Nedjelja – Sazviježđe mora i meditacije

Nedjelja – Sazviježđe mora i meditacije
Shatabisha je sazviježđe koje se povezuje sa slobodom, te sadrži nekoliko značenja: more, slobodu, meditaciju i liječenje. Dakle, more označava bezgraničnost koju doživljavamo u meditaciji, beskonačnost rasplinjuje ego, a ego stvara bolest. Ego je ustvari sve ono s čime smo se identificirali: s ovim tijelom, titulom i rodnom pripadnošću.
Identifikacije donose bolest, a pravo liječenje može nastupiti kada duboko u sebi napustimo te nakupine negativne energije i okrenemo se beskonačnošću. Recimo, doslovno prevođenje ovog sazviježđa jest zatvoreni lonac. U lošim aspektima to donosi buru emocija nakon mnogo nakupljanja ili potiskivanja, ali ako bolje pogledamo što je zatvoreni lonac i kakve on ima veze s meditacijom, vidjet ćemo da je to ustvari meditacija, zatvaranje prema unutra. Primjerice, jogiji su se zatvarali u pećine, a danas se kod nekih metoda liječenja koriste i zatvorene komore s magnezijem koje nas vraćaju u prenatalnu fazu rođenja.
Dakle, lonac označava zatvaranje od čula jer u čulima je ego, u poistovjećivanju onoga što vidite u ogledalu, ali to ne postoji, to niste vi. Ako se zaista zatvorite na nekoliko dana, energija počinje teći prema unutra, a doživljaj sebe za mnoge može biti zastrašujući jer mi sve što radimo jest da bježimo od sebe. Metoda je jednostavna, ali strah je prevelik i zato zatvoreni lonac prsne i ljudi eksplodiraju vidjevši ono što ne žele vidjeti. Ako pogledamo, vladaoce sazviježđa Vodenjaka u jyotishu među kojima je i Shatabisha, vidimo da tu nema ugodnih božanstava samo zato jer je sloboda radikalna, ona isključuje kompromise koje radi um, a u ljubavi nema kompromisa. Ljubav je mjesto gdje nestaju manipulacije uma ili svemira, tu dolazi tišina u kojoj nestaje sve poznato i otvaramo se oceanu Shatabishe. Beskonačno, poput oceana otvara horizont i mijenja percepciju, to je iskustvo koje rješava sve ono što zovemo problemom na ovom svijetu.
Nikola Žuvela
nikola@vedski-jyotish.net

Pročitaj  Srijeda – Suza za neostvarenim željama

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Najbolje u što možeš investirati jesi ti!
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email