Muškarac u odnosu na ženu i mit

Muškarac u odnosu na ženu i mitMajka rađa muškarca i pokušava ga što duže zadržati u svom prisustvu toliko da ga pokušava odvojiti od njegove izabranice u budućnosti. Njegov eros je pasivan, a ženski je aktivan. Ona kao i u indijskoj mitologiji i filozofiji predstavlja Mayu i Prakrty ili ženski princip koji stvara iluziju o svijetu i stvarnosti.
Muškarac osjeća toliki strah od žene da je razvio cijeli arsenal oružja kojim želi uništiti ovaj svijet ili majku. Zato je bio toliko nasilan kroz povijest. On osjeća taj pasivni eros koji je inferioran naspram žene. Tako je i u seksualnosti, umjesto da se posveti ženi, on se kao dijete ili Narcis ne može poistovjetiti s njom. On je ne čuje, on je gleda kao objekt, kao sredstvo ispunjenja ili posjeda.
Žena se u tim konstelacijama pokušava poistovjetiti sa sredstvom željenja u seksualnom smislu, pa je zato industrija ljepote donosi 1000 milijardi dolara godišnje.
Muškarac tako upada u zamku. On ne može prihvatiti osobnost jer Animus je mnoštvo, on sebe vidi jedino kroz grupu i ne može primijetiti osobu jer žena je osobnost, ono čega se muškarac boji. Zato imamo naciju, državu, u grupi muškarac traži moć kako bi se obranio od žene ili individualnosti jer ona donosi osobnost. Kroz grupu muškarac stječe moć i pokušava ženu zadiviti pokazujući joj da je potentan muškarac, odnosno da je dovoljno snažan da zaštiti dijete. Što je veća moć, to je veći strah da upoznaš osobu s druge strane.
Tamo je grupa, tamo preko ne može biti čovjek. Vidimo da živimo u muškom svijetu koji je prepun igračaka. Tu nema prostora za mišljenje i osobnost. Znate li neku osobu oko sebe koja misli, koja ima svoje mišljenje, a da to nije mišljenje koje ste već čuli? Strah od majke, dijete pokušava rješiti nasilnim otporom, ali svako nasilno ponašanje dijeteta ili muškarca je nemoć.
Muškarac uništava svijet ili majku jer je nemoćan. Tako je muškarac svjestan da ne može dati ženi ono što ona može dati i obratno. Žena se pored muškarca osjeća neispunjena, on joj treba dati vatru duhovnosti koja je plodnost.
Muškarac koji meditira može seksualni nagon kontrolirati i time postaje postojan, kao kod simbola na ljekarni, Shakti se obavija oko stupa ili u Yogi sušumne ili stupa. Time nastaje spajanje muške i ženske energije. Bez duhovnog prinicipa muškarca žena ne može biti sretna jer ženska energija je prejaka i ona ne može pronaći stup u muškarcu.
Žena i muškarac su dva principa koji trebaju jedno drugo, a da bi jedno drugo upoznali, potrebno je shvatiti kako su oboje bili u vezama u kojima su voljeli projekcije, a ne osobe jer to znači da smisao postaje ljubav, a ne igračke i stvari u kojima se onda ljudi lišavaju mogućnosti uspostave odnosa. Upoznavanje žene ulazak je u zemlju, u transformaciju vatre ili oplođivanje vatre ili duha. Žena ili zemlja je aspekt primanja vatre koja rađa prirodu i hranu. Uzajamni odnosi i neprestano oplođivanje jest konstantni proces muškarca i žene u kojima upoznaju vlastite projekcije Anime i Animusa ili svoju potpunost. Ako se taj proces zanemari u ljudima nestaje život, a kada čovjek prošeće ulicama i onda može vidjeti lica koja taj proces ne vide i ne mogu ga vidjeti kao vlastitu svrhu.
Zanemarivanje tog procesa donosi nam pritisnutost, bijes i vječito nezadovoljstvo jer se zanemaruje Eros ili sam život. Odustajanje od odnosa i međusobnog upoznavanja i izmjene ova dva principa, stvara se bolest i nemogućnost shvaćanja ljubavi. Potražite ove principe unutar sebe jer u njima ćete pronaći strast života, on je unutar izmjene ovih principa jer suprotnosti stvaraju osjećaj života.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Athetip zaštitnika odgovara značenju Marsa i JupiteraAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email