Nigredo – Pravo sagorijevanje sebe

Nigredo – Pravo sagorijevanje sebeMoguće je provesti cijeli život radeći rituale i baveći se vjerskim običajima, a da nikada ne dođete do stvarnog potpunog pocrnjenja ili nigreda koje služi za našu transformaciju. Na Zapadu je nigredo vrata pred kojima je depresija to je početak nigreda, ali depresija ostaje u predgrađu, ljudi pred tim vratima na različite načine bježe kako ne bi slučajno upoznali sebe.
Trebate uzeti sebe, staviti se u posudu i zatim podvrgnuti procesu. Puno je lakše ostati dio društva i sudjelovati u ritualima i biti u mislima da si dobar da je ovaj svijet zločesti i biti nesvjestan toga da takvim životom stvaraš stvarno zlo koje upravo gledamo kroz medije. Biti unutar posude svoga srca gdje sagorijevaš vlastite projekcije i budiš stvarnog Boga unutar sebe ustvari je proces u kojem nema sigurnih simbola, putova, religioznih učenja, već samo crni pepeo koji ostaje od sagorijevanja.
Postoji mala razlika između Tamne noći duše i nigreda. Tamna noć Duše se ne događa dok nam se potpuno ne zacrni i kad smo pred slomom u meditativnoj praksi i dolazi prije prosvijetljena, dok je nigredo cijeli proces od -prima materia- ili početne materije ili kaosa sve dok u našoj posudi unutar srca vatra ili solarni pleksus, cijelu posudu ne pretvori u crni pepeo.
Kada je zacrnjenje u fazi nigreda zavlada, slijedi razdoblje čekanja prije nego se pojavi faza albeda ili spajanja suprotnosti muškog i ženskog.
U monaškoj tradiciji nigredo je proces između polaganja zavjeta i početka prakse. Onda imate godine molitve, politike, sviđanja i nesviđanja i problema s izolacijom, sve su to nečistoće koje nas napuštaju. Onda ostajete samo vi i praksa. U fazi kada odjednom molitve postanu prazne i Boga nema, to je Tamna noć.
Materija je čarobno ogledalo za alkemičara, u njoj vidi što se događa i u kojoj je fazi razvoja. U unutarnjem životu, ovaj će se alkemijski proces manifestirati na nekoliko načina:
1. To je putovanje prema unutra i početak jasnijeg razumijevanja sebe.
2. Dolazi do povećanja topline zbog prakse, fizičke tjelesne topline ali i “naša toplina” će prožeti osobu.
3. Dugo vremena postoji osjećaj povećane energije.
4. Dolazi do kolapsa kada materija naglo ustupi mjesto zamračenju.
5. Napadi osjećaja slabosti počet će se miješati kako dolazi do transformacije.
6. Razdoblja intenzivnog sjaja. Materija ispušta otrovne pare i ovo oslobađanje daje uvid u sebe i prirodu otrova.
7. Dok se materia polako vraća natrag, ostaje dostojanstvo, a individualnost materije predaje se Velikoj Majci.
Jung i drugi su dali naslutiti da postoji nekoliko susreta sa “Sjenom” prije sjedinjenja.
Simbolički ovaj proces možemo zamisliti kao bajku i putovanje heroja,gdje onda odlazimo na planinu. Gore je zmaj ili naši životinjski nagoni koje treba pobijediti kako bi došli do dragulja ili usavršene prirode.  U Snjeguljici i sedam patuljaka, princeza ili nigredo živi u šumi sa sedam patuljaka i nekoliko puta se susreće sa svojom maćehom, sve dok konačno ne završi u kovčegu.
U Matrixu, nigredo primjećujemo od Neovog buđenja iz iluzornog svijeta te mučenje agenta Smitha  gdje se ponovno vraća nigredo prije spoznaje. Frodovo putovanje u Gospodaru prstenova je putovanje koje opisuje nigredo. U astrologiji je to razdoblje Saturna ili Sedam godine tuge koje se vraća nekoliko puta u životu potvrđujući priču o povratku nigreda kako bi se potpuno transformirali. Tako sagorijevaju naše projekcije od onih najbanalnijih u kojima vjerujemo da nismo imali sreće u životu ili onih dubljih u kojoj ne vidimo kako je put ljubavi uravnoteživanje suprotnosti muško-žensko, dobro-zlo. Takva djetinja vizija se sagorijeva jer božanska priroda koju otkrivamo ovim sagorijevanjem stavlja nas u situaciji da postajemo oni koji mogu voljeti jedino kada prihvaćaju sebe u cijelosti.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  O Jyotishu – Vedska astrologija i numerologijaAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Petak – Pozitivan povratak
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email