

Kako sam njegovao dobar odnos sa sadhanom? Njegujući ga! To znači da svaki dan odvojim vrijeme za njegovanje, za rast odnosa s njom. Ne forsiram se predaleko, u zonu nelagode sa svojom praksom. Nisam se opteretio očekivanjima da moram raditi 2 sata dva puta dnevno. U početku sam samo želio biti postojan u svojoj praksi. To je značilo da iako se ne osjećam sjajno ili oduševljeno vježbanjem, vježbam barem malo. Ne minimalno, ali isto tako ni blizu maksimalnog.

Trudim se biti fokusiran da osjetim i zadržim blaženstvo koje osjećam tijekom i nakon prakse. Dugo mi je trebalo da uspostavim dobar odnos s Atma Kriya Yogom. Dugo vremena sam se borio s lijenošću i neiskrenošću.

Kao rezultat svega ovoga održavam redovitu praksu, koja mi je kao svjetionik na duhovnom putu. To je moja vodilja koja me stalno kontrolira i podiže me da ne padnem. Moja metoda tijekom ovog njegovanja je „samo to napravi“. Bez obzira na dan ili situaciju, pobrinem se da napravim svoj minimum. Trudim se da ne kažem, ah jedan krug je dovoljan (čak i ako jest). Umjesto toga kažem si, ako mi um to govori onda sigurno moram napraviti suprotno i onda ću nastaviti i napraviti još jedan krug, još nekoliko minuta. Ako shvaćamo što je zapravo sadhana, to je samo božansko. Ako smatramo da je „jedan manje u redu“ tada učvršćujemo loš odnos s božanskim. Umjesto toga trebali bismo se potruditi pomisliti „trebam napraviti jedan više“. Više božanskog, ne manje. Pokušajte uživati, ne otpisujte praksu opravdavajući se lijenošću i nezainteresiranošću. Čak i ako postoji neiskrenost, pomaže ako se radi praksa. Budući da je božansko, na kraju nas neće razočarati, božansko uvijek podržava, blagotvorno je i pozitivno.

Mslim da se uglavnom radi o tome da dozvolite milosti da djeluje sve više i više. Sadhani treba dati prostora i slobode da napravi ono što je potrebno, vježbati strpljenje i na kraju odnos sa sadhanom, s božanskim.

To je dakle ono što ja radim, to je moja tajna. U prvom intervjuu Paramahamsa Vishwananda mi je rekao : „Ne zaboravi vježbati“. I ne zaboravljam. Samo nastavljam i kao rezultat imam priliku stvarno uživati, poštovati i voljeti svoju praksu. S vremenom se osvrnem i vidim koliko me to oblikovalo, kako promišljam umjesto da reagiram. Vidim kako se moj cilj preusmjerio prema ljubavi i služenju, umjesto prema brizi, vlastitim interesima i drami.

To je razlog zašto sa svima dijelim priču o svom putu, svojoj sadhani. Ukoliko se itko pita koji je moj tajni recept, tajna je samo u prakticiranju. Krenite i dozvolite praksi da radi svoje. Ja nisam čarobnjak, i nisam ništa posebno. Sadhana je posebna, sadhana je čarobna. S vremenom vas transformira, često da i ne primijetite. Ako ne vježbate – pokušajte. A ako vježbate samo nastavite. Samo volite, i samo vježbajte!

Pročitaj  Tena Rebernjak: Meditacija na bezuvjetnu ljubav (metta meditacija)
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email