Neostvarena ljubav -odbjegli šal od svile

Neostvarena ljubav -odbjegli šal od svileZaljubiti se, biti dio aure koja te čini posebnim, živeći najljepšu projekciju, dodir božanskog ili anande, traje kratko, a onda slijedi upoznavanje sa svojom nasposobnosti voljenja, vraćanje u stanje gdje kroz odnos promatraš sebe onakvim kakvim jesi. Mnogi nesvjesno iz straha od pogleda u ogledalo pronađu bijeg u tragičnoj ljubavi, ili u platonskom odnosu.
  U neostvarenoj ljubavi vlada pravilo: jedan voli više, a drugi manje. U platonskoj vezi nedostupnu ljubav idealiziramo kako se ne bi susreli sa stvarnom vezom i kako bi očuvali kroz nju rajsko stanje u kojem volimo idealno. Projekcija koju prenosimo  na drugu osobu, ustvari nije ta osoba, obično projiciramo Animu ili Animusa, lažna slika nam je potrebna kako bi kroz život što više produžili rajsko stanje. Stanje djetinjstva u nama je najsvetiji dio života, a zaljubljivanje je održavanje tog rajskog stanja. Ovo rajsko stanje čovjek ponovno obnavlja kada spozna svoj drugi dio osobnosti i zovu ga ananda, mistično stanje kojim je opsjednuta Indija tisućama godina.
  Djetinjstvo koliko je sveto uvijek nosi i onu drugu stranu, obitelj koja je nedorasla stvara rane djetetu i tu nastaje taj dvostruki osjećaj u neostvarenoj ljubavi. S jedne strane, volimo, s druge, osjećamo povrijeđenost i od toga se sastoji ne samo zaljubljenost već i neostvarene ljubavi.
   Mnogi ostaju djeca do starosti tražeći idealnu ljubav, bježeći od stvarne ljubavi u kojoj ostvarujemo dubinu i viđenje svijeta onakvim kakvim jest. To je ona ljubav kako kaže Jean Jack Russo: Može li se ikada zaboraviti ono što se jednom ljubilo? Ipak, ljubav je sav taj niz, od sirove strasti, tragične ljubavi, platonske zaljubljenosti do uzvišene. Razdvojit jedno od drugog bilo bi svetogrđe jer sve one čežnje, sjete, tuge, predstavljaju proširenje naše duše, moći shvaćanja i viđenja stvarnih ljudskih strahova.
   Čovjek se tek rodi nakon neostvarene ljubavi, kada ta ljubav napravi bunar u srcu koji sada može primiti stvarne emocije a ne projekcije ljubavi. Ako se ne krene dalje i ostane se živjeti u projekcijama, to je kao da tvoj brod želi ploviti u pustinji, sanjaš o plovidbi a Sunce te isušuje i stvara ognjeni bijes prema životu i drugima. Budi toliko svjestan, preskoči ogradu neostvarenih emocija i vidi kako život drugačije gleda na tvoje ljubavi. Preskočiti tu ogradu, sagledati sjetne poglede prema voljenom koji odlazi, a shvatiti  šal od svile i biti pogrešan, kako pjeva Darko Rundek, ne može bez toga nastati stvarna ljubav. Sagledati ljubav kroz mnoge utopije, razočarenja, ali lijepe zagrljaje velik je poduhvat i otkrivanja mističnog puta alkemije unutar nas samih.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Hipnotička privlačnost žene | Vedski jyotishAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email