Nova otkrića znanosti u odnosu na budističku filozofiju

Nova otkrića znanosti u odnosu na budističku filozofiju


Nova otkrića znanosti u odnosu na budističku filozofiju

Nove teorije u neuroznanosti upućuju na to da postoji svijest kao unutarnje svojstvo svega, ne samo onog unutarnjeg već i onog vanjskog poput gravitacije. To otkriće, otvorilo je mogućnosti za suradnju između budista i neuroznanstvenika.
“Srce svijesti”, kaže neuroznanstvenik Christof Koch, jest da se osjeća kao nešto.
Od 2013. godine, Koch, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka na području svijesti. Iste godine je otišao u budistički samostan u Indiji kako bi razmotrio to pitanje s grupom budističkih redovnika. On i Dalaj Lama raspravljali su o neuroznanosti i umu cijeli dan.
Imali su različite pristupe. Koch je ponudio suvremene znanstvene teorije na tu temu, a Dalaj Lama je iznio drevna budistička učenja. Ipak, na kraju razgovora, dva mislioca su se složila gotovo u svakoj točki.
“Ono što me najviše dojmilo je njegov stav o onom što mi na Zapadu nazivamo” panpsihizam – vjerovanje da je svijest posvuda “, kaže Koch: “I da moramo smanjiti patnju svih svjesnih bića.”
Panpsihizam jest ideja o postojanju univerzalne svijesti koja je bila više prisutna kod istaknutih mislioca kako u njihovim filozofijama ili po stanju svijesti: od antike do novovjekovne filozofije te mistike. To učenje se u velikoj mjeri razrješava u modernoj znanosti, kako u učenju kvantne fizike tako i u učenju neuroznanosti.
U svom radu Koch surađuje s istraživačem Giuliom Tononijem. Tononi je otac najpopularnije moderne teorije svijesti, pod nazivom Integrirana informacijska teorija (IIT), koju je Koch jednom nazvao “jedina stvarno obećavajuća temeljna teorija svijesti”.
Tononina teorija tvrdi da se svijest pojavljuje u tjelesnim sustavima koji sadrže mnogo različitih i vrlo međusobno povezanih dijelova informacija. Na temelju te pretpostavke, svijest se može mjeriti kao teorijska količina koju naziva test za mjerenje PHI (količine svijesti) u ljudskom mozgu.
Kako to izgleda? Znanstvenici pošalju magnetski puls u ljudski mozak i promatraju kako će puls odjeknuti u neuronima koji se gibaju – naprijed i natrag, s jedne na drugu stranu. Što duže i jasnije odjek traje, to je veći iznos svijesti. Koristeći taj test, Koch i Tononi mogu odrediti  je li pacijent budan, spava li, ili je pod narkozom.
Već postoje načini mjerenja svijesti,ipak, oni su otišli dalje jer ova teorija kaže da  bilo koji objekt koji ima phi veći od nule, ima svijest. To bi značilo da su životinje, biljke, stanice, bakterije, a možda čak i protoni svjesna bića.
Koch vidi IIT teoriju kao onu koja nudi razumijevanje panpsihizma. U akademskom radu, Koch i Tononi smatraju da njihova teorija “tretira svijest kao temeljno svojstvo stvarnosti”.
Moderna istraživanja i nedavni razgovori između budista i znanstvenika, usredotočili su se uglavnom na razumijevanje fizičkog mozga. No, znanstvenici su jedva počeli razvijati razumijevanje uma – ili svijesti koja postoji sama za sebe.
S budističke strane, to je rasprava koja traje već tisućama godina. Pokojni Traleg Kyabgon Rinpoche je rekao da: “iako je um, zajedno sa svim objektima prazan, za razliku od većine predmeta je i svijetao.” Na sličan način, IIT kaže kako svijest kvalitetu svega ipak samo značajno pojavljuje u određenim uvjetima, te kako sve ima masu, ali veliki objekti imaju zamjetnu težinu.
U svom kapitalnom djelu Shobogenzo Dogen, osnivač Soto zen budizma, otišao je tako daleko da kaže: “Sve što postoji je živo biće.”
Koch, koji je postao zainteresiran za budizam na fakultetu, kaže da se njegov osobni pogled na svijet počeo preklapati s budističkim učenjima o ne -jastvu  i panpsihizmu. Njegov interes za budizam, kaže on, predstavlja značajan pomak od njegovog Rimokatoličkog odgoja. Na početku je Koch sumnjao u to što je Buda učio da je osjećaj svugdje i da se pojavljuje na različitim razinama, te da bi ljudi trebali imati suosjećanja za sva živa bića. Koch nije cijenio težinu rečenog.
“Bio sam suočen s budističkim učenjem da je svijest svugdje prisutna i to na različitim razinama, a ova teorija je dokazala da je ta misao ozbiljna”, kaže Koch. “Kad vidim insekte u mom domu, ja ih ne ubijam.” Dakle, Koch je kroz svoje istraživanje došao do toga da se ne radi o insektu, on je samo nosilac svijesti koja je sveprisutna u svemu.
Jasno da je naše znanje nazadno i iskrivljeno do same srži jer tko se susreo s dugotrajnom meditacijom, uvidio je činjenicu da je sve svijest, a ovo istraživanje samo potvrđuje ono što je davno već izneseno u starim antičkim učenjima, ali i kod nekih kršćanskih mistika, te u kvantnoj fizici i Jungovoj psihoterapiji.
Teorija IIT pokazuje obećanje za budućnost. Traleg Rinpoche je rekao da analitičke metode mogu ići samo do određene razine razumijevanja uma. Umjesto toga, kaže on, zaustavljajući svoj um i razmišljanje, meditant može razviti razumijevanje prirode uma i kako se um odnosi na sve ostalo.
Razumijevanje je izvor svijesti i izuzetno teška prepona, ali Koch kaže da je njegov krajnji cilj razumjeti svemir. Neki kažu da je najbolji način za to da se pogleda unutar našeg vlastitog uma.

Pročitaj  Srijeda- Preci i programi

jyotish savjetnik i terapeut
 

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email