Muška opsjednutost ženom

Muška opsjednutost ženomMuška opsjednutost ženom jest opsjednutost Animom, zadnjom fazom razvoja u čovjekovoj svijesti gdje se individualizira osobnost. Pokušat ćemo to objasniti primjerom Edija kako je u mladenaštvu projicirao svoju Animu.
U osnovnoj i srednjoj školi Edi je birao cure koje je i društvo najviše prihvaćalo, odnosno ono što želiš projiciraš u osobe. Prva djevojka koja mu se svidjela bila je Ana iz bolje stojeće obitelji, nasmijana i načitana. Edi dolazi iz radničke obitelji, bavi se umjetnošću, ali je prosječan i lijen. Zov njegove projekcije Anime bio je jači od straha. Skupio je snagu i pitao Anu  hoće li hodati s njime. Odbila ga je. Bio je to susret sa samim sobom, njegovim životom i pogledom na svijet. Ono što boli jest kada te netko odbije zbog tebe. Edi je susreo projekciju Anime, mislio je da nema sreće. Nastavio je dalje tražiti novu sreću. Zadovoljio se iz njegovog kuta gledanja s prosječnim vezama, dok su mu “kraljice” izmicale. Jednu je ipak nakon dugo godina traženja pronašao, bijeg od majke potražio je u društvenim znanostima gdje je razvijao mentalnu muškost kojim je bježao od kompleksa majke. Poslovni dio je izbjegavao pravdajući se da su to gnijezda sebičnosti i kapitalizma. Ipak, njegova kraljica Anima ostavila ga je nakon dugo godina govoreći mu istu rečenicu kao i Ana. Nije vidio da se iza društvene priznate Anime skrivala njegova čežnja da preko nje dobije društveno priznanje, stara želja čovjeka za slavom. Edi je zaglibio, njegova kvazi duhovnost i umjetnost dovele su ga do vraćanja projekcije Anime sebi. Tražio je čistu Animu bez tame, bez Sjene, kako bi sakrio svoju tamnu stranu.
Anđeoska Venera koja ga je mamila i zvala u lažne odnose, ali ga je svojim lažima pročišćavala i tako sve dublje uvodila u stvarne odnose. Lažne Anime pokazivale su mu njegova utjelovljenja laži i prevare koje nije mogao vidjeti kao dio sebe. Boljela ga je vlastita prevara jer nije htio prihvatiti kompleksnost Anime, htio je samo njen lijepi dio, dok je tamu ostavljao vani.
Povlačenje Anime iz projekcije često završi depresijom. S druge strane, žena, kad se razočara u Animusa ili muškarca, povlači se razočarana iako je birala nesposobnog muškarca jer ni sama nije bila sposobna za davanje, odnosno voljela je projekciju, ne njega. Zato dolazi do prevare u odnosima.
Edi je suptilni igrač, on se skriva iza arhetipa nevinosti, ne ulazi u mulj života u kojem plaćaš kredit, država ti uzima 50 posto i besramno te maltertira, a ti moraš pronaći način kako da se izvučeš i tada upoznaješ svoj tamni dio sebe. Ne želiš priznati da živiš u projekcijama života, voliš vjerovati da si ti na boljoj strani i da su svi pokvareni, a ti si dobar.
Edi je umjetnik, bavi se duhovnošću, ali voli još uvijek sliku Ane koja otjelovljuje njegovu želju za moći, ona želi sve od ovog svijeta. “Odbijanac” Ane jest njegov flert u kojem je skrivena njegova lijenost i bježanje od prihvaćanja stvarnosti. Mnogi bježe od njene “prljavosti”: sadhu, svećenik, budist, imam. Njihov jezik razgovora je čist, njihove knjige prepune ograničenja  i čistoće, ali bez duše Anime koja je odbačena. Anima je Ediju pružila ruku, ona roni u život i ne boji se života, a opet je duhovna, bez nje je svijet nezamisliv. Suprotnosti koje nas razdiru u njedrima pravi su i stvarni život kojeg ne treba odbijati već prihvatiti. Anima jest opasna za muškarca, ali kroz nju razvija sve svoje najbolje kvalitete.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut 

Pročitaj  Ponedjeljak – Večer punog MjesecaAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Otpustite želje i gledajte kako se ostvaruju!
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email