Normal people – serija – mit o zaljubljenosti

Normal people – serija – mit o zaljubljenostiSerija Normal people, predstavlja ujtelovljenje grčkog tragičnog mita u kojem su dvoje mladih zaljubljenih u projekcije tj., zaljubljenost u Animu i Animusa, točnije, to je priča o povrjeđivanju prikazana kao velika ljubav.
“Serija prati Marianne i Connell kroz njihovo srednjoškolsko školovanje u okrugu Sligo na irskoj obali Atlantika, a kasnije i kao studentice na Trinity Collegeu u Dublinu .
Fokus je uglavnom na Connell-ovom i Marianneinu složenom odnosu. Među svojim vršnjakinjama u srednjoj školi, Marianne se smatra neobičnom, ali negira da je brinula o svom društvenom položaju.”
Usprkos njezinim akademskim postignućima, njezin kućni život kompliciraju njezina prezirna majka Denise i njezin ogorčeni brat Alan. Njezin je otac preminuo i kasnije se otkriva da je bio nasilnik u obitelji, iako ga njezina obitelj izbjegava spominjati. Connell je sportaš, student s visokim uspjehom koji živi sa samohranom majkom Lorraine, koja je Denise zaposlena kao čistačica. U školi je popularan, iako i dalje šuti dok se Marianne stalno maltretira. To stvara složenost kako se njihov odnos razvija.”
  Njihov prvi prekid se dešava kada Connell poziva drugu curu na maturlanu večer jer se srami pred društvom pokazati Mariane kao svoju curu jer se sa svojim stavovima svađa sa svim učenicima i profesorima. Iako je to bio njihov dogovor funkcioniranja njihove veze, nju je njegova odluka povrijedila i nije prihvatila njegovu naknadnu ispriku. Već na početku ovog odnosa vidi se da ona vodi cijelu vezu i da ona od njega može raditi što god hoće. Na njen prijedlog otišao je u isti grad studirati Engleski jezik i tamo su se ponovno sreli i započeli vezu.
  Drugi prekid nastaje kada on ostaje bez novaca, tj., ne može više plaćati studentsku sobu. Pošto je anksiozan, srami se pitati Marianne da živi kod nje. Tada izgovara nespretnu rečenicu gdje joj kaže da su sada slobodni za druge. On odlazi u rodni grad jer ne može plaćati sobu preko ljeta,  a ona ulazi u odnos u kojem nalazi partnera koji se seksualno sadistički iživljava nad njom. Mariane mazohistički uživa u tom obrascu jer obiteljsko zlostavljanje u kojem je ona nitko i ništa ustvari je jedini obrazac “voljenja” kojeg poznaje. Kada se on ponovno vraća studirati na kavi mu govori da je upoznala drugi način seksualnosti što Connella vidno povređuje. Tu se najjasnije vidi da je on mazohista, a ona preuzima ulogu sadiste, ali jasno nesvjesno gdje ona manipulira s njime.
Nakon ponovnog prekida mazohističke veze, ona odlazi u Švedsku gdje ponovno pronalazi mazohističku vezu u kojoj se partner sadistički iživljava i govori joj o njeenom obiteljskom obrascu da je nitko i ništa. Kada je napustila tu vezu ponovno se vraća Connellu. Na kraju on želi ostati s njom ali ona ga nagovara da ode u New York gdje je dobio odličan posao, odnosno njoj mirna veza ne odgovara, ona bi ionako izmislila neki razlog prekida kako bi ponovno ušla u mazohističku vezu što je u jednom trenutku i tražila od njega za vrijeme seksualnog odnosa, na što on nije pristao. Da se kojim slučajem u stvarnosti ova veza nastavila, njihov odnos bi se nastavio po istom obrascu u realnom životu.
 Mariane bi u stvarnosti ubrzo dok njega nema pronašla novog sadističkog partnera. Ovdje se ne smije zaboraviti jedan detalj da svaki mučenik postaje mučitelj. Naime, dok je Mariane bila u drugoj vezi, on je ušao u vezu s osobom koju nije volio i prema kojoj se ponašao pasivno sadistički zavlačeći tu curu i kažnjavajući je svojom čestom odsutnošću.
Ova priča je zanimljiva u tome što je ona društveno prihvaćena poput grčkog tragičnog mita koji je u našoj civilizaciji prihvaćen kao model voljenja. Kada Connell postaje depresivan zbog prijatelja koji mu je poginuo ustvari, on to postaje radi usastobnih ostavljanja Mariane. Prijatelj je samo okidač njegove unutarnje agonije. On je htio biti Spasitelj, a ustvari svaki put bi postajao žrtva.
Da ste kojim slučajem promatrali ovakve veze na duže vrijeme uvidjeli bi kako su povrjeđivanja jako opasna i izazivaju kasnije teže zdravstvene probleme, ali i psihičke raspade. Ovo je ozbiljan problem o kojem se u javnosti ne govori, ali istodobno se ovakvi narcistički odnosi glorificiraju.
Oni nemaju snagu prijeći u odraslu fazu, oni ne razgovaraju, već pri svakom problemu bježe i privlače jedno od drugog pažnju kroz nesvjesno povrjeđivanje. Kao što sam rekao, ona da je mogla kažnjavala bi ga do kraja jer svaki mazohista je i sadista. Za nju je on bio hrana, dok je on bio ono što je ona bila sa svojim sadistima. Ova priča se prikazuje kao nešto nevino, a u stvarnosti ne biste vjerovali koliko je to bolesno i koliko ljudi idu u ovim kažnjavanjima do samog kraja. Primjerice, jedna cura je dečka ostavila pet puta, dok on nije skupio snage i shvatio da bi ga ona ostavila i deset puta da je mogla. Svaki put bi se vraćala s puno suza i govorila da ne može bez njega a onda bi nakoj godinu ili dvije prekinula u teškim dramama. Ovaj dečko se izvukao kroz psihoterapiju od ove veze, dok je ona nakon nekoliko godina počela piti i završila je dva mjeseca na psihijatrijskom liječenju i oporavila se tek nakon nekoliko godina. Jasno, da je ova serija morala završiti na nježan način, ali u stvarnosti ovakve priče završavaju katastrofalno. Taj osjećaj da je ona nitko i ništa i zato je netko mora kažnjavati doista je duboki obrazac koji postoji radi transformacije i napuštanja narcističke povrede ili obiteljske povrede i ona je težak put prema odraslosti. Oboje duboko znaju da odraslost znači komunikaciju, prihvaćanje i stvaranje stvarne ljubavi koja je u društvu prezrena i potpuno neshvaćena. Ovu točku ne prelaze jer bi napustili spomenuti model uživanja u samokažnjavanju Društvo u kojem živimo prepuno je ovih samokažnjavajućih obrazaca, oni se potiču od obrazovanja pa do mnogih društvenih obreda. Tragični grčki mit proročanski je pokazao da mi još nismo nadišli spomenutu fazu razvoja. Ova priča ustvari je razina do koje dolazi velika većina odnosa, narcistička faza sami je začetak u kojoj pravi odnos još nije ni počeo.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Petak – Prava preobrazbaAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email