Naučena davanja upropaštavaju odnose

Naučena davanja upropaštavaju odnoseBio je to odnos kakav bi si poželio. Sve je izgledalo kao iz bajke, očekivanja koja su se ispunjavala bila su pravilo. No, nakon par godina ona je otišla.
Mogli bismo zaključiti nisam imao sreće, ali kad se bolje uđe u cijelu priču lako se shvati nauljeni ili preuzeti obrazac ponašanja u odnosima. Problem je što se nisu postavljala pitanja, olako se odnos shvaćap i došlo je do nesvjesnog potiskivanja problema. Već sama činjenica da se sve lako odvijalo predstavlja neprirodno stanje jer to je nemoguće pošto mi nismo idealna bića. Primjerice, Martina prigovara mužu zašto joj ne posvećuje pažnju. Kada smo razgovarali, vidjeli smo da Martina kritizira, malo daje u odnosu i puno očekuje. Očekivanja su tihi ubojica svake veze a, kako je Jung rekao, svaki svetac sanja ružne snove jer njegova Sjena nije nestala.
Dakle, idealizam je dobar samo kada nam on pomaže u napretku veze, ali većina veza se kreće po tračnicama naučenih davanja ili očekivanja. Bilo da netko ima 20 ili 60 godina očekivanja su ista, samo je razlika da onaj s 60 godina misli da nije imao sreće da ostvari očekivanja, a  onaj s 20 misli da idealna očekivanja se događaju sama po sebi, samo treba susresti pravu osobu koja će je ispuniti. Jako malo se govori o tome kako dajemo i koliko stvarno moramo učestvovati u razgovoru.
Primjerice, Ana kaže kupila sam majicu, napravila sam mu kolač, ja ga tako volim, ali kada Mario s njome razgovara, vidi da se da ona razgovara šablonizirano. Primjerice, njegov problem kroz posao ona doživljava kroz sažaljenje. Ako sažaljevamo partnera ne dopuštamo susret s njime, zatvaramo osobu i ona se osjeća kao žrtva. Nakon godinu dana Mario je rekao da želi prekinuti, Ana govori kako je uvijek davala što je činjenica, ali Marija nije razumjela, sažaljevala ga je i on se nije osjećao kao muškarac. To je naučena ljubav i mnogi parovi izgube odnos jer nerazumiju ovaj koncept. Većina daje u spomenutim naviknutim davanjima, ustvari, Ana ima strah od učestvovanja u odnosu, ona je njega gledala kao muškarca koji mora raditi, ne zanima je zašto je problem s poslom. Anan ne vidi kako taj posao ima veze s njima i kako ova situacija otkriva da oni nemaju planove za budućnost. Ova situacija je otkrila da ona ima strah od takvih pitanja i zato se drži spomenutih tračnica. Osmišljavanje sebe noćna mora je za većinu parova. Ovo je primjer kako se izbjegava učestvovanje u odnosu kako je vanjski problem reflektirao vezu koja je ustvari bila traženje sigurnosti, a ne ljubavi jer ljubav je učestvovanje za što je potrebno da nam je i život osmišljen, ako nije, ne možeš niti razmjenjivati ljubav.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Sjetiš li se na putu zastati?Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email