Noć ljubavi | Vedski jyotish

Noć ljubavi | Vedski jyotish


Noć ljubavi

 
Bila je noć i padala je kiša, njih dvoje su hodali, vjerovali su u taj trenutak istine, u poljubac koji ih je spajao s vječnosti. Bio je to samo njihov trenutak vječnosti kojeg su jedino poznavali. Ništa nije u tom trenutku postajalo. Ni nebo ni zemlja, ali onda je došla zima, došli su oblaci realnosti i njih dvoje gledali su u nebo i pitali se zašto? Zašto ne može potrajati ovaj trenutak, čemu ta zima i grmljavina? Netaknuta priroda morala je proći kroz iskušenja, zovemo ih planete, poput Saturna, ili pak surovost svijeta, a u bajkama su to vještice ili zmajevi.
To se zove ispit ljubavi. O njemu malo znamo, nema ga čak niti u literaturi. Zašto njih dvoje nebo stavi na kušnju?
Prošli smo tu kušnju puno puta, ali bezuspješno. Bili smo naivni, falila nam je mudrost kako da ta ljubav može živjeti, ali taj lijepi cvijet je popustio pred naivnosti. Tako mu je falilo malo da poleti, barem se tako činilo u mislima kada je nastao brodolom. Doista, kakav je ovo svijet u kojem nas osjećaj odnese prema drugom, a onda se događa sudar samoće kao da se otvorio ponor kojem se ne zna kraj? Znamo svi tu priču o samorazvoju. Znamo priču o mudrosti, ali možda je ljepše nekada gledati tu priču dječjim osjećajima i očima jer u njoj nema onih objašnjenja, ljudi i roditelja koji upozoravaju, koji govore i uzimaju komad po komad onoga što nas čini jedinstvenima.
Zato ta najjača slika koja živi u nesvjesnom, kao spoj muškarca i žene koja donosi prosvjetljenje jest tako snažna i jedinstvena, ali istodobno, nema ničeg ljepšeg i nevinijeg nego promatrati ih na kiši kao jedan odraz uhvaćenog trenutka u naivnosti. U ovom trenutku nevinosti, oni su najljepši jer ih očekuje strahota, raskid, zato je taj trenutak jedinstven. Potrebno je gledati tu dvostruku sliku, ako je želimo uhvatiti u sebi i shvatiti poantu te nevine, ali opet nadolazeće nevolje, ona se ne da riječima opisati jer dobiva svoje shvaćanje tek kada spojimo nevinost i strahotu.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Nedjelja – Ne nasjedajte na obećanja

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email