Nismo bolji ako nas hvale niti smo lošiji ako nas unizuju. Onakvi smo kakvi jesmo

Nismo bolji ako nas hvale niti smo lošiji ako nas unizuju. Onakvi smo kakvi jesmo

Živimo i vrednujemo sebe kroz mišljenja i reakcije d r u g i h . Oslobađanje od te navike je nužni korak prema duhovnosti

NISMO BOLJI AKO NAS HVALE NITI SMO LOŠIJI AKO NAS UNIZUJU. ONAKVI SMO KAKVI J E S M O

Ne možemo nikada zaista prenijeti svoje iskustvo drugome, ni uz najveći napor. Možemo možda o p i s a t i unutrašnje iskustvo ali ne možemo znati dali slike naših riječi koje se javljaju u mozgu druge osobe mogu odgovarati onome što osjećamo. U tome smo doista posve sami.
Moramo se suočiti s činjenicom da se pojedinca rijetko tiče drugo ljudsko biće već samo odobravanje ili osporavanje koje prima od te osobe a koje uvećava ili smanjuje njegov osjećaj vrijednosti. Kao da on ni ne p o s t o j i ako to neprekidno ne potvrđuje njegova okolina. Njegov osjećaj p o s t o j a nj a ovisi o mišljenjima i reakcijama drugih ljudi. Njegovo je cijelo b i ć e tako i z v a n njega. On postaje svijet za sebe, usamljenik odvojen od ostalih ljudskih bića. Ne treba se iznenaditi ni na poneku okrutnost.

To je početak patnje. Jednog se jutra probudi i shvati da uopće ne poznaje svog bračnog druga, djecu, brata, prijatelje…

Posljedično, javljaju se fenomeni kao religijski ili neki drugi fanatizam koji ne počiva na činjenicama nego psihološkoj projekciji. To je korelat sumnje a ne vjere. Fanatik je uvjeren da je Bog onakav kakvim ga vidi on i odlučuje agresivno razuvjeriti ili eliminirati neistomišljenike. Alternativni je oblik pojava pojedinaca iste isključivosti i agresivnosti koje su za života zaobišla priznanja sredine i diletanata koji nemaju nikakvog iskustva i znanja ali imaju osjećaj da svojim nasilnim istupom potvrđuju svoju vrijednost. To ćete često sretati u raznim drugim životnim aktivnostima. Takve su osobe sasvim nesvjesne sebe jer očajnički traže odgovore u vanjskom svijetu i interakciji s njime. A to je nemoguće naći.

Pročitaj  Primjer obrasca u ljubavi

Naravno da je dopušteno oponirati svakoj ideji ali samo do granice kada to postaje osobna opsesija. Svi, naravno, imamo svoje projekcije ali otupljujemo njihovu oštricu kada smo ih svjesni.

Povratak se odvija osvješćivanjem s e b e. Kroz jednostavne tjelesne procese koji uvjetuju one psihičke.
Dok nismo svjesni da nam jezik i oči dok mislimo neprekidno vibriraju a naš reaktivni um pruža nesvjesni otpor podražajima koji ulaze kroz naša osjetila nećemo meditiranjem, molitvom, ritualima, koncentracijom, mantranjem i manipulacijom energijama poput kundalini postići – ništa. Golema većina nas neće. Samo šačica onih čija je neuralna mreža rođenjem dovoljno razvijena hoće.

Bog kroz Bibliju govori da je „čovjeka stvorio na sliku svoju“ i da je ljudsko tijelo „hram Božji“. U hramu se obožava Bog(ove)a. Činimo li mi to u tijelima našim ili nam se nešto takvo čini nedostojnim, banalnim i nesvetim?
Kako nam posve nerazumljivi zapadnjački i istočnjački mistični k o n c e p t i Istine mogu biti bliži od prirodnih ritmova ugrađenih u u disanje, hodanje, treptanje očima, otkucaje srca i čak razmake između dviju misli? Nije li isti Stvoritelj kreirao te r i t m o v e s nekim razlogom?
Jer samo osvješćivanjem impulsa koji dolaze u naš sustav preko osjetila te potpunim odustajanjem od otpora prema njima (rekao bi Eckhart Tolle, „otpora prema onome što jest“, op.a.) podižemo temelj koji je osnova za više razine duhovnog života. Početak. Ukratko: treba se osloboditi uvjerenja da postoje izabrani i neizabrani i da Istina n e m o ž e biti jednostavna. Svi smo jednako izabrani. I Istina jest jednostavna.

Tom sam pristupu nadjenuo ime „spiritualni minimalizam“.

Vanjski svijet je projekcija unutarnjeg. I obrnuto. Uvjetno rečeno – Hologram. Neki više vole izraz Matrica. Zamislite da ste jedna točka u tom Hologramu koja sebe može spoznati samo u susjednoj koja je identična njoj samoj dakle j e s t ona. Točka je istovremeno i sama cjelina i jedinka.

Pročitaj  Šta je intenziv direktnog iskustva istine?

I toga je s v j e s n a !

Slika 1.: Vlč. Alan Jones je jednom rekao da se sve molitve svode na „hvala“ i „pomogni mi“.
Slika 2.: Eckhart Tolle je kreirao metodu jednostavnog prebacivanja emocija u tjelesni osjećaj i time pomogao mnogima koji su grozničavo tražili odgovore na vlastite teške emocije izvan sebe.
Slika 3.: Cijeli materijalni i nematerijalni Svemir kao Hologram samo je jedan pokušaj intelektualnog poimanja Kreacije.Vir, Autor: Drago Plečko

Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email